27 / 04 / 2024

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

BDDK tarafından tasfiyesine karar verilen ve TMSF'ye devredilen 21 şirketin iştiraklerine 765 milyon TL borcu var. Peki faizsiz konut şirketler tarafından mağdur edilen 49 bin 419 kişiye ödemeleri yapılacak mı?



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), kamuoyunda evim mağdurları şeklinde bilinen 21 tasarruf finansman şirketinin kapatılması sebebiyle mağdur sayısının 49 bin 419, bu kişilerin alacaklarının 764.6 milyon TL olduğunu duyurdu. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; kişileri faizsiz modelle konut ve araba yapan 21 şirket, Temmuz'da BDDK tarafından kapatıldı ve tasfiye süreci TMSF’ye devir edildi.

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

Şirketlerin varlıkları yetersiz

Süreçte gelinen son durumla ilgili açıklamalar yapan TMSF yetkilileri, BDDK tarafından tasfiyesine karar verilen 21 şirketten hiçbirinin mal varlıklarının, müşterilerin alacaklarını ödemek için yeterli olmadığına vurgu yaptı. TMSF tarafından, şirketlerin ortakları ve yöneticilerinin bütün hak, mal ve varlıklarına ihtiyati haciz işlemi uygulandığı belirtilirken, “Şirketlerin mal varlığı değerlerinin ve hak sahiplerinin menfaatlerinin korunması ve şirket giderlerinin azaltılmasını teminen, hazırlanan tasfiye eylem planı çerçevesinde, şirketlerin genel müdürlükleri ve şubelerinde gerekli güvenlik ve koruma tedbirleri alınmış, ülke çapındaki 402 şubenin tümü kapatılıp, norm kadro fazlası personelin iş akitleri feshedildi. Yine, şirket aktifleri tespit edilerek koruma altına alınıp, söz konusu varlıkların paraya çevrilmesi için değerleme çalışmaları başlatıldı” ifadelerine yer verildi. 

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

TMSF, tasfiye komisyonları kurdu

Açıklamada, şirketlerin tasfiyesinde TMSF’nin görevlendirilmesinden sonra, Fon Kurulu tarafından tasfiye komisyonları oluşturulduğu ve bütün işlemlerin bu komisyonlar tarafından sürdürülmeye başlandığı aktarıldı. Tasfiye komisyonlarınca, şirket malvarlıklarındaki eksilmeler ve usulsüz işlemlerin tespit edilmesiyle şirket muhasebe kayıtlarının gerçeğe uygun ve doğru şekilde tutulmasına ilişkin durulaştırma işlemlerinin uygulanarak tasfiye başlangıç envanterinin ve tasfiye başlangıç bilançolarının çıkarılmasını teminen, yeminli mali müşavirler tarafından denetim ve inceleme çalışmalarına başlandığı dile getirildi. 

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

Mal varlıkları oranında alacaklılara ödeme yapılacak

Yeminli mali müşavir raporlarının bitirilmesine müteakip, tasfiye başlangıç bilançoları Fon Kurulu tarafından onaylandıktan sonra; 6102 sayılı TTK’nın 541’inci maddesi gereğince alacaklıların alacak kayıt işlemlerinin başlayacağı ve yapılacak sıra cetveli ile şirket malvarlığı oranında alacaklılara dağıtım gerçekleştirileceği açıklandı. Bir taraftan da şirket pay sahipleriyle, fon açıklarının kapatılması veya şirket birleştirilmesi yoluyla idari çözümlemelerin, 6183 sayılı Kanun kapsamında takiplerle cebri icra çözümlemelerinin sürdürülmesi olduğuna dikkat çekilirken, diğer taraftan, gerek mağdur temsilcileri ile yapılan toplantılar, gerekse fon ve şirketlerin internet sayfalarında yapılan duyurularla da kamuoyunun bilgilendirildiği belirtildi. 

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

Faizsiz evde 2021 stabil geçiyor, büyüme 2022’de

21 şirketin kapatıldığı Temmuz'dan bu yana sektörün stabil gittiğine, giden firmalar sebebiyle bir iş büyümesi olmadığına vurgu yapan Fuzul Ev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, “Hala 300 bin kişi sistemde. Sektörde hala 6 aylık intibak süresi ve bir belirsizlik ortamı var. Ayrıca mağdurlardan dolayı da sektör olumsuz etkilendi. Dolayısıyla Fuzul olarak bizde bir artış oldu, ancak bu artış kayda değer bir artış değil. Ancak düzenlemelerin oturmasıyla 2022 yılında daha hızlı bir büyüme bekliyoruz” açıklamasında bulundu. 

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

Yüzde 65’i ev, yüzde 35’i araba

Son dönemde yükselen konut ve araba fiyatları nedeniyle bazı kişilerin, teslimat dönemi geldiğinde katılımcının rakamı artırarak sistemde kalma yoluna gittiğine vurgu yapan Akbal, “Sistemdeki ağırlıklı kesim hayatında ilk kez ev ve araba alacaklardan oluşuyor. Bu da ağırlıkla sabit geliri olan memur kesim. İlk yıllarda sistemdekilerin yüzde 80’i ev, yüzde 20’si araba için iken, halihazırda araba fiyatlarının artmasından dolayı şimdi oran yüzde 65 ev, yüzde 35 araba bandına geldi” diye konuştu.

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

Şirketler topladıklarıyla şube açtılar

Fuzul Ev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, tasfiye edilen şirketlerin çoğunun 2-3 sene önce kurulan yeni firmalar olduğunu, bu sebeple topladıkları parayla şube yatırımları ve personel giderlerini karşıladıklarını belirtti. “Dolayısıyla ortada büyük bir rakam yok ve bu paraları alıp götürmediler” ifadelerini kullanan Akbal, “Zaten bu firmaların yöneticilerinin çoğuna yurtdışına çıkma yasağı konuldu. Ayrıca gayrimenkullerine tedbir konuldu” diye konuştu.

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

Albayrak Grubu da sektöre giriyor

21 şirketin tasfiye edilerek TMSF’ye devredilmesinin ardından sektörde 6 firmanın kaldığının altını çizen Fuzul Ev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, “Şimdi intibak süreci devam eden bu firmalara yöneticilerin 4 yıllık üniversite mezunu ve 5 yıl sektör deneyimi gibi koşulları yerine getirmeleri bazı hukuki eksiklerini kapatmaları için resmi olarak 6 ay, fiili olarak 2.5 ay süre verildi. Ancak süreç sonunda tüm şirketlerin bunu geçecek, yeni bir kapanma beklemiyoruz” ifadelerini kullandı. Yenişafak gazetesini de içinde barındıran Albayrak Grubu’nun da sisteme girmek için başvuruda bulunduğunu dile getiren Akbal, gurubun 6 ay süren hazırlık çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Sektöre girmek isteyenlerin olabileceğini fakat artık giriş için 100 milyon TL tutarında sermaye şartı da gerektiğine dikkat çeken Akbal, bu oranla katılım bankaları seviyelerine yaklaştıklarını belirtti.

 Evim Mağdurları Ankara'ya gidiyor!

Tasfiye edilen faizsiz ev firmalarında para iadesi ne zaman olacak?


Geri Dön