28 / 04 / 2024

Faruk Çelik: TOKİ Romanlara 8 bin ev yaptı!

Faruk Çelik: TOKİ Romanlara 8 bin ev yaptı!

Devlet Bakanı Faruk Çelik Roman vatandaşlarımızın daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarını temin etmek için TOKİ eliyle konut projesini başlattık. Bugün itibarıyla çalışmasına başlanan konut sayısı 8 bin 898e ulaşmıştır." dedi  



 Devlet Bakanı Faruk Çelik, çalıştaylar ile sağlıklı, sürdürülebilir ve güven esaslı bir diyalog ortamının sağlandığını ifade ederek, "Çalıştaylar süreciyle birlikte, karşılıklı ön yargıların baskısı azalmaya başlamıştır. Devletin Alevilikle ilgili hafızası güncellenmiştir" dedi
        
Bakan Çelik, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisinde yaptığı basın toplantısında, "Alevi Çalıştayları Nihai Rapor"u açıkladı.
        
"Kayıp yıllar" diye tabir edilen yılların ardından Kasım 2002de iktidara gelen AK Parti Hükümetinin önce "büyük tahribata uğrayan demokrasinin ve ekonominin sağlam bir zemine oturması için" önemli icraatlara imza attığını anlatan Çelik, 2007 seçimlerinin ardından Türkiyenin kronikleşmiş sorunlarının üzerine daha güçlü bir şekilde gittiğini söyledi.
        
İki yıla yakın bir süredir yürüttüğü Devlet Bakanlığı süresince de kamuoyunu yakından ilgilendiren pek çok soruna el atıldığını ve çözümler üretildiğini ifade eden Çelik, başta Almanya olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki Türk işçilerin sorun ve beklentilerini gündeme taşımak amacıyla, göçün 50. yılında, Hacettepe Üniversitesiyle birlikte "Göç ve Uyum Sempozyumu" düzenlendiğini anımsattı.
        
Bakan Çelik, bu sempozyumun ardından, yurt dışında yaşayan 5 milyon Türk vatandaşı ile soydaş ve akrabaların sorunlarına tek merkezden, koordineli ve sonuç odaklı çözümler üretmek amacıyla Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının kurulduğunu kaydetti.
        
Yaklaşık 81 ülke ve topluluğa hizmet götüren Diyanet İşleri Başkanlığının, 31 yıldır beklediği teşkilat yasasına bu dönemde kavuştuğunu dile getiren Çelik, bu yasa ile hizmet birimlerinin, genel müdürlükler şeklinde yeniden yapılandırıldığını, toplumsal hassasiyetler ve beklentiler dikkate alınarak, Başkanlığa daha kuşatıcı, daha kapsayıcı yeni bir misyon ve vizyon kazandırıldığını belirtti.
        
Devlet Bakanı Çelik, Bakanlığına bağlı kısa adı TİKA olan, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının, Orta Asyadan Balkanlara, Ortadoğudan Afrikaya kadar uzanan hizmet ağıyla bir yandan ecdat yadigarı eserleri gün yüzüne çıkarıp gelecek nesillere taşırken, diğer yandan yürüttüğü teknik yardım faaliyetleriyle de toplumlar arasında adeta gönül köprüleri inşa ettiğinı anlattı.
        
1992 yılında kurulan ve 2002 yılına kadar 2 bin 241 proje gerçekleştiren TİKAnın, 2002den bu yana 8 bin 253, sadece 2010da 1462 projeyi hayata geçirerek dış politikada tamamlayıcı bir enstrüman olduğuna işaret eden Çelik, yürüttüğü projelerle çok geniş bir coğrafyada gönülleri fetheden ve Türkiyenin yüz akı olan TİKAnın, bundan sonra da Türkiyenin göğsünü kabartmaya devam edeceğini söyledi.
        

ROMANLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR

Bakan Çelik, hükümet olarak milli birlik ve beraberliği güçlendirmek adına, toplumsal bazı sorunları, demokrasi, insan hakları, temel hak ve özgürlükler zemininde yeniden ele alıp değerlendirme amacı taşıyan bir dizi girişimi başlattıklarını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
        
"Bu girişimlerden ikisi, benim bakanlığım koordinatörlüğünde yürütülen Alevi ve Roman vatandaşlarımızın sorunları ve talepleridir. Bildiğiniz gibi Roman vatandaşlarımız, ülkemizin en dezavantajlı gruplarından biridir. Bu negatif görüntüyü ortadan kaldırmak ve Roman vatandaşlarımıza daha yaşanabilir bir ortam sağlamak amacıyla, ülkemizin dört bir yanından gelen Roman vatandaşlarımızla Aralık 2009 tarihinde bir çalıştay gerçekleştirdik. Roman vatandaşlarımızın ilk kez devletle buluştuğu bu çalıştayda ortaya konan çözüm önerileri doğrultusunda zaman kaybetmeden çalışmalara başladık ve ilk önce mevzuatımızda yer alan ayrımcı ifadeleri tamamen temizledik. Akabinde, Roman vatandaşlarımızın daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarını temin etmek için  TOKİ  eliyle konut projesini başlattık. Bugün itibarıyla çalışmasına başlanan konut sayısı 8 bin 898e ulaşmıştır."
        
Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde "Roman Araştırma ve Uygulama Merkezi" kurulduğunu, ayrıca nüfus kütüğüne kayıtlı olmayan Roman vatandaşları kayıt altına almak ve nüfus cüzdanı vermek için İçişleri Bakanlığınca bir genelge yayımlandığını ifade eden Çelik, böylece yıllarca görmezden gelinen, dışlanan ve sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda kalan Romanların toplumla entegrasyonlarını da kolaylaştıracak, insan onuruna yaraşır bir yaşam standardı sağlanması konusunda önemli bir kapının aralanmış olacağını belirtti.
AA


Geri Dön