23 / 12 / 2024

Faruk Çelik: Yasaya aykırı bina yapmak, doğal olmayan afettir!

Faruk Çelik: Yasaya aykırı bina yapmak, doğal olmayan afettir!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Yasalara aykırı bina yapmak, doğal olmayan bir afettir. Bundan dolayı köklü önlemlerin alınacağı bir sürece girmiş bulunuyoruz" diye konuştu



 

Bakan Çelik, Vandaki depremzedelerin yaralarının sarılması için bakanlık olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Türkiyenin Vandaki 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremle bir kez daha sarsıldığını belirten Çalik, hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.

"Bu tip doğal afetlerle karşılaşacağımız bir coğrafyada yaşıyoruz. Bize düşen görev neyse, sorumluluk çerçevesinde bunu yerine getirmek durumundayız" diyen Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Van depremi, bu anlamdaki yıkımların, felaketlerin sonu olsun temennisinde bulunuyorum. Gelişmiş ülkelerde (özellikle Japonya gibi) daha büyük depremler olmasına rağmen can kayıplarının daha az olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiyede bu neden gerçekleşmesin Bunun için gereken önlemleri almak durumundayız. Yasalara aykırı bina yapmak, doğal olmayan bir afettir. Doğal afet bizim elimiz, bizim gücümüz çerçevesinde gerçekleşen bir olay değil. Bir de doğal olmayan bir afetle karşı karşıyayız ki bu da yasalara uygun olmayan binaların yapılmasından kaynaklanıyor bu ölümler, bu yaralanmalar. Bundan dolayı köklü önlemlerin alınacağı bir sürece girmiş bulunuyoruz. İnşallah vatandaşlarımız da bunun farkında olarak, onlarla birlikte el birliği ile bütün bu önlemleri hızlı bir şekilde alırız, sağlıklı konutlarda huzurlu bir hayat sürdürmüş oluruz."

"MÜTESELSİL SORUMLULUK GETİRİLMELİ"

Depreme dayanıklı yapılaşma konusunda köklü bir yaklaşıma ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şunları kaydetti:

"Binanın temelinden anahtar teslimine kadar geçen bölümlerde kim sorumluluk üstleniyorsa bunlara müteselsil sorumluluk getirmek gerekiyor. Bunu yapınca kalıpçının yanlış yapacağına, betoncunun eksik çimento kullanacağına ve çakılcının yanlış bir çakıl getireceğine ihtimal vermiyorum. Böyle olunca herkes başıma bir iş gelmesin diye yasalara uygun olarak işlerini yapacak.

Niye 1999 öncesi konuşuluyor Bu tarihten önce böyle bir sorumluluk, depreme dayanıklı bina yapma bilinci maalesef yoktu. Halk deyimiyle kara düzen bir anlayış çerçevesinde bir yapılanma söz konusuydu. Bursada yüzde 60 böyle bir çarpık yapılaşmayla karşı karşıyadır. Bu Türkiyenin gerçeği. Bunu söylememiz ve gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Hızlı bir kentsel dönüşüm ve bunu yaparken 1999 sonrası deprem yönetmeliklerine uygun ilave edilmesi gereken müteselsil sorumluluktur."

"KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE ÇALIŞANA DESTEK"

Vandaki depremin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının aldığı önlemlere dikkat çeken Çelik, işverenlerin sigorta primlerini ertelediklerini, çalışanların çalışmaya devam etmelerini temin adına, ücretlerinin belli bir süre devlet tarafından karşılanması imkanı getirdiklerini hatırlattı. Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Sigorta primlerinin ertelenmesinin yanı sıra önümüzdeki 3 ay içerisinde oluşacak sigorta primlerinin de 1 yıl ertelenmesi uygulamasına hemen geçtik. 5 bin 200 iş yerinde geleceğe dönük bazı sıkıntılar yaşandı. Bunların ümitlerini kırmama adına, yasal mevzuat çerçevesinde, 3 aylık dönemde müracaat etmeleri halinde, işverenin 3 yıl çalıştırıp 600 gün prim ödedikleri bir çalışanı varsa, bunun ücretini 3 ay ödeme veya Bakanlar Kurulu kararıyla önümüzdeki günlerde bunu 6 aya çıkarma gibi imkanlarımız var. Yani işverenlerimizin çalıştırdığı işçiler belli şartlara haiz ise onlara biz Kısa Çalışma Ödeneği dediğimiz ödenek çerçevesinde destek sağlıyoruz."

VAN'DA 5 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Bunların yanında depremin ardından, mevcut işsizliğin daha da had safhalara ulaştığını dile getiren Çelik, bunu da dikkate alarak Toplum Yararına Çalışma (TYÇ) Programındaki istihdam süresini 6 aydan 8 aya çıkardıklarını belirtti.

TYÇ kapsamında Vanda 5 bin kişinin istihdam edilmesi için gerekli talimatı verdiklerini vurgulayan Çelik, "5 bin Vanlı kardeşimize 8 ay boyunca yaklaşık 700 bin lira civarında aylıkla ve sigortalı olarak çalışma imkanını sağlamış oluyoruz. Bu dönemi yaza kadar taşımama, aş ve iş sorunu yaşamamalarıyla ilgili gerekli adımları atmış olduk" diye konuştu.

Çelik, en son atılan adımla depremde ölenlerin yakınlarına ve malul duruma düşenlere maaş bağlanması ile ilgili kanun tasarısının Bakanlar Kuruluna gönderildiğini de ifade ederek, "Büyük ihtimalle bunu önümüzdeki pazartesi Bakanlar Kurulundan yüce Meclise sevk edeceğiz. Sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda bunlar hızlı bir şekilde gerçekleşecek" dedi.

AA

 


Geri Dön