08 / 11 / 2024

Faruk Saraç 'Fabrika-i Hümayun'u tasarım akademisi yapacak

Faruk Saraç 'Fabrika-i Hümayun'u tasarım akademisi yapacak

Ünlü modacı Faruk Saraç, tarihi 'Fabrika-i Hümayun' binasını restore ederek, tasarım akademisine dönüştürecek




Faruk Saraç: Modanın Oxford'unu kuruyoruz. Öğrencilerimiz, yurtdışındaki değişim programlarıyla çift diploma sahibi olacak.

Erkek modasının önde gelen isimlerinden Faruk Saraç, meslek hayatının 30. yılında hem kendisine hem de ülkesine değerli bir armağan vermeye hazırlanıyor. Saraç, ipekçiliğin başkenti Bursa'da 1852 yılında yaptırılan 'Fabrika- i Hümayun' binasını, Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla 'Faruk Saraç Tasarım Akademisi-Tekstil Müzesi'ne dönüştürecek. Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe'nin katılımlarıyla restorasyon çalışmalarına başlanan okul için Saraç, "Modanın Oxford'unu kuruyoruz. Bu akademinin öğrencileri, öğrenimlerinin bir bölümünü değişim programları aracılığıyla yurtdışındaki anlaşmalı üniversitelerde sürdürerek, çift diploma sahibi olacak" dedi.

EMANET ALDIM!
'Bursa'ya ve tarihine sahip çıkmak istiyorum' diyen Saraç, "Bursa'dan bir emanet alıyorum. Aldığım emaneti gençlerimize devredeceğim. Önümüzdeki yıl meslek hayatımın 30. yılını kutlayacağım. Burası da 30 yıldır boş duruyor. Bursalılar'a söz veriyorum. Restorasyon tamamlandığında burada 1852 yılındaki dokuma tezgahlarının sesini ve ipeğin kokusunu duyacaklar" diye konuştu. ,

ENGELLİLER DE DÜŞÜNÜLDÜ!
'Fabrika-i Hümayun'un ön binasının müze olacağını yineleyen ünlü modacı, bu akademide teori ile pratiğin birleşeceğini ve bir sanat okulunun oluşacağını söyledi. Konuşması sırasında Türkiye'de 12 milyon engelli bulunduğunu hatırlatan Saraç, 'Fabrika- i Hümayun'un bir sınıfının da, engelli öğrencilere ücretsiz eğitim verilmesi için ayrılacağını vurguladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise "157 yıl önce kurulan bina, ipekçilik atölyesi ve müze olarak hizmet verecek. Faruk Saraç'ın yaptığı bu hizmet, çok önemli bir başyapıt olacak" diye konuştu.

Gelecek yıl hizmete girmesi bekleniyor!

Endüstri tarihimiz açısından da ayrı bir öneme sahip olan 'Fabrika-i Hümayun'da, yıllarca sarayda kullanılan ipek halı ve kumaşlar için iplik üretilmiş. Cumhuriyet yıllarında depo olarak kullanılan ve 1980'li yıllarda da terk edilen binanın tüm restorasyon masraflarını şimdi Faruk Saraç karşılıyor. 'Faruk Saraç Tasarım Akademisi ve Tekstil Müzesi' adıyla hizmet vermeye hazırlanan kültür merkezinin proje koordinatörlüğünü, Rıdvan Yavaşcan başta olmak üzere mimarlar Oğuzhan Telci ve Ufuk Toktaş yönetimindeki ekip üstleniyor. Restorasyon çalışmalarına başlanan bina, gelecek yıl hizmete açılacak.
Sabah

İlgili haber:

Bursa'daki Fabrika-i Hümayun'un restorasyonu başladı!


Geri Dön