04 / 05 / 2024

Fatih Keçeci Karabaş Semt Konağı açıldı!

Fatih Keçeci Karabaş Semt Konağı açıldı!

Fatih Belediyesi’nin 4’üncü semt konağı olan ve 6’ncı Bilgi Evi’nin de bünyesinde bulunduğu Hırka-i Şerif Mahallesi’ndeki Keçeci Karabaş Semt Konağı hizmete başladı.




Fatih Belediyesi semt konaklarını, ‘Sosyal Belediyecilik’ anlayışının bir gereği olarak, her semtin farklı, sosyo-ekonomik ve kültürel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, yerel halkın yaşam kalitesini artırmak için halkın eğitimden sağlığa, kültürel etkinliklerden sosyal yardımlaşma hizmetlerine kadar pek çok hizmete daha hızlı, daha kolay ve kaliteli biçimde ulaşmasını sağlamak amacı ile kuruyor. Daha önce Müftü Ali, Silivrikapı ve Marmara Semt konaklarını hizmete sunan Fatih Belediyesi, son  olarak Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan Keçeci Karabaş Semt Konağı’nı Fatihlilerin hizmetine sundu.

Keçeci Karabaş Semt Konağı bünyesinde, Bilgi Evi, Hırka-i Şerif Mahalle Muhtarlığı, kütüphane, çok amaçlı salon ve park  bulunuyor.


KEÇECİ KARABAŞ ŞEYH ABDURRAHMAN EFENDİ KİMDİR?


Semt Konağımız Keçeci Karabaş Şeyh Abdurrahman Efendi’den adını alan mahallede Kabakulak Çıkmazı’nda inşa edilmiştir. Şeyh Efendi’nin isimlerinden birinin “Keçeci” olması Osmanlı döneminde bu mahallede keçe üretimi ile uğraşan esnafların bulunmasındandır. Muhtemelen kendisi de bir şekilde bu iş koluyla ilgili bir kişiydi. Keçe, yünden üretilen bir mamul olup başta savaşlarda ısınan top namlularının soğutulup temizlenmesi olmak üzere çobanların kullandığı kepenek, konutlarda  yere serilmek gibi çeşitli alanlarda kullanılmıştır. Adının diğer kelimesi “karabaş”a gelince; bu kaynaklarda iki şekilde açıklanır.  Birincisi; âlim ve veli bir kişi olan Şeyh Abdurrahman Efendi’nin yazdığı Kur’an-ı Kerim’in okuma kurallarını anlatan “Tecvid” kitabından dolayı kendisine verilen “Kurrabaşı” adının sonradan “karabaş”a dönüşmesinden, İkincisi; Şeyh Abdurrahman  Efendi’nin başlığının etrafına sarık gibi siyah bir tülbenti sarmasındandır. Şeyh Abdurrahman Efendi Karabaş Tecvidi gibi ünlü eserini yazmaktan başka, 1524 yılında daha sonra kendi adıyla anılacak olan Keçeci Karabaş Mescidi’ni yaptırmıştır. Kendisi II. Osman’ın (Genç Osman’ın) hocası, Ayasofya Şeyhi, Ömer Efendi’nin kardeşidir. 1534 yılında vefat eden şeyhin kabri kendi adıyla anılan mescidin mihrap tarafındadır.


Fatih Belediyesi


Geri Dön