04 / 05 / 2024

Fatma Adeviye Dergahı restore edildi!

Fatma Adeviye Dergahı restore edildi!

Tarih ve kültür şehri Üsküdar' da, tarihi miraslardan birisi olan Fatma Adeviye Dergahı yenilenerek eski günlerine geri döndürüldü. Dergah, belediye tarafından düzenlenen iftar yemeğiyle açıldı.



İstanbul'un en eski yerleşim alanlarından biri olan 

Üsküdar hafta sonu iki tarihi tezatı birlikte yaşadı  Tarih ve kültür şehri Üsküdar'da, tarihi miraslardan birisi olan Fatma Adeviye Dergahı yenilenerek eski günlerine geri döndürüldü. Dergah, belediye tarafından düzenlenen iftar yemeğiyle açıldı. 


özüne sadık kalınarak, kapsamlı bir restorasyondan geçirildi. Üsküdar Belediyesi'nin bütçesi ve İl Özel İdaresi'nin fonundan yararlanılarak yaptırılan 143 yıllık Fatma Adeviye Dergahı, düştüğü atıl halden eski şaşalı günlerine geri döndürüldü. 


Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesinde bulunan Üsküdar Çengelköy'deki Fatma Adeviye Dergahı'nın rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışması tamamlandı. 


1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılması hususundaki kanuna binaen kapatılan tekke, metruk bir halde kaderine terk edilmiş bir vaziyette günümüze kadar geldi. Yıllar sonra büyük bir emek ve titiz bir çalışma neticesinde rölöveleri çıkarılan tarihi dergah binası aslına Restorasyon çalışmasını, HC Ünal İnşaat'ın üslendiği dergah, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kur'an kursu olarak hizmet verecek olan Fatma Adeviye Dergahı'nın açılış törenine Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile çok sayıda davetli katıldı. Tören sonrası dergah bahçesinde iftar programı düzenlendi. 


Törende konuşan Belediye Başkanı Hilmi Türkmen açılan dergahtan dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Kız Kur'an kursu olarak hizmet verecek dergah hakkında konuşan Başkan Türkmen şu ifadelere yer verdi: "Bütün kitaplar ve eserler Kur'an'ı anlamak için yazılmış zaten. İşte bu güzel dergahta özellikle hanım kızlarımız, Kur'an kursumuz güzel bir hizmet sunacaklar. Hem yüce kitabımızı anlayacaklar hem de buradan tüm milletimize, ülkemize güzel bir hizmeti sunmuş olacaklar." Konuşmaların ardından protokol üyeleri dergahın açılışını yaptı, daha sonra restore edilen binayı gezdi. Mübarek Ramazan ayında hizmete giren Fatma Adeviye Dergahı bundan böyle "Kerime Hatun Kız Kur'an Kursu"na ev sahipliği yapacak. Uzun yıllardan beri Kur'an-ı Kerim eğitimi verilen ve son derece nitelikli hafızlar yetiştiren Kerime Hatun Kız Kur'an Kursu, Fatma Adeviye Hanım'ın vakfettiği tarihi dergahta hizmet vererek Osmanlı hanımının ismini yaşatacak. 


TARİHİ KÖŞK YANDI


 Üsküdar'da bulunan Fethi Paşa Korusu'ndaki tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü çıkan yangında küle döndü. 

Fethi Paşa Korusu'ndaki tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde akşam saatlerinde yangın çıktı. Çatı katta başlayan ve rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevler kısa sürede tüm köşkü sardı. Nedeni henüz bilinmeyen yangına çevre ilçelerden takviye itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen köşk tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Ormanlık alan içerisindeki köşkte çıkan yangının çevreye sıçramaması için itfaiye yoğun çaba harcarken, söndürme çalışmalarına helikopter de havadan destek sağladı. 


Fethipaşa ve Demirağ korularının devamında bulunan 4,45 hektarlık Hüseyin Avni Paşa Korusu'ndaki tarihi köşk, 2009 yılında TMSF tarafından, "yıkım yasağı kaydıyla" işadamı Mehmet Cengiz'e satılmıştı. 

23 Haziran 2014te, Anıtlar Yüksek Kurulu, Cengiz İnşaat'ın başvurusu kapsamında Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün restorasyonu için gerekli ön izni vererek restorasyon sürecini başlatmıştı. 


Tünaydın 


Geri Dön