24 / 11 / 2024

Fay nedir?

Fay nedir?

Yerküre içerisindeki kırık olarak ifade edilen fay nedir, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...




Fay nedir?

Fay, yerkabuğunda meydana gelen yukarıdan aşağı çatlağın ve kırılma yüzeyleri boyunca gözle fark edilebilecek ölçüde bir kayma ile yer değiştirmenin yaşandığı bölgeyi ifade ediyor. Bir başka deyişle fay ne demektir sorusunu yanıtlamak gerekirse;


Fay, yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, yani üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzeydir.


Fay türleri..


* Doğrultu Atımlı Fay; Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. 

Bu faylar, atımlarına öre sağ ya da sol yönlü olabiliyor. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayı ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardır.


* Normal Atımlı Fay: Bu tür faylarda fay düzleminin bir tarafındaki blok yükselirken diger tarafındaki düşerek uzaklaşır. Burada hareket yine göreceli olarak gelişmektedir. 


* Ters Atımlı Fay: Bu tür faylar da düşey atımlı faylar olup, yalnızca fay düzlemi boyunca hareket eğim yönüne göre ters yönde olmakta ve bloklar birbirine göre yaklaşmaktadır. 


* Verev (Oblik) Atımlı Fay: Fay düzlemi boyunca ortaya çıkan hareketin hem düşey hem de yatay yönde olduğu fayları ifade ediyor.


Türkiye’deki fay hatları..


* Kuzey Anadolu Fay Hattı

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saroz Körfezi’nden Van Gölü’ne kadar uzanıyor. Marmara Denizini, Sapanca Gölünü, Adapazarı’nı, Tosya ve Erzincan şehirlerini kapsıyor.


* Doğu Anadolu Fay Hattı

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay graberinden başlayarak Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Bingöl’ü kapsayan hattır.


* Batı Anadolu Fay Hattı

Batı Anadolu Fay Hattı ise Kuzeyden Güneye doğru uzanan birçok fay hattını içinde taşıyan bir fay hattı olarak karşımıza çıkıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön