06 / 05 / 2024

normal atımlı fay

normal atımlı fay

Yerküre içerisindeki kırık olarak ifade edilen fay nedir, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

İstanbul'da 5 bin 126 bağımsız bölümlük dönüşüm projelerinin temeli atıldı!

Kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kesmeden devam ettiği Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi'nde "5 bin 126 Bağımsız Bölümlük Kentsel Dönüşüm Projeleri Temel Atma ve Yıkım Töreni" gerçekleştirildi. 

İzmir için dikkat çeken deprem açıklaması!

İçinden ve etrafından 14 adet diri fay geçen İzmir, 30 Ekim 2020'de meydana gelen Sisam depremiyle yıkım yaşadı. Uzman Paleosismolog Yer Bilimci Ramazan Demirtaş, "İzmir ve çevresinde düşey ve doğrultu atımlı faylar yer alır; bunlar da en fazla 6.8-6.9 büyüklüklerinde depremler üretirler" dedi.

Fay yasası geliyor! İşte detaylar!

Elazığ depreminden sonra çalışmalara hız verilen fay yasasında yeni gelişmeler yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde şekillenecek olan fay yasası ile fay üstüne yapılan binalar konusunda önemli adımlar atılacak.

Deprem kanunu ve fay kanunu için adım atıldı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, araştırma komisyonu kurulması teklifinin kabul edildiğini, komisyonun deprem kanunu ve fay kanunu çıkarılması konusunda adım atılacağını söyledi.

Yeni Zeytinburnu İlçe Emniyet Binası'nın temeli atıldı!

Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü, yeni binasının temeli düzenlenen törenle atıldı. 1 bodrum kat,  zemin ve 3 normal kattan meydana gelecek Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü, Millet Bahçesi’ne komşu olacak.

Tuzla fayı çatırdıyor!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla fayının kuzey ve orta bölümlerinde uzun zamandır bir kırılma meydana gelmediğine dikkat çekerek, "Uzun bir süredir deprem üretmemiş. Bu da depremin yaklaştığı anlamına gelir" dedi.

Kira sözleşmeleri ve tarafların yükümlülükleri!

Konut veya çatılı iş yeri kiralama işlemlerinde kiralanan taşınmazların altı aydan daha uzun süreli kiralanması gerekiyor. Peki kira sözleşmeleri ve tarafların yükümlülükleri nelerdir? İşte tm merak edilenler...

Prof. Naci Görür'den Yalova depremi yorumu: Adalar fayı çatırdıyor!

Deprem uzmanı Prof. Naci Görür Yalova açıklarında meydana gelen 3.9'luk depremi yorumladı: Adalar Fayı çatırdıyor demektir.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Deprem fırtınaları yaşanabilir! 

DEÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, dün sabah saatlerinde manisada meydana gelen depremler hakkında konuştu. Sözbilir, "İzmir- Balıkesir fay zonu üzerindeki normal faylar ile doğrultu atımlı faylar birlikte çalışarak yeni depremlere sebep olabilir" dedi...

Kocaeli Başiskele'de 11 milyon TL'ye icradan satılık mermer atölyesi!

Kocaeli 8. İcra Dairesi Müdürlüğü, Kocaeli İl, Başiskele İlçe, 195 ada, 1 parsel, 8 bin 666 metrekare yüz ölçümlü mermer atölyesi ve müştemilatını 10 milyon 970 bin 630 TL'ye icradan satıyor...

Çatıda ürettiği elektriği satanlara yüzde 5 stopaj!

Evinin çatısında 10 kilovat ve altında elektrik üretenler, dağıtım şirketine sattıkları elektrik için yüzde 5 gelir vergisi stopajı ödemekle yükümlü olacaklar. 

Babadağ Teleferik Projesi'nin temeli atıldı!

1965 rakımlı Babadağ'ın zirvesine kurulacak Babadağ Teleferik Projesi'nin temeli atıldı. Muğla Valisi Esengül Civelek, Babadağ'ın teleferiğe kavuşmasına çok az kaldığını söyledi.

ÇATIDER 'Yapı Okulu' ile bir ilke imza atıyor!

ÇATIDER, inşaat sektöründe bir ilke imza atıyor. ÇATIDER, çatılarda çok daha kalifiye ve donanımlı çalışanların görev almasını hedefliyor. ‘Yapı Okulu’, kademeli olarak tüm yapı sektörüne de katkı sağlayacak.

normal atımlı fay Haberi

normal atımlı fay

Fay nedir?

Fay, yerkabuğunda meydana gelen yukarıdan aşağı çatlağın ve kırılma yüzeyleri boyunca gözle fark edilebilecek ölçüde bir kayma ile yer değiştirmenin yaşandığı bölgeyi ifade ediyor. Bir başka deyişle fay ne demektir sorusunu yanıtlamak gerekirse;


Fay, yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, yani üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzeydir.


Fay türleri..


* Doğrultu Atımlı Fay; Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. 

Bu faylar, atımlarına öre sağ ya da sol yönlü olabiliyor. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayı ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardır.


* Normal Atımlı Fay: Bu tür faylarda fay düzleminin bir tarafındaki blok yükselirken diger tarafındaki...