28 / 12 / 2024

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Deprem fırtınaları yaşanabilir! 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Deprem fırtınaları yaşanabilir! 

DEÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, dün sabah saatlerinde manisada meydana gelen depremler hakkında konuştu. Sözbilir, "İzmir- Balıkesir fay zonu üzerindeki normal faylar ile doğrultu atımlı faylar birlikte çalışarak yeni depremlere sebep olabilir" dedi...



Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde dün sabah saatlerinde yaşanan depremlerin İzmir- Balıkesir fay zonunda gerçekleştiğini, bu fayın diğer fayları da tetikleyerek deprem fırtınalarına sebep olabileceğini belirtti.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Manisa'nın Akhisar ilçesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, dün saat 03:23'te 4.6 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Deprem, yerin 5.84 kilometre derinliğinde yaşandı. Kırkağaç ilçesinde saat 06:25'te yerin 7 kilometre derinliğinde 4.0 büyüklüğünde, saat 09:26'da yine yerin 7 kilometre derinliğinde bu kez 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 

Elazığ'da yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremi üreten fayı haritalandırmak için bölgede bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'nın Akhisar ilçesinde 23 Ocak'ta yaşanan 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından artçı deprem sayısının 1800'leri geçtiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: 

"Bunların içinde ana şoku oluşturan Soma- Kırkağaç fayının yanı sıra hemen yakınındaki KD- uzanımlı Gelembe fayı ve KB uzanımlı Akhisar fayında da kırılmaların başladığı anlaşılıyor. Bu fayları tetikleyerek yeni depremler oluşturabilir. Bu depremler bizim 2003 yılında bulduğumuz ve  İzmir  Doğanbey burnundan Balıkesir'e kadar uzanan ve 'İzmir- Balıkesir fay zonu' olarak isimlendirdiğimiz fay zonunun orta bölümünde gelişiyor. Bu nedenle bu zon üzerindeki normal faylar ile doğrultu atımlı faylar birlikte çalışarak yeni deprem fırtınalarına neden olabilir. Bu zon üzerindeki yapı stoğu ile fay ve zemin özellikleri karşılaştırılmalı ve ilgili kurumlar gerekli önlemleri almalı."

Naci Görür: Marmara’da minimum 7.2 büyüklüğünde deprem olacak!

Naci Görür, Türkiye'nin başlıca deprem bölgelerini açıkladı!

Türkiye deprem fırtınası mı yaşıyor?

 

 


Geri Dön