27 / 09 / 2024

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İzmir'in o ilçesi için deprem uyarısı: Tehlikesi yüksek olan bir bölge!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İzmir'in o ilçesi için deprem uyarısı: Tehlikesi yüksek olan bir bölge!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'in bir ilçesi için uyarılarda bulundu ve deprem riskinin yüksek olduğunu söyledi. İşte Sözbilir'in o açıklaması...




Selçuk Efes Kent Belleği’nde gerçekleştirilen Ayasuluk Söyleşileri’nin ikinci gününde “Selçuk Efes ve Çevresinin Deprem Tehlikesi ve Alınması Gereken Önlemler” başlıklı söyleşi yapıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in konuk olduğu söz konusu söyleşide, Selçuk ilçesinin deprem riski açısından yüksek tehlikeli bir konumda yer aldığına dikkat çekildi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'nin deprem haritasına bakıldığında, Efes Selçuk Bölgesinin eprem tehlikesi yüksek olan bir bölge olduğunu belirtti ve "6 Şubat depreminin ardından bu harita yeniden güncellendi. Efes Selçuk bölgesi ve  İzmir  bölgesi çerçevesinde baktığımızda her tarafımızda denizler var. Denizlerimiz de de yüksek ölçekli fay hatları bulunuyor" diye konnuştu. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir den İzmir in o ilçesi için deprem uyarısı: Tehlikesi yüksek olan bir bölge!

İz Gazete'den Eylül Sansür'ün haberine göre; deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depreminden sonra deprem gerçeğini anlamaya ve önlem almaya ilişkin çalışmaların arttığının altını çizdi. 

Sözbilir, "Bu çalışmalar kapsamında Efes Selçuk özelinde ve İzmir özelinde ‘hangi noktada olduğumuz ve nasıl bir deprem riskine sahip olduğumuz, bundan sonra neler yapmalıyız’ konularında çalışmalarımızı daha fazla yoğunlaştırdık. Biz her depremin ardından bazı dersler çıkartıyoruz. ‘Neden bu kadar zarar gördük, neden bu kadar insan hayatını kaybetti’ araştırmaları yaptıkça, geldiğimiz noktada şu anki teknolojiyle deprem olmadan önce yerin nasıl sarsılacağını ölçebiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Ölçülen veriye göre statik projeyi çizip bina yapılırsa deprem kaynaklı can kaybı yaşanmadığına dikkat çeken Sözbilir, "Bu elbette ki inşaatlar sırasında kusursuz bir bina ve işçilikle, kullanılan malzemeler ile de mümkün. Aynı zamanda yangın ile ilgili günümüzde erken uyarı sistemleri yapıldı. Binalarımızda bu sistem varsa deprem olduğunda sensör binadaki elektriği kestiği için deprem sonrasında yangın çıkmasına engel oluyor. Bu da bize depremden sonra gelişen diğer felaketlerle ilgili önlem alma şansı veriyor" şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir den İzmir in o ilçesi için deprem uyarısı: Tehlikesi yüksek olan bir bölge!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depreminin günümüze kadar olan en büyük kara depremi olarak değerlendirildiğini belirtti ve şunları söyledi:

"Dünyada çok ender yaşanacak şekilde 9 saat arayla iki şiddetli deprem meydana geldi. Çok fazla fayın birleşip kırılmasıyla ortaya çıkan bir depremin ardından 9 saat sonra fayların yeniden enerji üreterek şiddetli bir depremin daha olmasına neden oluyor. Deprem mekanizması anlamında ender gözlenebilir bir durum ve bu Türkiye’de yaşanmış oldu."

Sözbilir, Türkiye Deprem Haritası ve Efes Selçuk’ta geçmişte olan depremleri inceleyerek çıkarımlarda bulundu. 

Jeoloji Biliminde ‘Gelecekte yıkıcı bir deprem olacak mı?’ sorusunun yanıtlanması için geçmişte olan depremlere baktıklarını dile getiren Sözbilir, "Geçmişte yıkıcı bir deprem yaşandıysa gelecekte de olacaktır. Selçuk Efes Fayı'na ilişkin de çalışmalarımız oldu bazı sonuçların gelmesini bekliyoruz. “Son depremi ne zaman yapmış, fay kaç yılda bir kırılmış?” gibi bilgileri yakın bir sürede sizlerle de paylaşacağız" ifadelerini kullandı. 

THY - Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri Arnavutköy'de 2 bin 450 bağımsız bölüm için kuralar bugün çekiliyor! 

Tebernüş Kireçci: Bankalar konut kredisi verme konusunda daha iştahlı olacak!

Kira sözleşmelerinin e-Devlet'e geçmesi kiraları etkileyecek: Piyasa şartlarına uygun kira belirlenecek!


 


Geri Dön