23 / 12 / 2024

İzmir için dikkat çeken deprem açıklaması!

İzmir için dikkat çeken deprem açıklaması!

İçinden ve etrafından 14 adet diri fay geçen İzmir, 30 Ekim 2020'de meydana gelen Sisam depremiyle yıkım yaşadı. Uzman Paleosismolog Yer Bilimci Ramazan Demirtaş, "İzmir ve çevresinde düşey ve doğrultu atımlı faylar yer alır; bunlar da en fazla 6.8-6.9 büyüklüklerinde depremler üretirler" dedi.



İçinden ve etrafından 14 adet diri fay geçen İzmir, 30 Ekim 2020'de meydana gelen Sisam depremiyle yıkım yaşadı. Yeni Haber'den Asya Yaşarikiz'in haberine göre; Uzman Paleosismolog Yer Bilimci Ramazan Demirtaş, 2-3 bin sene tekrarlanma aralıkları bulunan Seferihisar fayına ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Şehir merkezine 70 kilometre uzaklıkta olan depremde 116 vatandaşımız hyaşamını yitirdi. Sisam depreminin ardından, İzmir’de yer alan fayların yıkıcı deprem üretip üretmeyeceği, Sisam fayının İzmir’deki faylara olan etkisi gündeme geldi. Ramazan Demirtaş,  İzmir  faylarına ilişkin konuştu.

 İzmir için dikkat çeken deprem açıklaması!

İZMİR’İN DEPREM GEÇMİŞİ NEYE İŞARET EDİYOR?

4 milyon nüfusa sahip İzmir’in deprem geçmişiyle ilgili bilgiler veren Demirtaş, İzmir’de 7 şiddetinden büyük sarsıntı yaşanabileceği değerlendirmelerine katılmıyor. Demirtaş “İzmir’e hatta Batı Anadolu’ya bakarsak, 7’nin üzerinde deprem göremeyiz. Düşey atımlı faylar, 6 ve 6.5 arasında, doğrultu atımlı faylar en fazla 6.8-6.9 büyüklüklerinde deprem üretir. 35 km uzunluğunda iki parçadan oluşan İzmir fayında 1688’te 6.8 büyüklüğünde bir deprem oldu. 1789’da ise Yeni Foça fayında olan deprem de 6.8 büyüklüğündeydi. İzmir ve çevresinde düşey ve doğrultu atımlı faylar yer alır; bunlar da en fazla 6.8-6.9 büyüklüklerinde depremler üretirler. İzmir’de 7’den büyük deprem beklenemez” diye konuştu. 

Demirtaş, İzmir faylarında yaşanan yakın tarihli sarsıntıların da 7 büyüklüğüne ulaşmadığını dile getirerek, “Seferihisar fayında 2003’te 5.6; Tuzla fayında 1992’de 6; Gülbahçe fayında 2005’te 5.8 büyüklüklerinde deprem oldu” diyor.

 İzmir için dikkat çeken deprem açıklaması!

YILLIK KAYMA HIZI KİLİT FAKTÖR

Deprem tekrarlanma aralıklarının fayların senelik kayma hızıyla bağlantılı olduğunu vurgulayan Demirtaş, “İzmir fayının yıllık kayma hızını 1 mm olarak kabul edersek, 1metrelik atım bin yılda birikir. 1.5 mm atım, bin 500 yılda birikir. Bu durumda 1688’deki depremin bir daha tekrarlanması için, bin ya da bin 500 yılın geçmesi gerekmektedir. Yani İzmir fayında 2688’den önce büyük bir deprem olamaz” şeklnde konuştu.

 İzmir için dikkat çeken deprem açıklaması!

İzmir etrafında özellikle 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrasında konuşulmaya başlanan Tuzla fayıyla ilgili de değerlendirmeler yapan Demirtaş, fayın uzunluğunun 50 kilometre olduğunu; 15-20 kilometre uzunlukta 3 parçadan meydana geldiğini ve bu fayın ancak 3 parça şeklinde kırılabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İzmir için korkutan açıklama!

İzmir büyük depreme hazır mı?


Geri Dön