21 / 05 / 2024

Fay yasası ne demek? Fay yasası nasıl uygulanacak?

Fay yasası ne demek? Fay yasası nasıl uygulanacak?

Kahramanmaraş merkezli geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve 11 ili derinden etkileyen depremin ardından, fay yasası yeniden gündeme geldi. İşte detaylar!



FAY YASASI NE ANLAMA GELİYOR? FAY YASASI NEDİR?

Afet riskini en aza indirmek ve fay hattı geçen şehirlerde, insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması için gündeme gelen 'Fay Yasası' ile beraber fay hatları üstünden gerçekleşen yapılaşmaların önüne geçilmesi, mevcutta var olanların ise kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanmaktadır.

FAY YASASI NASIL UYGULANACAK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum, fay hattı mesafesi ile ilgili kendisine gelen soru üzerine şunları söyledi; "Şu an 'fay yasası ile ilgili bildiğim kadarı ile AFAD Başkanlığımız çalışmaktadır. Burada belki radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yönetiyor olacağız. Hocalarımızdan, bilim insanlarımızdan dünyadaki literatürleri de dikkate almak kaydıyla bu mesafenin maksimum ne kadar olması gerektiğini görüşmeler yaptık. Oradan da emniyet payı almak suretiyle daha uzak mesafelere yerleşeceğiz. Bilim insanları bunun daha kısa mesafesinde yapılabileceğini de söylüyorlar ama biz 500 ile 600 metreden aşağı yaklaşmayacağız. O mesafede emniyetli alan neresi sağlam zemin nerede bulunuyorsa oralara inşasını gerçekleştireceğiz."

2020 YILINDA BAKAN SOYLU’NUN YAPTIĞI AÇIKLAMA!

2020 yılında İstanbul Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanı Soylu fay yasasını gündeme getirmiş ve şu açıklamayı yapmıştı;

Danışma Kurulunda da iki temeli ortaya koyduk, daha doğrusu zorunluluğunu, tavsiyesini ortaya koyduk. Bunlardan bir tanesi ülkemizde bir Fay Yasası çıkması zaruretini hep beraber değerlendirdik ve bu konuda bir çalışma ekibi meydana getirdik. Türkiye Büyük Millet Meclisi ile beraber ona nasıl bir şey sunabiliriz, bizim neye ihtiyacımız vardır, Fay Yasası itibarı ile ne murad ediyoruz, ne ortaya koymaya çalışıyoruz, İl Afet Risk Azaltma Planlarıyla Fay Yasası'nı bütünleştirmenin nasıl bir önemi var, bunu bir şekilde ortaya koyacağız."


Geri Dön