29 / 04 / 2024

Fay yasasının ayrıntıları ortaya çıktı! Dere yatağındaki yapılar yıkılacak!

Fay yasasının ayrıntıları ortaya çıktı! Dere yatağındaki yapılar yıkılacak!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıkladığı 'Fay yasası'na ilişkin ayrıntılar ortaya çıktı. Giresun'daki sel felaketinden sonra gündeme gelen doğal afet yasası çalışmaları başladı...



İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıkladığı 'Fay yasası'na ilişkin ayrıntılar ortaya çıktı. Giresun'daki sel felaketinden sonra gündeme gelen doğal afet yasası için İçişleri Bakanlığı bünyesinde hazırlıklar başladı. Buna göre dere yatağı ve fay hattında inşa edilen evler yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanıyor.

TRT Haber'de yer alan habere göre; Giresun'daki sel felaketinden sonra gündeme gelen doğal afet yasasının hazırlanması için deprem heyelan ve sel riski olan bölgeler tespit edilecek. Afet riskini en aza indirmek için amacıyla da yasal düzenleme çalışmaları başlatıldı. Buna göre dere yatağı ve deprem kuşağına yapılan evler yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanıyor.

İçişleri Bakanlığı'nda çalışma ekibi hazırlandı. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve meslek odalarından oluşan Türkiye Afet Risk Azaltma Platformu kuruldu. Bu platform çalışmalarını bitirdikten sonra dikkatler Meclis'e çevrilecek.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'de bir Fay Yasası çıkması zaruretini değerlendirdiklerini ve bir çalışma ekibi oluşturduklarını dile getirerek, "Türkiye Büyük Millet Meclisi ile beraber ona nasıl bir şey sunabiliriz, bizim neye ihtiyacımız var, Fay Yasası itibarıyla ne murad ediyoruz, ne ortaya koymaya çalışıyoruz, İl Afet Risk Azaltma Planlarıyla Fay Yasası'nı bütünleştirmenin nasıl bir önemi var, bunu bir şekilde ortaya koyacağız" demişti.

FAY HATLARI VE DERE YATAĞINDA YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK

Yasa ile afet riski olan bölgeler için yapılaşma denetimi uygulanacak. Fay hatları ve zonları üzerinde yapılaşma yasak olacak. Riskli bölgelere kurulan yapılar için ise kentsel dönüşüm uygulanacak. 

Binaların yaşı ile yapı durumuna göre nitelikli bir kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek. Şehir merkezlerinden başlayacak olan dönüşümle meskenlerin daha sağlam hale getirilmesi amaçlanıyor. 

Bu veriler için belediyelerle ortak çalışmalar yapılacak. Afet risklerine karşı toplumun her kesiminde bilinç düzeyinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Üniversitelerde seminerler, ulusal ve uluslararası konferanslar yapılacak.

Düzenlemenin Meclis açıldıktan kısa süre sonra yasalaşması bekleniyor.

Fay Yasası çıkması konusunda çalışma ekibi oluşturduk!


Geri Dön