27 / 04 / 2024

Fed Başkanı Powell’dan faiz artırımı mesajı! Fed yeniden faiz artıracak mı?

Fed Başkanı Powell’dan faiz artırımı mesajı! Fed yeniden faiz artıracak mı?

Fed Başkanı Powell’dan faiz artırımına ilişkin yine yeşil ışık geldi. Powell, büyümenin devamlı trendin üzerinde olduğuna veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına ilişkin ek kanıtların para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini söyledi.



ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, mali büyümenin ve iş gücü talebinin dayanıklılığını gösteren son verileri dikkatle izlediklerini ifade ederek, büyümenin devamlı trendin üzerinde olduğuna veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına ilişkin ilave kanıtların para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini belirtti.

Powell, New York Ekonomi Kulübünde gerçekleştirdiği konuşmada, mali görünüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemlerdeki verilerin Fed'in hedeflerine doğru süren ilerlemeyi gösterdiğine işaret eden Powell, "Eylül ayı enflasyon verileri düşüş eğilimine devam etti. Fakat daha az cesaret vericiydi” dedi.

Fed Başkanı Powell’dan faiz artırımı mesajı! Fed yeniden faiz artıracak mı?

Powell, enflasyonun hâlâ çok yüksek olduğunun altını çizerek, birkaç aylık iyi verilerin enflasyonun hedefe doğru sürdürülebilir biçimde düştüğüne ilişkin güven oluşturmak için gerekenlerin sadece başlangıcı olduğuna dikkati çekti.

Enflasyon hedeflerine giden yolun "inişli çıkışlı" olabileceğini ve biraz zaman alabileceğine vurgu yapan Başkan Powell, enflasyonu sürdürülebilir biçimde yüzde 2'ye düşürme konusundaki kararlılıklarına devam ettiklerini aktardı.

Powell, güçlü istihdam artışı konusunda, "Birçok gösterge, iş gücü piyasasının hâlâ sıkı olduğunu fakat kademeli olarak soğuduğunu gösteriyor” değerlendirmelerinde bulundu.

İş gücü piyasasında arz ve talebin tekrar dengelenmesiyle beraber tedarik zincirlerinin iyileşmesinin, ekonomik faaliyette büyük ölçüde zayıflama olmadan enflasyonun düşürülmesine imkân verdiğinin altını çizen Powell, ekonomik büyümenin 2023’te devamlı sürpriz bir şekilde yükselişe geçtiğini hatırlattı.

Fed Başkanı Powell’dan faiz artırımı mesajı! Fed yeniden faiz artıracak mı?

"JEOPOLİTİK GERİLİMLE GLOBAL EKONOMİK AKTİVİTE ÜZERİNDE RİSK"

Powell, gayri safi yurt içi hasılanın 3’nci çeyrekte çok kuvvetli gelmesini, 4’ncü çeyrekte ve 2024’te ise soğumasının beklendiğini kaydederek, kayıtların yüzde 2'lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir dönüşün muhtemelen trendin altında bir büyüme süreci ve iş gücü piyasası şartlarında bir miktar daha yumuşama gerektireceğini gösterdiğine işaret etti.

Jeopolitik gerilimlerin global mali aktiviteye ilişkin önemli riskler oluşturduğunu anlatan Powell, Fed olarak gelişmeleri ekonomik etkiler bakımından takip edeceklerini söyledi.

Bakan Özhaseki resmen açıkladı! Deprem bölgesinde buna geçit yok!

İsrail-Hamas çatışması nedeniyle petrol 92 dolara dayandı! İki felaket senaryosu kapıda!

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor! O ödemeler için geri sayım başladı!


Geri Dön