28 / 04 / 2024

İsrail-Hamas çatışması nedeniyle petrol 92 dolara dayandı! İki felaket senaryosu kapıda!

İsrail-Hamas çatışması nedeniyle petrol 92 dolara dayandı! İki felaket senaryosu kapıda!

İsrail-Hamas çatışması devam ederken; piyasaların gündemi petrol oldu. 5 Ekim tarihinde son 1 ayın en düşük rakamı olan 84 dolara düşen Brent petrol fiyatı, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarının ardından yükselişe geçti.



İsrail-Hamas çatışması nedeniyle artan petrol fiyatları konusunda masada iki felaket senaryosu bulunuyor. Bu senaryolar şu şekilde oluştu:

İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMASI KARA HAREKÂTIYLA SINIRLI KALIRSA PETROL 93 DOLAR!

Dünya gazetesinden Emre Ergül’ün haberine göre, 13 Ekim tarihinde 90 doları gören Brent petrol, hastane saldırısının ardından 92 dolara dayandı. Brent petrol vadeli işlemleri yüzde 2.3 oranındaki zamla beraber varil başına 91.97 dolara yükselirken, West Texas Intermediate (WTI) ham vadeli işlemleri varil başına yüzde 2.6 yükselişle, 87.63 dolara tırmandı.

 İsrail-Hamas çatışması nedeniyle petrol 92 dolara dayandı! İki felaket senaryosu kapıda!

Hal böyle olunca, “Petrol 100 dolar olur mu?” sorusu akıllara geldi. İngiliz Guardian gazetesi ise bu soruyu masaya yatırdı. Gazeteye açıklama yapan küresel ekonomistlere göre, petrol için biri iyi ve biri de kötü olmak üzere iki senaryo var. Gazetenin “ilk ve global ekonomi için en iyisi” şeklinde ifade ettiği senaryo, savaşın İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara saldırısıyla sınırlı kalmasını kapsıyor.

Bu şartlar altında, petrol fiyatları mevcut varil başına 93 dolar bandında istikrar kazanacak ve yakında düşecek. Bu kapsamda, Guardian şu yorumu yaptı: “IMF, petrol fiyatlarındaki sürekli yüzde 10 oranındaki yükselişin küresel ekonomik büyümeyi yüzde 0.15 puan azalttığını ve bir sonraki yıl enflasyona 0.4 puan ilave edildiğini tahmin ediyor.

Dünya emtia piyasalarında bir varil ham petrolün maliyeti, şu anda Hamas saldırısı öncesine göre, yaklaşık yüzde 10 daha yüksek.” Petrol piyasası ile İsrail ilişkisi şu şekilde özetlenebilir: 1973 yılındaki Yom Kimpur Savaşı’nın ardından OPEC, İsrail’e petrol ambargosu uygulamış, ham petrol fiyatı tam dört kat artmıştı. Hastane saldırısının ardından İran, İsrail’e bir defa daha petrol ambargosu uygulanmasını istedi. Fakat Reuters’ın haberine göre, OPEC’in şu an için böyle bir düşüncesi yok.

 İsrail-Hamas çatışması nedeniyle petrol 92 dolara dayandı! İki felaket senaryosu kapıda!

ÇATIŞMAYA LÜBNAN’DAKİ HİZBULLAH KATILIRSA PETROL 150 DOLAR

Guardian gazetesinin masaya yatırdığı 2’nci senaryo ise “bölgesel çatışma”yı kapsıyor. Yani, Lübnan’daki İran destekli Hizbullah güçleri çatışmalara katılır ve ardından İran da savaşa girer…” Bu senaryoda da soru şu şekilde: “Bölgesel savaşta petrol 100 dolar olur mu?” Uzmanlara göre, rakam 100’ü geçer ve hatta 150 dolara dayanır.

Ünlü düşünce kuruluşu Resmi Para ve Finansal Kurumlar Forumu’ndan (OMFIF) Meghnad Desai, “Lübnan, Mısır ve Suriye'nin yanı sıra diğer Arap devletleri de savaşa karışır. Bu şartlar altında petrol fiyatı varil başına 150 doları bulabilir” şeklinde konuştu.

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor! O ödemeler için geri sayım başladı!

Arabası olanlar resmen vergi yükü altında ezilecek! Tam 1 trilyon TL vergi ödenecek!

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiriyor! O ödemeler için geri sayım başladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön