30 / 04 / 2024

İsrail-Filistin çatışmasının etkileyeceği 5 emtia ürünü peş peşe açıklandı! Yatırım yapmadan önce mutlaka bakın!

İsrail-Filistin çatışmasının etkileyeceği 5 emtia ürünü peş peşe açıklandı! Yatırım yapmadan önce mutlaka bakın!

Son günlerde başlayan İsrail-Filistin çatışması, binlerce insanın hayatını kaybetmesinin ve global bir krize sebep olmasının yanı sıra emtia ürünlerini de etkiledi. Çatışmanın başladığı günden itibaren altında büyük bir yükseliş görülürken, başka emtia ürünlerinin de etkileneceği açıklandı.



İsrail-Filistin çatışmasının 5 emtia ürününü etkileyeceği belirtilirken, çatışmanın uzamasıyla bu durumun daha da derinleşeceği belirtiliyor. Dünya gazetesi köşe yazarı İbrahim Selçuk ise konuya ilişkin bir yazı kaleme aldı.

İşte İbrahim Selçuk’un o yazısı...

“İsrail-Filistin çatışmasının ekonomi üzerinde muhtemel etkilerine bakalım… Global ekonomi ve ticarette sorunlu günler kapıda… Petrol, doğal gaz, altın, demir, bakır ve tüm tarım emtia ürünlerinde fiyatlar yükselecektir.

Bölgesel bir krizin, global mali dengeleri ne denli etkileyebileceğini tarih boyunca birçok defa gördük.

Son dönemler, Ortadoğu'da kritik bir noktada, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın muhtemel etkilerini düşündürüyor. Bölgesel istikrarsızlığın, global emtia piyasalarını ve mali dengeleri nasıl sarsabileceğini detaylandıracağız. Ortadoğu, tarih boyunca olduğu gibi, global emtia piyasaları konusunda da kritik bir öneme sahiptir.

Özellikle enerji kaynaklarını kontrol altına alma kapasitesi, bölgesel çatışmaların, küresel çapta mali dengeleri sarsma potansiyeline sahiptir. Bu yazıda, İsrail-Filistin çatışmasının emtia piyasalarında, özellikle hangi enstrümanların daha çok etkilenebileceğini ele alacağız.”

PETROL

Ortadoğu’nun stratejik konumu, enerji taşımacılığı bakımından kritik öneme sahiptir. Ortadoğu’da yaşanacak bir çatışma, petrol fiyatlarını direkt etkileyebilir. Çatışmanın Suez Kanalı gibi stratejik bölgeleri etkilemesi halinde, petrol taşımacılığına ilişkin aksamalar global ölçekte petrol fiyatlarının artmasına neden olabilir.

İsrail-Filistin çatışmasının etkileyeceği 5 emtia ürünü peş peşe açıklandı! Yatırım yapmadan önce mutlaka bakın!

DOĞAL GAZ

 Ortadoğu, doğal gaz rezervleri ve bu enerji kaynağının taşınmasına ilişkin kritik yollara sahiptir. Çatışma ve belirsizlikler, doğal gaz arzını ve buna bağlı olarak fiyatları etkileyebilir. Özellikle de Avrupa gibi, bölgeden doğal gaz ithal eden kıtalar bakımından.

TARIM ÜRÜNLERİ

 İstikrarlı olmayan bir bölgesel ortam, tarım ürünleri fiyatlarını da negatif etkileyebilir. Gıda maddeleri taşımacılığında meydana gelecek aksamalar ve olası ticaret kısıtlamaları, buğday, mısır ve diğer temel gıda maddelerinin fiyatlarını yükseltebilir.

İsrail-Filistin çatışmasının etkileyeceği 5 emtia ürünü peş peşe açıklandı! Yatırım yapmadan önce mutlaka bakın!

ALTIN

Altın, genellikle belirsizlik dönemlerinde bir "güvenli liman" olarak bilinir. Bölgede meydana gelen bir çatışma, yatırımcıları daha güvenli varlıklara yönlendirerek altın talebini ve bu yüzden fiyatlarını artırabilir.

DİĞER METALLER

Benzer şekilde, Ortadoğu’da yaşanan çatışma, metal arzını da olumsuz etkileyebilir. Bu da demir, bakır gibi metallerin fiyatlarını etkileyebilir. Savaşın ticaret gemilerinin hareketliliğini ve bu bağlamda global ticareti negatif yönde etkilemesi olasıdır. Uzakdoğu'dan Avrupa'ya kadar birçok bölgede çeşitli ürünlerin ve emtiaların taşımacılığı risk altına girerken, bu durum global ticarette sorunlu bir dönemi de beraberinde getirebilir.

Benzin, motorin ve LPG’de peş peşe müjde! Duyanlar kulaklarına inanamayacak! Resmi tarih verildi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konut, kira ve otomobil fiyatlarına ilişkin duyanları hayrete düşerek açıklama!

7 bin 500 TL emekli maaşı alanların gözü aydın! Çalışmalar resmen başlıyor! Detaylar peş peşe geldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön