15 / 05 / 2024

Fed faizleri 25 baz puan artırdı! Altın fiyatları ve döviz kurları yükselişe geçti!

Fed faizleri 25 baz puan artırdı! Altın fiyatları ve döviz kurları yükselişe geçti!

ABD Merkez Bankası politika faizini 25 baz daha artırarak son 16 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Fed’in faiz kararının ardından piyasalar hareketlendi. Ons altın 2 bin 43 seviyelerine çıkarken, euro/dolar paritesi de yükseldi.



Geçen yılın son toplantısında 50 baz puanlık artışa giderek faiz artış hızını yavaşlatan Banka, bu yılın ilk toplantısında 25 baz puanlık artışa giderek faiz artışının hızını düşürdü. Son artışla birlikte Fed’in, politika faizini 2007'den en yüksek aralığa çıkardığı belirtildi. Böylece geçen yılın mart ayından bugüne kadar 10 kez faiz artırımına giden Fed, faiz oranını toplamda 500 puan yükseltmiş oldu.

Fed faizleri 25 baz puan artırdı! Altın fiyatları ve döviz kurları yükselişe geçti!

ABD'de enflasyon, geçen yıl haziranda yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren en yüksek seviyeyi görmüştü. Son olarak ise mart ayında enflasyon yüzde 5 olarak gerçekleşti.

PİYASALAR HAREKETLENDİ

Fed’in faiz kararının ardından piyasalar da hareketlendi. Faiz kararı öncesi 2 bin 24 seviyelerinde olan ons altın, 2 bin 36 seviyelerine yükseldi. Saat 08.00 itibariyle ise 2 bin 43 seviyelerinde bulunuyor.

1,04 olan Euro/dolar paritesi ise 1,07 seviyesine yükselirken, serbest piyasada euro 21,661 liradan, dolar ise 19,476 liradan alıcı buluyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön