03 / 01 / 2025

Fed Haziran ayında faiz artışına gidebilir!

Fed Haziran ayında faiz artışına gidebilir!

Berenberg Bank İngiltere Başekonomisti Robert Wood, işsizlik oranındaki düşüş ve ekonomideki iyileşmeler dikkate alındığında, ABD ekonomisi için yüksek faiz oranlarının düşük faiz oranlarına göre daha uygun hale gelmeye başladığını vurguladı.




 Berenberg Bank İngiltere Başekonomisti Robert Wood, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2015 yılının haziran ayında faiz artışına gidebileceğini belirtti.


Wood, düşük enflasyon ve gerileyen petrol fiyatlarından dolayı Fed'in faiz artışından önce birtakım önlemler alması gerektiğini ifade etti.


Enflasyon düşük olduğu sürece para politikasının da buna göre belirlenmesi gerektiğini kaydeden Wood,  işsizlik oranındaki düşüş ve ekonomideki iyileşmeler dikkate alındığında, ABD ekonomisi için yüksek faiz oranlarının düşük faiz oranlarına göre daha uygun hale gelmeye başladığını vurguladı.


Fed'in 2015 yılının haziran ayında faiz artışına gidebileceğini ancak düşük seyreden ücret artışlarından dolayı bunun kademeli gerçekleşebileceğini söyleyen Wood, faiz oranlarının 2015 sonunda yüzde 1, 2016 yılında ise yüzde 2,25'e ulaşmasını beklediğini aktardı.


Bazı Fed üyelerinin faiz artırımına yönelik sözel yönlendirmede kullanılan "kayda değer süre" ifadesinin kaldırılmasına yönelik görüş bildirdiğini, Fed'in hala "Güvercin" bir duruş sergilediğine dikkati çeken Wood, Fed üyelerinin "Şahin" bir politika izleme konusunda isteksiz davrandığını bildirdi.


Capital Economics Amerika Başekonomisti Paul Ashworth ise Fed'in finansal piyasalardaki volatiliteyi fazla önemsemediğini, faiz oranlarının beklenenden daha önce artırılabileceğini dile getirdi.


ING Group Uluslararası Başekonomisti Rob Carnell da Fed'in kademeli bir şekilde faiz artış sürecine doğru ilerlediğini, "kayda değer süre" ifadesinin kaldırılmasına yönelik tartışmaların aralık toplantısında olmayabileceğini kaydetti.


Carnell, Fed'in Euro Bölgesi, Japonya ve Çin'deki kırılganlıkları fazla abartmak istemediğini savundu.


Dünya


Geri Dön