04 / 05 / 2024

Fed’den 25 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyor!

Fed’den 25 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyor!

Para piyasalarında Fed’in gelecek haftaki toplantısında faizi 25 baz puan artırması Haziran başından beri ilk kez yüzde 100 olarak fiyatlanmaya başladı.



ABD Merkez Bankası Fed’in gelecek hafta yapacağı toplantıda alacağı faiz kararı şimdiden fiyatlandı bile. Swap piyasasında Fed’in haftaya 25 baz puanlık faiz artırması neredeyse yüzde 100 olarak fiyatlanmaya başladı.

Fed’in 26 Temmuz tarihinde yapacağı toplantı ile ilişkili swap kontratlarında faiz şimdiden yüzde 5,33’e kadar yükseldi, bu oran yüzde 5,08 olan mevcut efektif fonlama faizinin 25 baz puan üzerinde gerçekleşti. Enflasyonda yavaşlama olduğuna dair gelen işaretlerle birlikte politika faizinde zirve seviye beklentisi gerilemeye başladı. Ancak çoğu Fed yetkilisi son günlerde bu ay yapılacak toplantıya yönelik şahin söylemlerde bulunmaya başladı.

Fed’den 25 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyor!

Bloomberght.com’un haberine göre 10 ay üst üste faiz artırımına giden banka geçen ay yaptığı toplantıda faiz artışlarına ara vermişti. Politika yapıcılar, medyan projeksiyonlarında bu sene 2 kez daha 25’er baz puanlık artış olacağı şeklinde tahmin yapmıştı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly geçen hafta fiyat istikrarını onarmak için yeterli adımı attıklarını söylemek için çok erken olduğu şeklinde bir açıklama yapmıştı. Fed Yöneticisi Christopher Waller da enflasyonun hedef seviyeye dönmesi için bu sene 2 kez daha faiz artırımı olması gerektiği şeklinde bir ifade kullanmıştı.

 


Geri Dön