28 / 04 / 2024

Fed'den gayrimenkul sıkıntıları ve yükselen faiz oranları nedeniyle olası banka kayıpları için uyarı!

Fed'den gayrimenkul sıkıntıları ve yükselen faiz oranları nedeniyle olası banka kayıpları için uyarı!

Federal Rezerv, Perşembe günü yayınlamış olduğu altı aylık denetim raporuna göre, ticari gayrimenkul sektöründe yaşanan baskılar ve artan faiz oranları sebebiyle bankalardaki potansiyel kayıplar konusu ile ilgili uyarı yaptı.



Federal Rezerv, Perşembe günü yayınlamış olduğu altı aylık denetim raporuna göre, ticari gayrimenkul sektöründe yaşanan baskılar ve artan faiz oranları sebebiyle bankalardaki potansiyel kayıplar konusunda sert bir uyarı yaptı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre söz konusu bu uyarı, bu senenin başlarında Mart ayında aralarında Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın da yer aldığı orta ölçekli kredi kuruluşlarının çöküşüne bir cevap şeklinde geldi.

investing'te yer alan habere göre gözetimini güçlendirmek için merkez bankası denetimini artırıyor ve müfettiş eğitimini de yoğunlaştırıyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre söz konusu bu hamle, ABD banka düzenleyicilerinin Haziran'dann bu yana ticari gayrimenkul sektörüne ilişkin dile getirdikleri endişelerin artmasından sonra geldi. Yine verilen detaylara göre bu düzenleyiciler, kredi verenleri şu anda stres altında olan krediye layık borçluları desteklemeye davet ediyor.

Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre söz konusu bu zorluklara rağmen, Federal Rezerv bankacılık sisteminin sağlam kalmayı sürdürdüğünü savunuyor. Ayrıca yine verilen detaylara göre kredi verenlerin çoğunluğunun iyi sermayelendirildiği, bol likiditeye sahip olduğu ve kısa vadeli toptan fonlamaya asgari düzeyde bağımlı olduğu bildiriliyor. Bununla beraber, belirli segmentlerde kredi temerrütlerinde küçük bir artış yaşanmış olup, bu durum süregelen endişeleri artırıyor.

Fed den gayrimenkul sıkıntıları ve yükselen faiz oranları nedeniyle olası banka kayıpları için uyarı!

Yine konu ile ilgili  olarak paylaşılan bilgilere göre mevcut durum bazı riskler arz etmekle beraber Fed'in yoğunlaştırılmış denetim ve eğitimi bu potansiyel tehditleri azaltmayı ve bankacılık sisteminde istikrarı sağlamayı amaçlıyor. Verilen detaylara göre çoğu bankanın iyi sermayelendirilmiş olması ve bol likiditeye sahip olması sebebiyle, bu baskılara karşı nispeten güçlü bir konumda oldukları düşünülüyor. 

FED FAİZ İNDİRİMİNE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

ABD'deki yüksek faizler sorun oluşturmaya başladığı görüşü hakim olurken, söz konusu faizlerin Haziran 2024'ten itibaren düşüşe geçeceği yönünde beklentiler oluştu.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranlarının "yeterince kısıtlayıcı" olduğundan emin olmadığını söylemesinden sonra Fed'den ilk faiz indirimine ilişkin beklentilerini de ötelediler.

DAHA ÖNCE DE MAYIS'TA BEKLENİYORDU

Fed'in faiz indirimine daha önce de Mayıs ayında başlayacağını tahmin eden uzmanlar son revizeyle bu süreyi Haziran ayına ötelediler.

Fed faiz indirimlerine ne zaman başlayacak? İbre mayıs 2024’ü gösteriyor!

Fed’in faiz kararı küresel piyasalarda olumlu bir hava estirdi!

Dünya piyasalarında resesyon endişeleri artmaya başladı!


Geri Dön