02 / 05 / 2024

Fed faiz indirimlerine ne zaman başlayacak? İbre mayıs 2024’ü gösteriyor!

Fed faiz indirimlerine ne zaman başlayacak? İbre mayıs 2024’ü gösteriyor!

Piyasalar hareketli bir haftayı geride bırakırken, Fed’in para politikasında sıkı duruşa devam etmesi bekleniyor. Fed’in mayıs 2024 tarihinden itibaren faiz indirimlerine başlayacağı tahmin ediliyor.



ABD Merkez Bankası Fed’in para politikasında faiz artırımlarına ne zaman son vereceği uzun süredir piyasaların merak konusu. Enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar mevcut faiz politikasına devam edileceği mesajını veren Fed yetkilileri, enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme konusunda kararlı bir duruş sergiliyor.

Phillip Capital Yurt İçi Piyasalar Grup Başkanı Üzeyir Doğan, Ekonomim Gazetesi’nde yayınlanan köşe yazısında, Fed’in kasım ayı toplantısında piyasadaki beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişime gitmediğini belirterek politika faizini 22 yılın zirvesi olan yüzde 5,25-5,50 seviyesinde koruduğunu belirtti. Fed Başkanı Jerome Powell toplantının ardından düzenlenen basın konferansında, enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak ilave para politikası sıkılaştırmasının kapsamı ve politikanın ne kadar süreyle kısıtlayıcı kalacağı konusunda gelen verilere ve gelişen görünüm ile risklere göre karar alacaklarını bildirmişti. Powell, parasal sıkılaşmanın tüm etkilerinin henüz hissedilmediğini ve temkinli hareket ettiklerini aktarmıştı.

Fed faiz indirimlerine ne zaman başlayacak? İbre mayıs 2024’ü gösteriyor!

SIKI DURUŞA DEVAM

Fed Başkanı Powell, enflasyonun hedefe yaklaştığına emin olana kadar sıkı duruşun korunacağının altını çizerek para politikası duruşunu yeterince kısıtlayıcı hale getirmeye kararlı olduklarını ve şu an faiz indiriminin gündemlerinde olmadığını ifade etti. Doğan’a göre, Powell’ın açıklamaları piyasalarda önceki söylemlerine kıyasla biraz daha ‘güvercin’ bir tonda algılandı. Özellikle finansal koşullardaki sıkılaşmaya dikkat çekerek temkinli hareket ettiklerini vurgulaması, faiz artışı ihtimalini tamamen dışlamasa da olası bir faiz artış endişelerini azalttı.

Üzeyir Doğan, yazısında; piyasadaki genel beklentilerin Fed’in önümüzdeki toplantılarında faiz oranlarını sabit tutacağı yönünde şekillendiğine işaret ederek 2024 mayıs ayından itibaren faiz indirim döngüsünün başlayabileceği yorumunda bulundu.  

Geçtiğimiz cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında kalmıştı. Beklenti 180 bin iken açıklanan rakam 150 bin oldu. Beklentilerin altında kalan bu rakam Fed’in arzuladığı istihdam piyasasındaki gevşeme beklentisini artırırken, piyasalarda olumlu etki yarattı.

3. ÇEYREK BİLANÇO ETKİSİ

Yazısında, Borsa İstanbul’daki son gelişmeleri de değerlendiren Doğan, haftanın ilk bölümünde jeopolitik gelişmelerin gündemin ön sıralarında yer aldığını ancak son günlerde jeopolitik gelişmelere tepkilerin daha sınırlı kaldığını savundu. Doğan, üçüncü çeyrek finansallarının genellikle beklentilerden daha olumlu gelmesinin de borsadaki düşüşü sınırladığını kaydetti.


Geri Dön