04 / 05 / 2024

Fed’in faiz kararı küresel piyasalarda olumlu bir hava estirdi!

Fed’in faiz kararı küresel piyasalarda olumlu bir hava estirdi!

Faizleri sabit bırakan Fed, finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve tahvil getirilerindeki yükselişin faiz artırma ihtiyacını azalttığına dikkat çekti. Fed Başkanı Powell’ın sıkılaştırmada çok yol kat ettiklerini söylemesinin ardından borsa ve tahviller yükseldi. 



Fed kararının, yatırımcıların beklediği kadar şahin bir pas olarak değerlendirilmemesi hatta büyük oranda güvercin bir pas olarak yorumlanması ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın Fed’in “Uzun yol kat ettiğini” ifade etmesi üzerine S&P 500 endeksi ve Hazine tahvilleri yükselişini sürdürürken, dolar gerilemeye başladı.

Karar öncesi piyasa aktörleri Ocak ayı sonuna kadar üçte bir ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz artışı yapılabileceğine dönük fiyatlama yapıyordu. Karardan sonra bu beklentiye ilişkin fiyatlamalar azalmaya başladı. S&P 500 yüzde 1,05, Nasdaq 100 yüzde 1,77 yükselişle kapandı.

Bloomberght.com’un haberine göre ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yükselişin sürebileceğine dair işaretler verdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yükselişini ikinci güne taşıdı. Çarşamba günü 20 baz puan birden inen ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 4,7154 düzeyinde. Bloomberg Dolar Endeksi aralıksız iki günde yüzde 0,5 düşüş yaşadı.

FED’DEN GÜVERCİN PAS

ABD Merkez Bankası Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı sonrası politika faizlerini oy birliğiyle beklentilere paralel şekilde yüzde 5,25-5,50 aralığında bıraktığını açıklamıştı.

Böylece Fed aralıksız ikinci toplantısında faizleri değiştirmemiş ve 2001’den bu yana en yüksek seviyede tutmuş oldu. Toplantı sonrası basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell, belirsizlik ve risklere işaret ederek Komite’nin “temkinli şekilde ilerlediğini” ifade etti.

Fed’in faiz kararı küresel piyasalarda olumlu bir hava estirdi!

POWELL: ÇOK YOL KAT ETTİK

Para politikasının kısıtlayıcı duruşunun ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı gerçekleştirdiğini vurgulayan Powell; tahvil getirilerindeki artışı izlediklerini, finansal koşulların “açık şekilde sıkılaştığını” ancak politikanın yeterince kısıtlayıcı olduğunu söylemek için bu durumun ne kadar kalıcı olduğunu görmeleri gerektiğine işaret etti.

“Faiz artış döngüsüyle çok yol kat ettik” diyen Powell, “Şu soruyu soruyoruz; daha fazla faiz artırmalı mıyız?” ifadesini kullandı. Fed’in toplantıdan toplantıya karar aldığını ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düştüğünü göstermek için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu belirten Powell enflasyonu Fed’in hedefine geri döndürmek için gidilecek uzun bir yol olarak değerlendirdi.

 


Geri Dön