Ekonomi

'FED'in faiz kararı tüm ülkelerin faizlerini artırır' Küresel piyasalarda son durum

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) net mesajları sonrası para politikasına ilişkin belirsizliklerin azalmasıyla pozitif bir seyir izleniyor.ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verisinin yeniden 41 yılın zirvesine çıkmasının ardından Fed'in aldığı 75 baz puanlık faiz artırım kararı, 1994’ten bu yana tek seferde gerçekleştirilen en hızlı faiz artışı oldu

Fed, haziran toplantısında politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti.

ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verisinin yeniden 41 yılın zirvesine çıkmasının ardından Fed'in aldığı 75 baz puanlık faiz artırım kararı, 1994’ten bu yana tek seferde gerçekleştirilen en hızlı faiz artışı oldu.

Fed'in bu yıla ilişkin enflasyon tahmini yüzde 4,3'ten yüzde 5,2'ye çıktı. ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 2,8'den yüzde 1,7'ye düşürüldü.

Fonlama oranına ilişkin medyan beklenti 2022 için yüzde 1,9'dan yüzde 3,4'e, 2023 için yüzde 2,8'den yüzde 3,8'e ve 2024 için yüzde 2,8'den yüzde 3,4'e yükseldi.

Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, yüksek enflasyona karşı bankanın temmuz toplantısında 50 veya 75 baz puanlık faiz artırımına gidebileceğini ifade ederken, faiz oranında 75 baz puanlık artışın alışılmadık derecede büyük olduğunu ve bu boyuttaki hareketlerin yaygın olmasını beklemediğini belirtti.

Enflasyonu düşürmenin öncelikleri olduğunu ve bunu yapmak için hızla hareket ettiklerini kaydeden Powell'ın açıklamaları sonrası pay piyasaları geleceğe yönelik azalan belirsizliklerle yükseliş eğilimine girdi.

ABD'nin tahvil faizleri Fed'in faiz kararının ardından son 11 yılın zirvesinden sınırlı da olsa gerilerken, getiri eğrisindeki resesyon fiyatlaması azaldı.

Doların diğer para birimleri karşısında gerilemesiyle dolar endeksi son 20 yılın zirvesinden dönerek 105'in hemen altında dengelenirken, altının ons fiyatında Fed kararları sonrası yatay bir seyir izlendi.

Küresel bazda merkez bankaları enflasyonla mücadelede şahinleşmeye devam ederken, Brezilya Merkez Bankası da politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 13,25'e yükseltti.

İNGİLTERE DE FAİZLERİ ARTIRDI

 İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak yüzde 1,25'e yükseltti.

BoE tarafından yapılan açıklamada, politika faiz oranının yüzde 1 seviyesinden yüzde 1,25'e yükseltildiği ve kararın Para Politikası Kurulu'nun 6 üyesinin oyu ile alındığı bildirildi.

Piyasa beklentisi, politika faizinin 25 baz puan artırılacağı yönündeydi.

Bankanın bu kararıyla ülkede politika faizi geçen yılın aralık ayından bu yana 5'inci kez artırılmış oldu.

Kurulun tutanaklarında, üyelerden diğer üçünün ise politika faizinin yüzde 0,5 puan artırılarak yüzde 1,5'e yükseltilmesi yönünde oy kullandığı kaydedildi.

Tutanaklarda, enflasyonun ekim ayında yüzde 11‘i geçmesinin beklendiği, orta vadede enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine döndürülmesi için gerekli önlemlerin alınacağı ifade edildi.

İngiltere'de nisan ayında enflasyon enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 9 oranına ulaşarak son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

 

"TÜM ÜLKELERDE FAİZLER ARTAR"

Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na FED’in son faiz artışını yorumladı:

ABD Merkez Bankası (Fed) 75 baz puanlık faiz artırımına gitti. 28 yılın ardından ilk kez 75 baz puanlık faiz artırımına gidilmiş oldu. Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan, "FED’in faizleri 75 baz puan artırması herkes açısından borçlanmanın 75 baz puan minimum yüksek olacağı anlamına gelen bir gelişme" dedi.

İşte Manukyan'ın faiz artrıım kararlarıyla ilgili yaptığı yorumlar:

ABD’nin hem tahvil piyasası hem de Dolar’ın kendisi dünya finansal sisteminin üzerinde kurulduğu iki bacak olduğu için faizlerin yükseliyor olması, ABD’nin baz faizlerini yükseltiyor olması bütün ülkelerin aslında faizlerinin yükseldiği anlamına gelir çünkü faiz, ABD’nin risksiz tabir edilen faiz ve bunun üzerine enflasyon ve ülke riskinin konulmasıyla oluşur. Dün, FED’in faizleri 75 baz puan artırması herkes açısından borçlanmanın 75 baz puan minimum yüksek olacağı anlamına gelen bir gelişme.

"DAHA SERT FAİZ ARTIRIMI KAÇINILMAZ OLDU"

FED, geçtiğimiz toplantıya kadar enflasyonun artık zirve yaptığını ve artık yavaş yavaş gevşeyeceğini varsayarak hareket ediyordu ama son gelen enflasyon verisi böyle olmadığını gösterdi o yüzden daha sert bir faiz artışı kaçınılmaz oldu. Enflasyonu düşürdüğünüzde otomatik olarak daha düşükten borçlanırsanız. Enflasyon problemi bütün dünyada var ve eğer talep kaynaklıysa muhakkak talebi kısmak gerekiyor.

ABD, Kovid-19 sırasında hane halkına ciddi desteklerde bulundu ve bunların bir kısmı tüketime gitti. Bu tarafı baskı altına almak ancak faiz artışıyla olabilecek bir gelişme. ABD, 1994 tarihinden itibaren ilk kez 75 baz puan faiz arttırdı ve 100 baz puan artırılır diye bekleyenler de vardı. Risksiz getirilerin artıyor olması Amerikan yatırımına doğru dönmesi için bir sinyal. Eğer diğer ülkeler bypass edebilecek faiz artışına giderlerse para oraya gider ancak riski yüksek bir yatırımın geri dönüşü yüzde 4 ise daha az risk alıp daha yakın seviyede bir getiriyi tercih eder.

Altın fiyatları gerilemeye başladı! Gram çeyrek yarım ve cumhuriyet altını kaç lira oldu?

Merkez Bankası'nın dolar rezervi gerilemeye devam ediyor! 1 yıldan az kaldı

Avrupa Merkez Bankası yeni enflasyon planını açıkladı: Kriz olacak

Öğrencilere toplu taşıma ücretsiz oldu! Metro metrobüs ve vapurda geçerli olacak

Sabancı Holding'den sürpriz satış kararı! O babrikaları elden çıkaracak

Sağlık çalışanının ek ödeme tavan fiyatı değişiyor! Milyonlarca çalışanın maaşlarında artış olacak

ABD İran'la iş bağlantılı o şirketlere ve isimlere yaptırım kararı aldı

Merkez Bankası konut fiyatlarındaki zam oranını açıkladı! İşte en fazla değer kazanan iller

AK Parti Başkan Yardımcısı Kurtulmuş'tan asgari ücrete ve emekli maaşlarına Temmuz zammı açıklaması

Asgari ücrete Temmuz'da çifte zam açıklaması! Maaşlardaki artış oranı ve yeni maaş miktarı belli oldu