27 / 04 / 2024

Fek yazısı nedir?

Fek yazısı nedir?

Gayrimenkuller üzerinde bulunan borcun ödendiğine ve söz konusu ipoteğin kaldırılmasına ilişkin olarak yazılan yazı, fek yazısı oluyor. Buna göre fek yazısı nedir? Fek yazısı nasıl yazılır?



Fek yazısı nedir?

Fek yazısı, bir kimsenin gayrimenkulü üzerindeki borcunun tamamını ödemesi ile ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazı olarak açıklanıyor. Bankalar tarafından hazırlanan yazılar gayrimenkul üzerindeki tutu sınırlamasının son bulduğunu gösteriyor.


Bu noktada, fek yazısı ücreti devreye giriyor. Yapılan hukuksal işlemler dolayısı ile banka krediyi kullanan kişiden bu işlemlerin masrafını talep edebiliyor. Ücretin miktarı ise, bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor.


Yasal olmayan bu ücret, banka ile yapılan sözleşmede ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği ile ilgili bir maddenin bulunmaması halinde, ödeme yapmak zorunlu olmuyor. 


Ancak buna rağmen kredi kullanılan kuruluş sizden ipotek fek yazısı ücretini talep ediyorsa, tüketici mahkemesine başvurarak bu paranın ödenmeden ipotek fek yazısının tarafınıza verilmesini talep edebiliyorsunuz.



Fek yazısı örneği!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön