30 / 04 / 2024

Fek yazısı nereden temin edilir?

Fek yazısı nereden temin edilir?

Konut kredisinin tamamının ödendiği takdirde taşınmazın üzerindeki ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Bunun için fek yazısı alınması gerekiyor. Peki, fek yazısı nereden temin edilir? Fek yazısı için gereken belgeler neler?



Fek yazısı nereden temin edilir?

Satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen krediye konut kredisi deniyor. 


Konut kredisinin tamamının ödendiği takdirde kredinin kullanıldığı bankadan ipotek fek yazısı alınması gerekiyor. İpotek fek yazısı ile taşınmaz üzerindeki ipotek resmi olarak kaldırılmış olıyor. 


İpoteğin fek edilebilmesi için bankadan İpotek fek yazısının alınması gerekiyor. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için banka, tüketiciden ücret talep edebiliyor. Ücret bankadan bankaya değişebiliyor.


Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı’na dair ek bilgi koyuyor. Kredinin tamamlanmasının ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor.


Fek yazısı için gerekli evraklar;

1.İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.

2.Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.

3.Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.

4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.


İpotek fek yazısının bedelinin iadesi nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön