28 / 04 / 2024

Ferdi Erdoğan: Yalıtım ile cari açık kapatılır!

Ferdi Erdoğan: Yalıtım ile cari açık kapatılır!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, "Yalıtım yapılarak her yıl 6.75 milyar dolar enerji tasarrufu yapılarak cari işlemler açığının kapatılmasına büyük katkı sağlanabilir. Binaların artık yeşil binalara dönüştürülmesi şart" dedi



Türkiyede nihai enerjinin %35i binalarda kullanılıyor. Yalıtım yapılarak sağlanacak enerji verimliliği ile cari işlemler açığında en az 7 milyar dolara yakın azalma sağlanabilir.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki inşaat sektöründe, yalıtım malzemelerinin ne kadar önemli olduğu, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğinin yayınladığı Türkiyenin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda bir kez daha ortaya kondu. Rapora göre binalarda enerji verimliliği ile enerji ithalatında düşüş yaşanabilir, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulunabilir. Yalıtım sektörünün öncü derneği İZODERin Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, konuyla ilgili olarak: Yalıtım yapılarak her yıl 6.75 milyar Dolar enerji tasarrufu yapılarak cari işlemler açığının kapatılmasına büyük katkı sağlanabilir. Binaların artık yeşil binalara dönüştürülmesi şart. Ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulup enerjiyi ithal eden değil, ihraç eden bir ülkeye dönüşmesi gerekiyor dedi.

Enerji verimliliği için yalıtım şart

2010 yılı rakamlarına bakıldığı zaman 71,6 milyar dolarlık dış ticaret açığının enerji ihtiyacımızın %75inin ithalatından kaynaklandığı ve bu rakamın 34 milyar dolara tekabül ettiği ortaya çıkmaktadır. Bu noktada İZODER kurulduğu günden bu yana enerji verimliliğinin altını çizmekte ve bu konuda ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.

2010 yılı verilerine göre  ülkemizde  tüketilen toplam enerjinin %35i olan 15,8 milyar dolarlık enerji tüketimi kaydedilmiştir. Bunun %85lik bölümü, 13.5 milyar dolar, binaların ısıtma ve soğutmasında kullanılmaktadır. Yalıtım çalışmalarının hızlandırılması durumunda %50nin üzerinde enerji verimliliğinin yakalanması mümkün. %50nin üzerinde sağlanacak enerji verimliliği ile 6,75 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilir. Enerjiyi ithal eden bir ülke olduğumuz için böylesine bir tasarruf, cari işlemler açığının da en az 7 milyar dolara yakın azalması anlamına geliyor. Rakamların da gösterdiği gibi enerji verimliliğinin cari açık üzerinde yaratacağı etkiyi doğrudan görmek mümkün. Enerji verimliliği konusunda atılmayan her bir adım, ülkemize 7 milyar Doların üzerinde bir yük oluşturmaktadır diyen Ferdi Erdoğan, bu anlamda İZODERin enerji yalıtımıyla ilgili yürüttüğü çalışmaların önemine de dikkat çekti.

İZODER

1993 yılında kurulan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER, ülkemizde yalıtım bilincini geliştirmek, yalıtımın ülke ekonomisine ve bireylere sağladığı faydaları anlatmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Kurulduğu günden bu yana fuar, kongre gibi etkinlikler, sosyal paydaşlarla eğitim ve tanıtıma yönelik çalışmalar, iki ayda bir yayınlanan İzolasyon Dünyası dergisi ve internet sitesi aracılığıyla kamuoyu ve inşaat sektörünü yalıtım konusunda bilinçlendirmektedir. Yalıtımla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak veya en yakın yalıtım uzmanına ulaşmak için Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODERin 0800 211 33 67 nolu ücretsiz danışma hattını arayabilir veya web sitesini ziyaret edebilirsiniz:

www.izoder.org.tr

 


Geri Dön