29 / 04 / 2024

Ferko İnşaat 2017'de yüzde 30 büyümeyi hedefliyor!

Ferko İnşaat 2017'de yüzde 30 büyümeyi hedefliyor!

Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, 2017’de yüzde 25-30 büyüme ile 350-400 milyon dolar ciro hedeflediklerini belirtiyor. Son 10 yıldır yurt içi yatırımlara yönelen firmanın Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan ve Libya'da da projeleri bulunuyor.



Ferko, gayrimenkul sektörünün güçlü şirketlerinden biri. Şirket 25 yılı aşkın süredir yurt içi ve yurt dışında önemli işlere imza atıyor. 2016’yı 300 milyon dolar ciroyla kapattıklarını söyleyen Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, 2017’de yüzde 25-30 büyüme ile 350-400 milyon dolar ciro hedeflediklerini belirtiyor. Meriçten, "Ulusal ve uluslararası platformlarda yer alarak varlığımızı geleceğe taşımayı hedefliyoruz” diyor.
 
Capital Dergisi'nde yer alan habere göre Ferko, 25 yılı aşkın süredir gayrimenkul ve turizm sektöründe faaliyet gösteriyor. Modern tasarım anlayışı ve kaliteli üretimle lüks projeler hayata geçiren şirket, sektöre nitelikli projeler kazandırıyor. Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, dünyanın önde gelen markalarıyla yaptıkları işbirlikleriyle ülke ve sektör düzeyinde önemli adımlar attıklarına dikkat çekiyor. Tüm projelerinde alanının en iyileriyle çalışma prensipleri olduğunu belirten Meriçten, son 2 projeleri olan Ferko Signature ve Ferko Line’ı da bu prensiple hayata geçirdiklerini vurguluyor.
Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten'in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:


Öncelikle Bize Ferko’dan bahseder misiniz? Ferko ne zaman kuruldu?


Ferko olarak 25 yılı aşkın deneyimimizle gayrimenkul ve turizm sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Ulusal ve uluslararası # platformlarda yer alarak varlığımızı geleceğe taşımayı hedefliyoruz.


Modern tasarım anlayışı ve kaliteli üretimle lüks projeler hayata geçiriyoruz.
Ne tip gayrimenkul üretiyorsunuz?


Modern çağın koşullarıyla gelişen lüks kavramını iş dünyasıyla buluşturuyoruz. Sektöre nitelikli projeler kazandırıyoruz. Dünyanın önde gelen markalarıyla yaptığımız işbirlikleriyle ülke ve sektör düzeyinde önemli adımlar atıyoruz. Tüm projelerimizde alanının en iyileriyle çalışma prensibimiz var. Son 2 projemiz Ferko Signature ve Ferko Line'da hayata geçirdiğimiz iş birliklerimiz de bu prensibimiz çerçevesinde gerçekleşti.

 

Dünyanın en iyi tasarımcıları, mimarları ve mimarlık şirketleriyle ortak işlere imza attık ve bu konuda istikrarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.


Projelerimizde mimari ve teknik unsurların yanı sıra yaşayan veya çalışan mutluluğu da bizim için ilk sırada yer alıyor. Bu amaçla projelerimizde geniş sosyal olanaklara yer veriyoruz. Yeşil alanlar, sanatla iç içe kurgulanmış tasarımlarla donattığımız şehrin merkezine konumlandırdığımız ofis projelerimizle çalışanları iş dünyasının lüks kavramıyla buluşturuyoruz.


Bu zamana kadar hayata geçirdiğiniz en önemli projeler neler oldu?


Yurt dışında Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan ve Libya'da yol, altyapı, konut, villa, otel ve ofis projeleri yaptık. Yurt dışında hayata geçirdiğimiz diğer projeler arasında Aşkabat Coca Cola tesisi (Türkmenistan], Dünya Bankası Merkez Binası Restorasyonu (Bakü-Azerbaycan), Rusya Federasyonu Elçilik Kompleksi (Bakü-Azerbaycan), Türkiye Elçiliği Restorasyonu (Bakü-Azerbaycan], Grand Europe Hotel (Bakü-Azerbaycan) ile Afganistan'da otoyol, köprü ve hastane inşaatı projelerimiz de bulunuyor.

 

Son 10 yıldır ağırlıklı olarak yurt içi yatırımlarımıza yöneldik. Gökmahal, Papirüs Plaza, Imes Park Metro Cash&Carry, Kağıthane Metro Cash&Carry, Ferko İlgaz Mountain Flotel&Resort şimdiye kadar teslim ettiğimiz projelerimiz arasında.


Tüm projelerimizin alanında güçlü ve önemli yapılar olduğuna inanıyorum. Ancak Ferko Signature ve Ferko Line projelerimizin bulundukları bölge ve sektöre kazandırdıkları açısından farklı bir önem taşıdığını düşünüyorum.
Ferko Signature projemiz hem gerçekleştirilen iş birlikleri hem konumu hem de tutkumuz sanatla olan entegrasyonundan dolayı yalnızca kendi işlerimiz içinde değil sektör içinde de ayrışan bir yapı oldu. Devam eden Ferko Line projemizde de global markalarla olan ortak çalışmalarımızın yansımalarını açıkça görüyoruz. Üç ofis bir Four Points by Sheraton Oteli'nden oluşan projemizde yer alan ofis bloklarının lobi ve benzeri ortak alanları Almanya’nın en prestijli mobilya markası Walter Knoll tarafından tasarlanıyor.


Gayrimenkul sektöründe markalı üretimin avantajları neler?

Gayrimenkul sektöründe çok fazla proje yer alıyor. Siz iyi' olanların arasında yer almak istiyorsanız projeye ve projede yer alacak olanlara katma değer sunmalısınız. Markalı projelerin her aşamasında bunu başarabiliyorsunuz. Hem sizin şirketinizin hem birlikte iş yaptığınız markanın gücü ve prestiji değerli bir sinerji oluşturuyor. Böylelikle projeye diğer sektör projelerinden bir adım önde başlıyorsunuz.
Biz de önümüzdeki dönem içinde İstanbul'un merkezi lokasyonlarında lüksü farklı bir şekilde kurgulayacağımız yeni projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu projeleri ofis, ticari alan ve otelin yanı sıra lüks konut olarak da konumlandırmayı planlıyoruz. Göktürk'te 3, Büyükdere Caddesi üzerinde de bir projeye daha başlayacağız. Göktürk'teki hem ticari hem konut olacak, dördü de markalı projeler olarak tasarlanıyor.


Sizin hayata geçirdiğiniz projelerde temel önceliğiniz neler oluyor?

Ferko olarak "yapı sanatı" söylemi ile yalnızca bir inşaat yapmadığımızı, inşa ettiğimiz yapıların ruha ve estetik bir dokunuşa sahip olduğunu vurguluyoruz. Estetik değerleri ön planda tutarak yenilikçi, öncü, kaliteli ve ilham veren projelerimizle yaşama değer katmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda yaptığımız projeleri sanatla iç içe tasarlıyor, estetik değerleri ön plana çıkarıyoruz.


Ferko gayrimenkulde marka olarak nasıl bir algıya sahip?

Geçen 27 yılda Ferko olarak gayrimenkul sektörüne farklı bir bakış açısı getirdiğimizi, sadece proje bazlı değil markamız özelinde geniş kapsamlı bir güven ortamı yarattığımızı düşünüyorum.
Ferko Line ve Ferko Signature projelerimizde bu güven ortamını çok net bir şekilde hissediyoruz.

Ferko Line, lansmanımızı  gerçekleştirdiğimiz andan itibaren büyük ilgi gördü ve 2018'in son çeyreğinde teslim edeceğimiz projemizde bugünden yüzde 25 satış oranını yakaladık. Ferko Line projemizi konumlandırdığımız Kağıthane bizim çok önem verdiğimiz ve markamıza olan güvenin olumlu yansımalarını aldığımız bir bölge. Ferko olarak Kağıthane'nin gelişiminde çok büyük bir pay sahibi olduğumuzu düşünüyorum.


Ferko Line'ın bugün gördüğü ilgi, geçmiş projelerimizdeki başarımızın bir yansıması. Ferko olarak Kağıthane'deki potansiyelin bilinciyle projelerimizi geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Kağıthane Metro Cash&Carry inşaatı ve 20U yılında yaşamın başladığı Papirüs Plaza bunun en güzel örneklerinden biri. Hızla gelişen yapısı, ulaşım kolaylığı ve gün geçtikçe artan ticari gayrimenkul projeleriyle iş dünyasının en önemli bölgelerinden biri haline gelen Kağıthane, aslında hakim olduğumuz bir lokasyon. 2014 yılında ise bölgeye yeni bir bakış açısı kazandırdığımız Papirüs Plaza şu anda birçok global markanın merkez ofisi olarak faaliyet gösteriyor, inşaatını tamamladığımız ve teslimleri için gün saydığımız Ferko Signature projemizde sektörün önde gelen markalarıyla anlaşma sağladık. Ferko Signature, Yemeksepeti, Fiba Holding, Destek Faktoring, Azerbeycan Kültür Merkezi gibi sektörünün lider markalarına ev sahipliği yapacak.
Önümüzdeki yıllarda marka imajımıza prestij katmaya devam edecek projelerimizle sektördeki varlığımızı sürdürmek istiyoruz. 2018 yılında dünya markalarıyla iş birliği sağladığımız konut projelerimize ağırlık vereceğiz. 2018'de de aynı misyon ve vizyonumuzla sektöre yenilik kazandıracak işlere imza atmayı hedefliyoruz.


Projelerinizde en fazla dikkat ettiğiniz konular neler oluyor?


Biz tüketicilerimizle duygusal bağ kurmayı, yaşam tarzlarına farklı dokunuşlarda bulunmayı önemsiyoruz.


Gelişen ve değişen müşteri taleplerinin sıkı takipçisiyiz. Bu doğrultuda bugün projelerden beklenen katma değer katacak öğeleri biz de projelerimize dahil ediyoruz. Bu kapsamda, Ferko olarak sanatla iç içe oLan duruşumuzu projelerimize de yansıtıyoruz.


Projelerinizde metrekare fiyatı hangi aralıkta değişiyor?


2018’in son çeyreğinde teslim edeceğimiz Ferko Line projemizde satışlarımız devam ediyor. Ofislerde metrekare fiyatları 3.500-4.500 dolar arasında değişirken, ticarilerde fiyatlar 9.500-12.500 dolar aralığında değişiklik gösteriyor.


Gündemimizde prestijli projeler var

İki Proje: Gündemimizde prestijli projeler var. İstanbul'un en değerli arazilerinden birinde, Levent’te konumlandırdığımız Ferko Signature projemizi tamamladık, artık teslimlerin heyecanını yaşıyoruz. İstanbul’un gelişen ticaret merkezi Kağıthane’nin merkezinde yükselen Ferko Line projemizde ise inşaat süreci takvimimizin önünde ilerliyor.


Norman Foster Mimarisi: Ferko Signature, konumu, estetik mimarisi ve yeni nesil ofis konseptine uygun inşa edilen ofisleriyle bölgenin yükselen değeri olmaya hazır. Mimarisi dünyaca ünlü mimar Norman Foster tarafından gerçekleştirilen Ferko Signature, iş hayatına tamamen farklı bir dokunuş yapıyor. Ferah ve modern ofislerinin yanı sıra ‘Kent Bahçesi’ konsepti ile oluşturulan yeşil alan, kafe ve restoranları ile de iş yaşamının hızlı temposunda çalışanlar için soluklanacak mekan olarak ön plana çıkıyor.


Sanatla Entegre: Ferko Signature, tutkumuz sanat ile tamamen entegre olmuş bir yapı olarak içinde FERKOART’ı da barındırıyor. FERKOART ile iş dünyasının yanı sıra sanat dünyasının merkezi de Ferko Signature’da olacak. Ferko Signature, lobiye atılan ilk adımla beraber misafirlerini sanatla karşılayan bir proje oldu.


Üç Ofis Bir Otel: Kağıthane’nin merkezindeki 120 milyon dolarlık yatırımımız olan Ferko Line’ı ise 2018 yılının son çeyreğinde teslim edeceğiz. Üç ofis bir otelden oluşan bu projede yer alan ofis bloklarının lobi ve benzeri ortak alanları Almanya’nın en prestijli mobilya markası Walter Knoll tarafından tasarlanıyor. Proje, bünyesinde ayrıca Four Points by Sheraton Oteli’ni barındırıyor.


Geri Dön