27 / 04 / 2024

Fethiye il olmak istiyor!

Fethiye il olmak istiyor!

İl olma isteğini gündeme getiren Ödemiş'ten sonra sıraya giren ilçelerden Fethiye'de halk, "Biz öncelikli olmalıyız. Çünkü biz yıllardır hazırız" görüşünü dile getirdi, Başkan Saatcı da, "En çok biz hak ediyoruz" dedi




Büyükşehir yasasıyla belde statüsünden ilçeye dönüştürülen Seydikemer'in ayrılmasından sonra bile nüfusu 188 bin 259 olan Fethiye, yıllardır il olma isteği yine gündeme geldi. "İl olmak bizim kaderimizde var" diyen Fethiyeliler, 40 yıldır bu vaatlerle yaşadıklarını 20 yıl önce de plaka nuramasını bile 78 olarak hazırladıklarını söyledi.

Yeni Asır'da Ödemiş, Bergama ve Nazilli gibi Ege'nin büyük ilçelerinin il olma isteklerinin yayımlanması, Fethiyelileri de heyecanlandırdı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Yılmaz Yılmaz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in son başbakanlığı döneminde ilçeyi ziyaretinde, "78 plaka sizin" dedikten sonra il olma hazırlıklarına başlamış, 1994'te kırmızı renkli 78 F 001 plakayı bastırarak kendi özel otosuna taktırmıştı. Muğla Büyükşehir Belediyesi olmadan önce Fethiye'nin il olması konusu, sivil toplum örgütleri, politikacılar ve milletvekillerinin dilinden düşmedi.

Vali Erol Çakır'dan itibaren Lale Aytaman, Ahmet Cemil Serhadlı, Lütfi Yiğenoğlu, Hüseyin Aksoy, Mustafa Temel Koçaklar, Lütfi Yiğenoğlu, Ahmet Altıparmak, Fatih Şahin, Mustafa Hakan Güvençer ve Amir Çiçek olmak üzere hemen her vali de Fethiye'nin il olması gerektiğini vurgulamıştı. 


"Özlemle bekliyoruz"

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, il olmayı büyük bir özlemle beklediklerini belirterek, "2006'da AK Parti'nin o dönemdeki milletvekilleri il olma konusunda bizden rapor istemişti. Rapor İçişleri Bakanlığı'na sunulmuştu. O yıllarda çok umutlanmıştık. Fethiye'nin il olmasıyla birlikte ilçeleri Seydikemer, Kaş, Çameli, Dalaman ve Ortaca'yı da alıp Göcek ve Eşen de ilçe yapılacaktı" dedi.


"Öncelik bizim olmalı"

Geçmişte, Fethiye'nin il yapılması halinde AK Parti saflarına katılacağını söyleyen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da, Fethiye'nin il olmayı, 1967'den beri kurulan illerden daha çok hak ettiğini ifade etti. Başkan Behçet Saatcı, "Fethiye; Marmaris ile Muğla'nın arasında kalmış, her iki il merkezine de ulaşım güçlüğü olan bir ilçe. Fethiye'nin il olmasını herkes istiyor. Birçok genel başkan geldi, geçti. Hepsi vaatte bulunup oy istedi. Vaatler sözde kaldı" diye sitem etti.


Çimen Dede'nin hayali 

Fethiye'nin il olabilmesi için yaklaşık 8 yıl önce imza kampanyası başlatıp, topladığı 4 bine yakın imzayı dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderen Çimen Dede, Fethiye'nin vilayet olmasının artık zor olduğunu söylemişti. Fethiyeli 86 yaşındaki emekli berber Durmuş Çimen, "Ölmeden Fethiye'nin il olduğunu görmek istiyorum" dedi.


Atatürk'ün vasiyeti 

Yeni Asır Gazetesi'nde Ödemiş, Bergama ve Nazilli'nin il olmak istedikleriyle ilgili haberleri okuyan Fethiyeli vatandaşlar, "Biz yıllardır vilayet olmayı bekliyoruz. Atatürk, ilçeyi ziyaretinde 'Fethiye Akdeniz isimli il olsun' diye vasiyette bile bulunmuştu. Plakamız bile basılmıştı. Defalarca il olmamız gündeme geldi. Bizi yıllardır avuttular" diye konuştu. 



Yeni Asır


Geri Dön