28 / 04 / 2024

Fethiye’de ulaşımda dönüşüm devam ediyor!

Fethiye’de ulaşımda dönüşüm devam ediyor!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde sürdürdüğü Ulaşımda Dönüşüm Projesi’ne Fethiye İlçesinde faaliyet gösteren 6 kooperatif daha katıldı.



Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla il genelinde sürdürdüğü Ulaşımda Dönüşüm Projesi’ne Fethiye İlçesi’nden 6 kooperatif daha 307 araç ile katılarak, engelli erişimine uygun, elektronik biniş sitemli, araç içi ve dışının kameralarla izlenip, filo yönetim sistemi ile takip edilen, çevreye duyarlı motor ve en son güvenlik sistemleri ile donatılmış araçlarla Özel Toplu Taşıma Aracına dönüşüm kararı aldılar.


Fethiye’de gerçekleştirilen törene Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Yavuz Kayı, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Daşgın, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar, Seydikemer Ulaşım Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mehmet Hadi Çakıroğlu  ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Dönüşüm töreninde Bimsa lokmaları tarafından lokma ikram edilirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Lokmaya tam not vererek Bimsa Lokma yetkilisi Abdüllatif Akdu diğer personellere teşekkür etti


Hayri Topçu’nun Fotoğrafı Sahnenin köşesinde


Bir süre önce vefat eden Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hayri Topçu’nun fotoğrafı sahnenin bir köşesinde yer aldı. Fotoğraf duygu dolu anların yaşanmasına neden olurken, Topçu’nun dönüşüm için harcadığı çabadan söz edilerek ulaşımda dönüşümün önemi aktarıldı. Törende bir konuşma yapan Fethiye Şoförler Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar, toplu taşıma hizmetinin bundan sonra engellilerin erişimine uygun, ücretsiz taşıma hakkı bulunan vatandaşların yararlanabileceği araçlarla verileceğini belirtti. Taşar; “ Bu dönüşüm sürecinde bizlerden desteğini esirgemeyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’e, Ulaşım Dairesi Başkanı Sayın Alper Kolukısa’ya, özverili çalışmalarından dolayı kooperatif başkanlarımıza ve yaptıkları ciddi yatırımlardan dolayı şoför esnafımıza teşekkür ediyorum. Sevgili başkanımız rahmetli Hayri Topçu’nun da bugünleri görmesini isterdik kendisine Allahtan gani gani rahmet diliyorum. Hayri başkanım çok çaba harcadı bugünleri gördü.” dedi.


Törende konuşma yapan Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız; ülkemizin zor zamanlardan geçtiği bu günlerde hepimizin birlik ve beraberlik içinde çalışmaya ihtiyacımız var. Şoför esnafımızdan meslek odalarına sahip çıkmalarını istiyoruz. Birlik içinde olursak her türlü zorluğa göğüs gerebiliriz. Yapılan bu çalışmanın hepiniz bol kazançlar getirmesini diliyorum. Şoför esnafımız için kredi çalışması yürütüyoruz. Amacımız esnafımızın rahat bir nefes alabilmesi” şeklinde konuştu.


Kolukısa; “Dönüşümle hem halkımız ve şoför esnafımız kazanacak”


Ulaşım Dairesi Başkanı Alper Kolukısa ise yaptığı konuşmasında,  ulaşımda dönüşüm kararının Muğla Büyükşehir Belediyesi meclisi tarafından oy birliği ile alındığını hatırlatarak şunları söyledi; “Büyükşehir Belediye yasasının ve toplu taşıma hizmetleri ile ilgili diğer yasaların büyükşehir belediyelerine verilen görevlerin yerine getirmesi ve kamu hizmetinin sürdürülebilir olarak tesis etmesi gerekmektedir. Dönüşüm kapsamında 18 Nolu şehir içi, 22 Nolu Kaya-Ovacık-Hisarönü-Ölüdeniz, 25 Nolu Kargı-Yanıklar-Çiftlik, 28 Nolu Çalıca Ölüdeniz, 39 Nolu Taşyaka-Karagözler, 72 Nolu Esenköy-Karamersin, 124 Nolu Sahil-Çalış motorlu taşıyıcılar kooperatiflerini belediyemiz tolu taşıma sistemine dahil ederek özel toplu taşıma araçlarına dönüşümlerini gerçekleştirdik. Kooperatiflere ait 307 araçtan ilk etapta teslimatı yapılan 193 aracı Muğla Büyükşehir Belediyesi ulaşım ağına entegre ederek toplu taşıma sistemine bugün itibariyle dahil ettik. Fethiye şehir içinde dönüşüme dahil olan araçların %77’si sisteme dahil edilmiş olup, şehir içi hatlarda kalan diğer araçların da hazırlanması devam edilmektedir.


Hazırlanacak diğer araçlarda sisteme dahil olduktan sonra 307 araçla Fethiye ilçemizde vatandaşlarımıza belediye denetimli özel toplu taşıma aracı şeklinde kamu hizmeti olarak taşıma hizmeti verilecektir. söz konusu araçlarımız elektronik takip sistemi, ücret toplama sistemi ile işleticisine planlama ve verimlilik açısından yol gösterecek teknik donanımları ile klimalı kamera kayıt sistemleri ve  engelli erişimine uygun olmasının yanında başta 65 yaş üstü vatandaşlarımız olmak üzere 4736 sayılı kanunla ücretsiz seyahat hakkı olan vatandaşlarımızın da bu araçlarda ücretsiz seyahat etmeleri sağlanacaktır. Bunun karşılığında da aylık araç başı 750 lira belediyemiz bütçesine aktarılan para ile esnafımıza ödenecektir. Özel toplu taşıma sistemi içerisinde var olmak isteyen kooperatifler bugüne kadar sistemin güvenli ve ekonomik olmasını anladıkça sisteme girmeyi hızlandırmışlardır. İl genelinde 34 kooperatif ve bir köy statülü taşıma birliği olmak üzere toplam 991 üyemiz, 734 adet son model klimalı elektronik takip sistemli, engelli erişimine uygun konforlu araçlarla sisteme dahil olmuştur. Dönüşüm planlamasının 1. Aşamasını oluşturan İl Genelindeki nüfus yoğun bölgelerde çalışan kooperatiflerimizin dönüşüme oranı %70’ler seviyesine gelmiştir. Muğla Büyükşehir Belediye meclisimizce oy birliği ile alınan karar neticesinde başlatılan ve hem esnafımızın mağdur olamayacağı hem de vatandaşımıza kamu hizmeti odaklı taşıma hizmetinin sunulacağı toplu taşıma dönüşüm projesi bugün birçok ilde örnek alınmaktadır. bunun da ayrıca gururunu yaşamaktayız. bu nedenle bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr Osman Gürün, milletvekillerimiz, büyükşehir belediye meclis üyelerimiz, büyükşehir belediye genel sekreterimiz, genel sekreter yardımcımız ve diğer daire başkanlarımız ile tüm çalışma arkadaşlarımız ve vatandaşlarımıza kamu hizmeti odaklı tolu taşıma hizmeti sunmada gösterdikleri kararlılık ve iyi niyet dolayısıyla da Fethiye Şoförler Odası Başkanımız Sayın Şaban Taşar başta olmak üzere tüm taşımacı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. “dedi.


Gürün; “15 Temmuz Yüreğimizi Yaktı, Birlik Olmalıyız”


Muğla Büyükşehir Belediye Bakanı Dr. Osman Gürün yaptığı konuşmasında “15 Temmuz gecesi yaşanan olaylarda hayatını kaybeden şehitler için yüreğimiz yanıyor, hepsi için Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi. Başkan Gürün konuşmasına şu şekilde devam etti: “En üst makamdaki devlet büyüklerimizin yanı başında bu örgüt nasıl yer alabildi,  ordumuz bütün birimleri ile nasıl %50 değişime uğrayabildi? Türkiye bir uçurumun kenarından dönmüştür. Yaşanan olaylardan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti yara aldı. Kimseyi suçlamadan, sistemi irdeleyerek nerede hata yaptığımızı ve bundan sonra ne yapacağımıza karar vermemiz lazım. Hepimizi yaralayan ve içimizi acıtan olaylar oldu. Ama bunu içimizde o acıyı taşımak şartı ile bir avantaja döndürebiliriz. Hep birlikte kol kola, yürek yüreğe, farklılıklarımızı saygı ile kabullenerek demokrasimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapabiliriz. Bunu yapabiliriz. Daha önce Kurtuluş savaşında yaptık yine yapabiliriz. Umutsuz olmaya hakkımız yok. Bu millet yapılmasını gerekeni en doğru zamanda ve en doğru şekilde yapıyor ve devletine Cumhuriyetine sahip çıkıyor.


Millet olarak yeniliklere açık olmamız gerekiyor. Büyükşehir yeni, bizler daha önce Muğla’da yapılamamış şeyleri kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde yapıyoruz. Ulaşımda dönüşüm sistemine şoför esnafımız ilk başta karşı çıktı. Ben seçim döneminde sizlere, sizin hakkınızı yedirmeyeceğim diye söz verdim. Bu sözümün de sonuna kadar arkasındayım. Dönüşüme giren ilk kooperatiflerimizin iyi para kazandığını gören diğer şoför esnafımız da bize hak vererek dönüşüm kapsamına girmeye karar verdi. Dönüşüme giren kooperatifler, 65 yaş üstü vatandaşlar ile 4736 Sayılı kanun kapsamında indirimli ve ücretsiz taşıma hakkı bulunan vatandaşlara da ücretsiz ulaşım sağlayarak hizmet verdiği için, bunun karşılığını da devletten, aylık araç başı 750,00 TL. destek ödemesi alacak


Bütün vatandaşlarımızın en kaliteli, en modern, klimalı araçlarda toplu taşıma hizmetini kullanmaya hakkı var. Biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz. Dönüşüme girmeyi kabul etmeyen bölgelerde yönetmelik gereği ücretsiz taşıma hakkı olan vatandaşlarımızın yararlanabilmesi için, oraya belediye otobüsü koymak zorundayım.  Biz bunu engellemek için sizlerle konuşarak, birlikte hareket ederek bu işi yapmak istiyoruz.”


Demir; “Ülkemiz Facianın Eşiğinden Döndü”


Törene katılan Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, “Gazi meclisin gazi milletvekili olarak sizlere sesleniyorum. Ülkemizin ve halkımızın demokrasiye karşı sağduyusu ile özellikle basınımızın dirayetli ve özverili bir şekilde çalışması facianın büyümesini engellemiştir. Hepimize geçmiş olsun diyor demokrasiye sahip çıktığınız için önünüzde bir kere daha saygı ile eğiliyorum.” Dedi.  Konuşmalardan sonra Fethiye Şoförler Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar,  Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür plaketi verdi.


Muğla Hamle Gazetesi


Geri Dön