22 / 12 / 2024

Fevzi Gümrükçüoğlu: Bu sezon turizmde rekor kırarız!

Fevzi Gümrükçüoğlu: Bu sezon turizmde rekor kırarız!

Turizm sezonu öncesinde değerlendirme toplantısı düzenleyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Bu sezon turizmde büyük bir rekor kırarız” dedi.



 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, turizm sezonu öncesinde düzenlediği basın toplantısıyla bu alanda önemli değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının başında yakın zamanda Trabzon’da iki önemli turizm toplantısı gerçekleştirildiğini hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, alınan kararların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile istişare edilmesiyle turizm sezonu için çok ciddi çalışmalara başlandığını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi olarak turizm alanında üzerlerine düşen vazifeyi fazlasıyla yerine getirme gayreti içinde olduklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, sözlerinin başında belediye olarak bu alanda gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirmekte oldukları çalışmaları kısaca özetledi.



KÖRFEZ TURİZMİ İÇİN VAZİFEMİZİ HER ZAMAN YAPTIK

 

Değerlendirmesinde Büyükşehir Belediyesi olarak Körfez turizmi için yıllar boyunca ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Gümrükçüoğlu, “Körfez ülkelerindeki tüm fuarlara ve tanıtım organizasyonlarına çok kuvvetli ekiplerimizle katıldık, bunun da turizmimize önemli katkılar sağladığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

ÇAL MAĞARASI’NIN TÜMÜNÜ TURİZME KAZANDIRACAĞIZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu turizm değerlendirme toplantısında özetle şunları kaydetti: “Tabii ki şehrimizde çok önemli tarihi mekânlarımız var. Atatürk Köşkü, Ayasofya, Çal Mağarası gibi tüm alanlarda rehabilitasyon çalışmalarımızı sürdürdük. Çal Mağarası’nın tümünü turizme kazandırmak istediğimizi bakanlığa ilettik cevap bekliyoruz. Oranın yolunu geçen yıl tümüyle asfaltladık. Atatürk Köşkü’nü tarihinde ilk defa tamamen belediye bütçesinden finanse ederek restore ettik. Trabzon için attığımız büyük adımlardan Trabzon Botanik’te çalışmalarımız devam ediyor.


BÖLGEYİ TAMAMEN TURİZM AKSI YAPMAK İSTİYORUM

Şehir müzesi bitmek üzeredir. Aslında o bölgeyi tamamen bir kültür aksı olarak Trabzon’a kazandırmak istiyorum. Şöyle ki; restorasyon çalışmaları devam eden tarihi belediye binası, arkasındaki tarihi bina, eski mola oteli ile birlikte şehir müzesinin o güzergah boyunca hizmete açılmasıyla, şuanda Ortahisar kaymakamlığı olarak kullanılan tarihi binanın ve Trabzon müzesinin etrafının açılmasıyla, yine eski tarihi doğum hastanesinin birer tarihi müze olarak düzenlenmesini istiyorum. Yine Tabakhane Köprüsü’nü geçtikten sonra eski vilayet binasının çok daha fonksiyonel hale getirilmesiyle, onun da gelip Atapark bölgesindeki tarihi surlarımızla buluşturulması bir büyük kültür güzergâhını Trabzon’a kazandırmış olacaktır. Ortahisar’da Fatih Camisi’nin olduğu yerde Kanunievi’nin etrafındaki binaların da düzenlenmesi bunun içindedir. 

 

İNSANLIĞA BÜYÜK BİR TARİHİ ŞEHİR KAZANDIRACAĞIZ

Biz Ortahisar’ın Zağnos Vadisi’yle Tabakhane Vadisi arasındaki tarihi bölgesinin, Ortahisar kentsel yenileme kararını Bakanlar Kurulu’ndan çıkardık. Bu karar, bu bölgeyi eski tarihi kimliğine kavuşturacak şekilde koruma amaçlı imar planı hazırlandıktan sonra tarafımızdan Trabzon’a kazandırılmıştı. Burada kentsel dönüşüm yok. Herhangi bir kurum ya da vatandaş gider tarihi binayı satın alır, plana sadık kalarak bu yenilemeyi gerçekleştirir. Belediye olarak bizde bazı binaları alıp restore etme cihetine gidiyoruz. Bu şekilde bir tarihi şehri ortaya çıkarırız. Bu vazgeçilmez bir hedeftir. Böylece çok büyük bir tarihi şehri tüm insanlığa kazandırmış oluruz.

 
TURİZMDE BÖLGE İLLERİ İLE BİRLİKTE KALKINACAĞIZ

Turizmde neden Doğu Karadeniz bölgesi, neden Trabzon? Biz Doğu Karadeniz dediğiniz zaman Sinop’tan Batum’a kadar bölgeyi düşünüyoruz. Biz bölge olarak kalkınacağız. Birde tarihin ortaya koyduğu bir gerçeklik var. Sümela Manastırı var bu şehirde. Dünya kültür mirası olarak UNESCO’ya sunulacak. Dün ilgili genel müdürle görüştüm. Bu bölgede yapacağımız teleferik için ‘önce bunu UNESCO ile görüşelim’ dedi. Çünkü UNESCO bu konularda çok hassas. Sümela Manastırı bu listeye girdiğinde bütün dünya orayı görecek. Böyle çok akıllı ve dikkatli adımlarla yürümek durumundayız.

 

KIRSAL TURİZMDE PANSİYON SİSTEMİNİ BAŞLATMALIYIZ

Kırsal turizm açısından uygun olan yerleri pansiyon halinde geliştirmeyi hedef olarak belirlemiş durumdayız. Mevsimlik kiralamalarla bu alanda hizmet vermek istiyoruz. Özellikle Körfez ülkeleri mensuplarının böyle alanlarda turizm yapmak istediklerini hemşehrilerime duyurmak istiyorum.

 
GELENLER MEMNUN OLMASA BU KADAR ARTIŞ OLMAZDI

Son yıllarda Körfez turizmi açısından sayısal olarak çok ciddi artışlara ulaştığımız bir gerçek. Her yıl ortalama bir önceki yıla nazaran yüzde 75 ile 90 arası artış var. 5 yılda 10 kattan daha fazla turist sayısı artışına ulaşmış bulunmaktayız. Bizler o gelen insanları memnun edemesek böyle bir artış olmazdı herhalde. Evet, onları buraya getiren yemyeşil alanlarımız, konaklama tesislerimizdir ama güler yüzlü insanlarımızdır aynı zamanda. Bazı münferit yanlışlıklar olsa da esnaflarımızın başarısıdır bu. Ben tüm esnaflarıma teşekkür ediyorum ama birbirlerini de otokontrol usulüyle denetlemelerini sürdürmelerini muhakkak istiyorum. 

 


 

KÖRFEZ TURİSTLERİ 2015’TE 1,3 MİLYAR DOLAR BIRAKTI

Bu arada ifade etmek istiyorum ki 2015 yılında Körfez turizminden aldığımız pay, ülkemizin bu alanda aldığı payın yüzde 20’sine ulaşmıştır. Bir başka rakam daha vereyim: Körfez turistleri kişi başına 3 bin dolar harcıyor ve 2015 yılında Trabzon bu alandan 1,3 milyar dolar turizm geliri elde etti. Bu alandan elde edilen gelir, fındık ihracatı rakamlarına ulaştı. Bu durum bölgemiz için çok sevindiricidir. Bir Körfez turisti 2010’da 1,4 gün Trabzon’da kalırken 2016’da bir Körfez turistin bu şehirde ortalama 8 gün kalacak olduğu tahmin edilmektedir. 2010’da Trabzon’umuzda turizm seyahat acentesi sayısı 53’ken bugün 114’tür. Trabzon’da 2010-2015 yılları arasında 4 ve 5 yıldızlı 8 otel yapılmıştır. Aynı dönemde 22 diğer yıldızlarda otel kazanılmıştır. 2016 yılında 4 tane 4 ve 5 yıldızlı otel daha hizmete girebilecektir.  4 ve 5 yıldızlı otellerin dışında 16 otelin daha bu yıl hizmete girmesini beklemekteyiz. İl genelinde belgeli toplamda 62 konaklama tesisi mevcuttur. 2015 yılında Trabzon’a yerli ve yabancı olmak üzere toplamda 3 milyon turist gelmiştir.

 

Misafirlerimize samimi davranalım, güler yüzlü olalım, fiyat istikrarını sağlayalım, bu sezon turizmde büyük bir rekor kırarız. Kanuni işlemleri harfiyen uygulayacağımızı da ifade etmek istiyorum. Gerekli cezai işlemleri harfiyen yerine getireceğiz.”

 

 



Trabzon Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön