05 / 11 / 2024

Fi Yapı asansör kazasını işçi sendikaları protesto etti!

Fi Yapı asansör kazasını işçi sendikaları protesto etti!

DİSK, KESK, İstanbul Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan grup, kazanın yaşandığı inşaatın önünde toplandı.




 Bazı işçi sendikaları, Esenyurt'taki inşaat şantiyesinde meydana gelen iş kazasını protesto etti.


Fi Yapı'nın Esenyurt'taki binasında yük asansörü düştü!



DİSK, KESK, İstanbul Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan grup, kazanın yaşandığı inşaatın önünde toplandı. 


"Fıtrat, kaza, kader değil, bunlar iş cinayeti" yazılı pankart açan grup adına basın açıklamasını, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz yaptı.


Türkiye'de her yıl asansör facialarında birçok vatandaşın hayatını kaybettiğini veya yaralandığını ifade eden Solmaz, "Her yıl artan iş cinayetleri ülkemizde iş güvenliğiyle ilgili düzenlemelerin ne kadar sorunlu olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor" dedi.


Solmaz, teknik görevlilerin inşaatta incelemelerde bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"Asansör kazasının sebebi; bir cıvata parçasının kopmasıdır. Cıvatalar, korozyon sonucunda ömrünü tamamlamış. Bir cıvatanın kopması ve ani frenleme sistemin devreye girmemesiyle asansör, 24. kattan zemine düşmüştür. Bu asansörler, inşaat devreye girdiğinde denetimden geçseydi, korozyona uğrayan malzeme değişseydi, bugün bu iş cinayetini konuşmayacaktık. Bunun bedeli yaklaşık 50 bin lira. Asansör üretici firmasının inşaat firmasından talep ettiği teklif budur. İnşaat firması bu teklifi pahalı bulmuş, bununla ilgili bir işlem yapmayıp, çalışmaya devam etmiştir. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızın bedeli 50 bin liradır."


AA


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

 

 İSTANBUL Esenyurt, Hadımköy Hoşdere yolu üzerindeki 32 katlı konut inşaatında 3 işçinin önceki gün hayatını kaybettiği asansör faciası, KESK, DİSK ve TMMOB tarafından protesto edildi. İnşaatın önünde toplanan grup, slogan attı. Daha sonra grup adına TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz facianın geliş nedeniyle ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Solmaz, "Bir civatanın kopması ve devreye girmesi gereken ani frenleme sisteminin devreye girmemesiyle asansör 24. kattan zemine düşmüştür. Sebebi budur. Yani bu asansörler inşaat yeniden devreye girdiğinde denetimden geçseydi o malzeme yorulması ve krozyona uğrayan malzeme değişseydi biz bugün bu iş cinayetini konuşmuyor olacaktık. Bunun maliyeti yaklaşık 50 bin lira" dedi. Süleyman Solmaz, 2015 yılında bin 735 işçinin iş cinayetine kurban verildiğini de hatırlattı.


Sözcü


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Üç işçinin hayatına mal olan asansör faciasına vidaların değiştirilmemesinin neden olduğu öne sürüldü


TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Süleyman Solmaz, İstanbul Esenyurt’ta yaşanan asansör faciası ile ilgili olarak büyük bir ihmalin söz konusu olduğunu söyledi. Solmaz, “Bizim teknik görevli arkadaşlarımız dün burada inceleme yaptılar. Buradaki asansör kazasının sebebi; bir cıvata parçasının kopmasıdır. Bu çok normal bir şey. Çünkü burada uzun süredir kullanılmamış ve korozyon sonucunda civatalar ömrünü tamamlamış. Bir civatanın kopması ve devreye girmesi gereken ani frenleme sistemin devreye girmemesiyle asansör 24. kattan zemine düşmüştür. Sebebi budur. Yani bu asansörler inşaat yeniden devreye girdiğinde denetimden geçseydi o malzeme yorulması ve korozyona uğrayan malzeme değişseydi biz bugün bu iş cinayetini konuşmuyor olacaktık. Bunun bedeli yaklaşık 50 bin lira. Asansör üretici firmasının inşaat firmasından talep ettiği teklif budur. İnşaat firması bu teklifi pahalı bulmuş bununla ilgili bir işlem yapmayıp çalışmaya devam etmiştir. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızın bedeli 50 bin liradır” dedi.

 

Esenyurt, Hadımköy Hoşdere yolu üzerindeki 32 katlı konut inşaatında üç işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasını, KESK DİSK ve TMMOB protesto etti.


Vatan


Haber Birgün'de şu şekilde yer aldı;


İstanbul Esenyurt'ta önceki giiıı 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetinin ardından skandallar silsilesi çıktı. İnşaatın iş müfettişleri tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden ihlaller bulunduğu gerekçesiyle ocak ayında mühürlendiği, buna karşın kaçak olarak sürdürüldüğü anlaşıldı. 50 bin liralık maliyet fazla bulunduğu için iiç yıldır kullanılmayan asansörün bakımı yaptırılmadı. Ruhsat sahibi Fi Yapı'nın iflasını vermesi üzerine inşaata kayyum atandı. Yeni ruhsat sahibi belirlenmeden inşaat devlet eliyle sürdürüldü. 

Maliyet fazla geldi! 

TMMOB. TTB, DİSK, KESK istanbul bileşenleri. dün iş cinayetini olayın yaşandığı binanın önünde eylem yaparak protesto etti. örgütler adına konuşan TMMOB İKK Sekreteri Süleyman Solmaz, "Buradaki asansörün özelliği Torunlar'dakiyle aynı. İnşaat tam kapasite çalışsaydı 12 arkadaşımız can verecekti'" dedi. Bakımsızlık nedeniyle asansörün cıvatasının koptuğunu, ani fren sisteminin çalışmadığını, bu nedenle yere çakıldığını ifade eden Solmaz, "Bu asansörler, inşaat devreye girdiğinde denetimden geçseydi, korozyona uğrayan malzeme dcğişseydi, bugiin bu iş cinayetini konuşmayacaktık. Bunun bedeli yaklaşık 50 bin lira. Asansör üretici firmasının inşaat firmasından talep ettiği teklif budur. 

İnşaat firması bu teklifi pahalı bulmuş, bununla ilgili bir işlem yapmayıp çalışmaya devam etmiştir" dedi. 

İmar planı değiştirildi

İnşaat başlamadan önce bölgedeki imar planının 10 kat olduğu bilgisini de veren Solmaz, imar planı değişmeden önce 32 kat üzerinden yapılan maketlerle konut satıldığını, ardından da imar planının değiştirilerek 32 kata çıkarıldığını kaydetti. "Ülkeyi yönetenler sermayenin taleplerini yerine getirmek için her şeyi yaptılar" diyen Solmaz, inşaata kayyum atanmış olduğunun altını çizerek "Yani 3 işçinin öldüğü inşaat aslında devlet denetiminde bir inşaat" diye konuştu. 

İki kişi tutuklandı

Esenyurt Belediyesi ile Çalışma Bakanlığı'nın denetim görevini yerine getirmediğine işaret eden Solmaz, olayla ilgili iş güvenliği uzmanının da gözaltına alındığına, halbuki bu uzmanın kazanın olduğu gün işbaşı yaptığına dikkat çekti. Solmaz, "Torunlarda tutuklu yargılanan 3 kişinin serbest bırakılmasında olduğu gibi patronlar yerine birkaç mühendis ve iş güvenliği uzmanını sorumlu tutan ya da herkesi kurtaran bu tavır, iş cinayetlerinin önünü açıyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan iş cinayetinin ardından gözaltına alınan 5 kişiden 2'si tutuklandı. 


Birgün 


Haber Evrensel'de şu şekilde yer aldı;


İstanbul'un Esenyurt ilçesinde 3 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasının ardından skandallar çıktı. 10 kat imarı olan bölgede, 32 kat üzerinden yapılan konut satışlarının ardından imar planı 32 kat olarak değiştirildi. 3 yıl duran inşaat yeniden başladığında 50 bin liralık gider fazla bulunduğu için asansör bakımı yapılmadı. Ruhsat sahibi Fi Yapı, iflasını verince inşaata kayyum atandı. Yeni ruhsat sahibi belirlenmeden, inşaat devlet eliyle sürdürüldü. Bakımı yapılmayan asansörün cıvatasının kopması ve ani fren sisteminin çalışmaması nedeniyle 3 işçi 24. kattan zemine çakılarak can verdi. TMMOB, DİSK, KESK, TTB tarafından yapılan ortak açıklamada devlet gözetiminde işlenen cinayete tepki gösterildi.


50 BİN LİRA ÇOK BULUNDU

TMMOB, TTB, DİSK, KESK İstanbul bileşenleri iş cinayetinin yaşandığı binanın önünde ortak açıklama yaptı. DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş ile EMEP, CHP ve ÖDP yöneticilerinin de katıldığı açıklamada sık sık “Kaza değil bu bir cinayet”, “Katiller bulunsun hesap sorulsun”, “Taşeron çalışma yasaklansın” sloganları atıldı.


Kurumlar adına açıklama yapan TMMOB İKK Sekreteri Süleyman Solmaz, “Buradaki asansörün özelliği Torunlar’la aynı. İnşaat tam kapasite çalışsaydı 12 arkadaşımız can verecekti” dedi. Ölümlerin teknik boyutunun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Solmaz, şöyle devam etti: “Bu asansörlerin 3 yıldır kullanılmadığını, doğal şartlarda beklediğini bilmeyen var mı? Tekrara başladığında bunların bakımının yapılması gerektiğini, teklif miktarının yüksek olması nedeniyle işlem yapılmadığını kim bilmiyor? Teklif alanlar biliyor, denetlemekle sorumlu kamu yönetimi, belediye, bakanlık biliyor.” 50 bin liralık teklif yüksek bulunduğu için bakım yapılmadığını anlatan Solmaz, oluşan korozyon sonucu asansördeki cıvatanın koptuğunu, ani fren sisteminin de çalışmaması nedeniyle işçilerin 24. kattan düşerek öldüğünü söyledi.


İNŞAATA KAYYUM ATANDI

İnşaat başlamadan önce bölgedeki imar planının 10 kat olduğu bilgisini veren Solmaz, imar planı değişmeden önce 32 kat üzerinden yapılan maketlerle konut satıldığını belirtti. konut satışlarından sonra imar planının değiştirilerek 32 kata çıkarıldığını hatırlatan Solmaz, “Ülkeyi yönetenler sermayenin taleplerini yerine getirmek için her şeyi yaptılar” dedi. İnşaatın ruhsat sahibi Fi Yapı’nın iflas bildirdiğini ve bunun sonucunda kayyum atandığını hatırlatan Solmaz, “Yani 3 işçinin öldüğü inşaat aslında devlet denetiminde bir inşaat” dedi.


Esenyurt Belediyesinin ve Çalışma Bakanlığının denetim görevini yerine getirmediği gibi, meslek odalarının denetim zorunluluğunu da ortadan kaldırdığını dile getiren Solmaz, “TMMOB yasası yönetmeliklerle değiştirildi. Meslektaşlarımızın odalara üye olma zorunluluğunu kaldırdılar. Proje çizenlerin projelerinin oda tarafından denetlenmesi zorunluluğunu kaldırdılar” dedi. Belediye ve Çalışma Bakanlığının ancak ölümler olduktan sonra üzerine düşen denetimi yaptığını vurgulayan Solmaz, devam etti: “Kamunun görevi ölümlerden sonra denetlemek değil ölümleri engellemektir. Önlemleri almayan siyasi iktidar ve çevresindeki yandaş sermayedarlar her yıl binlerce insanımızın can vermesinin sorumlusudur.”


CEZASIZLIK ÖLÜMLERİ TEŞVİK EDİYOR

İş cinayetiyle ilgili dün iş güvenliği uzmanının gözaltına alındığını aktaran Solmaz, “Oysa iş güvenliği uzmanı daha kazanın olduğu gün işbaşı yapmıştı. Torunlar’da tutuklu yargılanan 3 kişinin serbest bırakılmasında olduğu gibi patronlar yerine birkaç mühendis ve iş güvenliği uzmanını sorumlu tutan ya da herkesi kurtaran bu tavır iş cinayetlerinin önünü açmaktadır” diye konuştu.


Taşeronlaştırma, geçici çalışma gibi yöntemlerle çalışma sisteminin esnekleştirilmesi ile işçilerin tamamen patronların belirlediği koşullarda çalıştırılmasının önünün açıldığına dikkat çeken Solmaz, “İş cinayetinde can verme ve yaralanmanın işçinin fıtratında olduğunu söylemek gerçeğin üzerine örtmek ve art niyetli davranmaktır” dedi


Evrensel 


Geri Dön