29 / 04 / 2024

Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinin son durumu!

Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinin son durumu!

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Bölgesinde gün geçmiyor ki yeni bir olay ve gündem oluşmasın. Peki bu yeni süreç nedir ve nasıl işletilmektedir? İşte Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinin son durumu..



Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Bölgesinde gün geçmiyor ki yeni bir olay ve gündem oluşmasın. Özellikle seçim öncesi Fikirtepe'de cirit atan bürokratların ve bazı firmaların kol kola sergiledikleri tavırlar bir yana seçim sonrası oluşan yeni durum her şeyi süt liman haline getirmiş bulunmakta. Vatandaşların hayrına olup olmadığı henüz netlik kazanmamışken hala süre giden bu belirsizlik durumunun daha ne kadar süreceği ise merak konusu olmaya devam etmekte. Buna rağmen Firmalar artık yeni sürece adapte olmaya başladılar bile ... Peki bu yeni süreç nedir ve nasıl işletilmektedir , işte tüm detayları ve yeni gelişmeleri ile beraber Fikirtepe Kentsel dönüşüm Bölgesinin son durumu ... 



Fikirtepe'de At pazarlığı savaşları ve taraflar ...


Fikirtepe Kentsel dönüşüm bölgesinde projenin özel olarak ilk gündeme getirilmesi ve daha sonrası yaşanan bürokratik engellemeler Fikirtepe'nin dönüşümünde büyük bir zaman kaybına yol açtı. 2014 sonuna yaklaşırken verilen haklardan bir çoğu iptal edilip son düzenlemeler ile bugünkü halini alan Fikirtepe plan notları işlerin bir nebze de olsa start almasına sebep oldu. Ancak , söz verildiği halde iptal edilen bazı hakların yanında bazı firmaların dağıttığı avantaların kamuoyunda dilden dile dolaşarak ayyuka çıkması sağır sultanın bile kulaklarında çanların çalmasına , mazlum insanların bile artık imza atmadan önce ciddi pazarlıklara girişmesine sebep oldu.


Tüm bu gelişmeler ışığında bir iki firmanın kendi sıkıntılarını öne çıkarıp diğer firmaların ve ada temsilcilerinin de destekleri ile kamuoyunu yürüyüş eylemine yönlendirmeleri ve aceleci kamulaştırma kararının çıkmasına sebep olmaları işin daha çıkılmaz bir hal almasına ve karşılıklı inatlaşmalar ile sürecin mahkemeler yoluyla daha fazla uzamasına sebep oldu.

 


Üçte iki çoğunluk ve acele kamulaştırmanın akıbeti 


Ancak aradan geçen zamana rağmen imza atmayan vatandaşların imzalarını atmaları için tehdit ve aba altından sopa gösterircesine yapılan açıklamalar ışığında 2/3 uygulaması başta olmak üzere , acele kamulaştırma da Fikirtepe'de beklenen etkiyi göstermeye yetmedi. Neden haklı gerekçeleri ile imza atmaktan çekinen vatandaşların arasında bunu fırsat bilip nakde çevirmek isteyenlerin varlığı çantacı firmalar ile örtüşünce iş yapmak isteyenler ile yaptırmak isteyen Fikirtepelilerin mağduriyetliklerinin oluşmasına ve artmasına sebep olmaya başladı. 


Artan mağduriyetlikler artık çekilemez hal almaya başlayıp, seçimle belirginsizleşen sürecin uzaması tıkanıklığı daha da belirginleştirse de gerçekten iş yapmak isteyip de kanuni prosedürleri bekleyen firmaların süreçteki tıkanıklığı aşmak için serbest piyasa koşulları içerisinde tapulu mülk sahipleri ile artık birebir görüşme ve ortak noktalarda buluşarak uzlaşmanın yollarını aramaya başlaması bizleri sevindiren en önemli gelişmelerin başında gelmektedir. 


Demokratik ortamda dönüşüme niyetlenen firmalar zorda olsa vatandaşlar ile uzlaşma yollarını arayarak çözüme odaklanmaya başladılar ancak, çantacı emlakçı zihniyeti ile varlıklarını sürdüren firmaların atılmamış imzaları bahane ederek hiç bir icraatte bulunmamaları bir tarafa fellik fellik devir çalışmaları veya gizli devir amaçlı ortak arayışları Fikirtepelilerin düşürüldükleri zor durumu, acı ama açık bir şekilde gözler önüne sermektedir. 


Tüm bu yaşananlara bürokratik çevrelerin sessiz kalıp serbest piyasa koşulları bahanesi ile sadece seyre dalıp haklı gerekçeleri olsa bile vatandaşlara yüklenmeleri ve çantacı firmalar hakkında hiç bir eylemde bulunmamaları ise kabul edilemez bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum Fikirtepe'de olduğu gibi Türkiye genelinde de dönüşümün çıkmazlarına ve mağduriyetliklerine sebep olmaktadır.


İş yapmak isteyenler atakta ...


Evet, Fi-KENTDER aracılığı ve DUMANKAYA ile başlayan bu süreç sonrası devam eden BAŞARAN ve ŞUA inşaatın girişimleri sonrası karşılıklı gönül rızalığı sonucu firmaların vatandaşlarla anlaşmaları iş yapmak adına bu firmalar için gerçekten büyük bir başarıdır. Bu firmaların vatandaşlar ile demokratik süreç içerisinde el sıkışmaları kendi hanelerine iş bitirme ve inşaata başlama noktasında artı puan kazandırarak büyük ve zorlu bir süreci daha geride bırakmalarına sebep olmuştur ...


Fikirtepe'de devir için pazarlıklar kızışmaya, imzaların tamamlanabilmesi için firmalar keselerinin ağzını açmaya başladılar ...


Yaşanan bu gelişmelere rağmen Fikirtepe'de ciddi bir pazarlık sürecinin başladığını belirtebiliriz. Daha önceden anlaştıkları yerleri pazarlayarak Fikirtepe'den defolan bazı çantacıların haricinde halen Fikirtepe'de imza toplayan başka çantacılarında aynı süreci işleterek adaları pazarlama girişimleri veya ortaklık adı altında her hangi bir iş yapmadan para kazanma girişimleri dikkatlerden kaçmamaktadır.

 

Teknolojik gelişmeler ile gerçekler gizlenemezken, atılmayan imzaların azlığı karşısında gerçekten hakkını korumak isteyen vatandaşlar haricinde bunu fırsat bilip nemalanmak isteyenlerin varlığı da maalesef gözlerden kaçmamaktadır.

Son olarak firma - firma , firma - vatandaş , temsilci - vatandaş ve bunun gibi farklı kombinasyonlar ile karşılıklı görüşmelerin devam ettiği Fikirtepe'de bazı adalar ve ortamlarda ciddi pazarlıkların ve rakamların döndüğü kuvvetle muhtemel bir süreçten geçtiğimizi belirtebiliriz.


At pazarlığı deyimini aratmayan bu süreçte gerçekten gücü kuvveti olmayan firmalar başta olmak üzere art niyetli insanların varlığı ve afaki rakamlar ile yapılan pazarlıklar için at pazarlığı savaşları tabirini kullanmamız abes olmasa bile belkide tabiri caizse cuk diye de yerine oturmaktadır diyebiliriz. 


Fakat burada bir istisna olarak, gerçekten kendi mali gücü yerinde olan ve bu mali gücüne güç katmak için yeni ortaklıklar kurarak yelkenlerini böylesi bir kriz döneminde kuvvetli rüzgarla dolduran firmaları özellikle belirtmemiz ve çantacılardan ayırmamız gerek...


Fikirtepe'de dönüşümün önündeki en büyük engel !


Böyle bir ortamın oluşmasında en büyük etkenin imza toplayan bazı firmaların gücü olmamasına rağmen birden fazla adaya girerek imza almaları ve bu adalar için ortaklık veya başka adlar adı altında dudak uçuklatan yüksek rakamlarla aldıkları imzaları pazarlamaları yani, ada devirlerini gerçekleştirme girişimleri olduğunu söyleyebiliriz. 

Bu tarz firmaların ortak arayışları veya bu ad altında kanuni kılıfa bürünerek vatandaşların imzaları üzerinden yüksek oranlarda iş yapmadan rant sağlama girişimleri Fikirtepe'de boşa geçen 5 yıla rağmen kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel diyebiliriz. Bunun yanında firmaların bazı temsilcilere, emlakçılara veya bazı vatandaşlara el altından gizli bir şekilde vaat ettikleri veya verdikleri avantaların payının da büyük olduğunu özellikle vurgulamamız gerek. Tüm bu yaşananlara ilave olarak, elbette farklı menfaat ve beklenti içerisine girerek firmalardan ne koparsam kardır mantığıyla işi yokuşa sürenleri de es geçmemek gerek . 


FİKİRTEPEHABER


Geri Dön