22 / 12 / 2024

Fikirtepe yeniden cazibe merkezi olacak!

Fikirtepe yeniden cazibe merkezi olacak!

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi iken proje mezarlığına dönen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “riskli alan” ilan ettiği Fikirtepe için yeni çıkış yolu ortaya çıktı. 



133 hektar büyüklüğünde bir alanda 35 bin konut ve 2 bin 500 işyeri ile Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi iken çeşitli sorunların yaşanması ile dönüşüm durma noktasına gelindiği  Fikirtepe için yeni bir çıkış yolu ortaya çıktı.  

Bölgede yapılan jeoloji, jeofizik ve hidrojeolojik araştırmalar sonucu ve Valilik tarafından verilen jeotermal kaynak arama ruhsatının devreye girmesiyle bölgenin kaderinin değişeceğini belirten hak sahipleri ve yüklenici firmalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bu çözümü acil olarak devreye almasını talep ettiler. 

Kentsel dönüşümün başladığı 2013 yılından bu yana belirli bir emsal oluşmayışı sebebi ile yapılaşmanın gerçekleştirileceği 61 adanın büyük bölümün paylaşım nedeniyle mahkemelik olan Fikirtepe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan olarak ilan edildi. Bakanlık tarafından verilen bu karar ile yeni bir planlamanın başlayacağını vurgulayan mülk sahipleri, bölgede varlığı belirlenen jeotermal kaynakların kullanımının emsal belirlenmesi için önemli bir kriter olacağını dile getirdiler.Bugüne kadar belirsizlik nedeniyle paylaşımda ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Fikirtepeliler, jeotermal kaynaklarla ısınma sağlanmasının bölgeyi yeniden cazibe merkezi haline getireceğine dikkat çekti. 

Mülk sahipleri, jeotermal ısınmanın doğal gaza oranla daha uygun maliyetle gerçekleşmesinin ekonomik açıdan da önemli bir avantaj sağlayacağını belirterek, önümüzdeki günlerde konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşıyacaklarını aktardılar. 

Fikirtepe yeniden cazibe merkezi olacak!

Bölgedeki jeotermal kaynakların ruhsatının sahibi Bozyazı Körfez Turizm ve İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi de mülk sahipleri ve emlak sektörü temsilcileri ile aynı düşüncede olduklarını açıkladı. 

Mendi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onay vermesi halinde jeotermal sayesinde bölgenin öngörülenden daha hızlı bir şekilde kalkınacağını ve buradaki konut sahiplerine önemli avantajlar sağlanabileceğine de sözlerinde dikkat çekti. Jeotermal kaynakların riskli alan olarak ilan edilen bölgede en güvenilir kaynak olduğunu
anlatan Mendi, yenilenebilir devamlı enerji ile önemli bir tasarruf sağlanacağını dile getirdi.

Bölgenin jeotermal ile ısıtılmasının ülkeye 40 yılda 100 milyar liralık ekonomik katkı sağlayacağını aktaran Bozyazı Körfez Turizm ve İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı bu konuda ise şu açıklamalarda bulundu;

“Bugün gelinen noktada Fikirtepe için yeni bir çıkış yolu bulunması şart. Bunun tek yolu da jeotermal enerji kullanımı. Burası zaten riskli bölge. Doğalgaz da dahil olmak üzere farklı enerji kaynaklarının oluşturduğu risk, yaşanan olaylarla ortada. Oysa jeotermal enerjide böyle bir risk söz konusu değil. Ayrıca bu bizim milli enerjimiz. Dışa bağımlılığımız söz konusu değil. Yeni teknoloji ile çevreye hiç zarar vermeden açılacak sondaj kuyularından elde
edilecek jeotermal enerji bölgeye değer ve konfor katacak. Mülk sahiplerinin isteğine göre jeotermal ile bedava ısınma bile sağlanabilir. Biz şirket olarak bu göreve hazırız. Bölge sakinlerinden de ciddi bir talep var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da jeotermal kullanımını uygun görmesi ve desteklemesi ile Fikirtepe’nin kaderi değişir. Bakanlığın burayı riskli alan ilan edilmesiyle başlayacak süreçte yapılacak planlama ve uygulamalarla, Fikirtepe’de jeotermal kaynakların kullanımı tahmin edilenden de kısa bir sürede gerçekleştirilebilir.”


Geri Dön