28 / 04 / 2024

Fikirtepe'de kentsel dönüşümün kitabı yazıldı!

Fikirtepe'de kentsel dönüşümün kitabı yazıldı!

İstanbul Fikirtepe'de hayata geçen kentsel dönüşümün nasıl yapılacağına dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kitapçık yayınlandı. Kitapçıkta dönüşüm ile ilgili 25 soruya cevap verildi.



İstanbul'un kentsel dönüşüm çalışmalarında önemli bir konuma sahip olan Fikirtepe kentsel dönüşümde detaylar belli oldu. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Fikirtepe'de hayata geçen kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili kitapçık yayınlandı. Müteahhitlerin yarım bıraktığı projeyi geçen yılın sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devralmıştı. Emlak Konut GYO projeye yönelik ihale sürecini yürütürken projenin detayları ile ilgili 25 soruluk kitapçık hazırladı.. Kitapçıda kentsel dönüşüm kira yardımları ve konutların teslimine kadar birçok detay paylaşıldı.

Yumurtacı Abdi Bey Caddesi ile Mandıra Caddesi içerisindeki parsellerde projenin gerçekleşeceği belirtilen kitapçıkta çalışmalar 3 aşamalı olarak özetlendi. İlk olarak tahliye ve yıkım işlerin yapılmadığı alanda tahliye ve yıkım işlemlerin bitirilmesi, ikinci olarak inşaat çalışmaların yapılması, son olarak ise hak sahiplerine teslimlerin yapılması hedefleniyor. 

Fikirtepe de kentsel dönüşümün kitabı yazıldı!

Hak kaybı olmayacak

Kentsel dönüşümde hak sahiplerinin herhangi bir kayıpla karşılaşamayacağı belirtilen kitapçıkta şu bilgiler yer aldı: “Paylaşım oranı yüzde 50 olarak belirlenmiştir. Örneğin arsa sahibine ait 40 metrekare arsa olduğunu düşünelim. Hak sahibinin emsal inşaat alanı hakkı 160 metrekare oluyor. Paylaşım sonrası vatandaşa 80 metrekare bağımsız birim düşüyor.”

Ek olarak çalışmaların yapılması için sözleşme imzalanmayacak süreç resen şekilde gerçekleşecek.

Kira yardımı nasıl yapılacak?

Tapuların Hazine’ye devrinin yapıldığı ifade edilen açıklamada, “Mülkiyet hakkı devletin garantisi altındadır, vatandaşın hak kaybı olmayacak” denildi. Mülkiyeti okul, park gibi sosyal donatı alanında kalanların da herhangi bir hak kaybı yaşamayacağı belirtildi. 

Evlerini boşaltan vatandaşlara en fazla 48 ay boyunca kira yardımı yapılacak. Fikirtepe kentsel dönüşüm çalışmalarında vatandaşlara 1500 TL kira yardımı yapılacak. İkamet eden vatandaşlar bakanlık tarafından belirlenen aylık kira bedelinin 5 katı kadar, kiracılar ise 2 katı kadar defaten kira desteği alabilecek. Kira yardımı almak isteyen vatandaşların irtibat ofislerine başvurmaları gerekirken her konut için ayrı kira desteği verilecek. Evde hisseli hak sahipliği bulunuyorsa hak sahipleri hissesi oranında kira yardımı alacak. Bakanlığın devrinden önce evi boşaltılan ve yıkılan vatandaşlar da kira yardımı alabilecek.

Fikirtepe de kentsel dönüşümün kitabı yazıldı!

Teslimler 2023'te

İlçe içerisinde farklı büyüklüklerde daireler yer alıyor. Kentsel dönüşümde vatandaşa 55 metrekare hak düşüyor  ancak en küçük ev 60 metrekare ise vatandaş aradaki 5 metrekare değer için borçlandırılacak. Değer SPK lisanslı kuruluşları tarafından belirlenecek.Eğer vatandaşa 150 metrekare ev düşüyor ama 140 metrekare alıyorsa bu defa vatandaş alacaklı konumda yer alacak. Arzu eden vatandaşlar bir araya gelerek tek bir ev alabilecek. Teslimler 2023 yılında başlayacak. Bölgede tahliye işlemleri en geç 1 Ekim 2021 tarihine kadar yapılacak. 

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde tahliye anlaşmazlığı!


Geri Dön