13 / 11 / 2024

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde tahliye anlaşmazlığı!

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde tahliye anlaşmazlığı!

Uzun zamandır dönüşümü kangren haline gelen İstanbul Fikirtepe için geçtiğimiz sene Çevre Şehircilik Bakanlığı adım attı. Ancak şimdi de tahliyelerle ilgili anlaşmazlıklar başladı. Fikirtepeliler, kendilerine sözlü olarak sunulan vaatlerin yazılı sözleşme haline getirilmesini istiyor.




Uzun zamandır dönüşümü kangren haline gelen İstanbul Fikirtepe için geçtiğimiz sene Çevre Şehircilik Bakanlığı adım attı. 

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; 15 bin konutluk projeler için, 10 Mayıs tarihinden itibaren 1. Adada bin 300 yapıda 6 bin daire ve iş yerinden meydana gelen birimin tahliye edilmesi amacıyla tebligatlar yollanmaya başlandı. Tebligatla vatandaşa konutlarını tahliye etmeleri için 150 gün zaman tanınırken Fikirtepeliler, kendilerine nasıl bir konut verileceği, net emsal oranı, paylaşım oranları gibi haklarının ne olacağına ilişkin henüz resmi bir sözleşme bulunmadığını ileri sürerek konutlarını tahliye etmedi. Bölge sakinleri, dairelerini tahliye etmeye başlamak için kendilerine sözlü olarak sunulan vaatlerin yazılı sözleşme haline getirilmesini istiyor.

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde tahliye anlaşmazlığı!

“Emsal projelerdeki haklar verilsin”

Bölgedeki problemlere ilşkin açıklamalarda bulunan Fikirtepe Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Ahmet Gediz, 10 senedir dönüşüm sorunuyla karşı karşıya olan bölge sakinlerinin artık konuya ilişkin çok fazla bilgi sahibi olduğuna dikkat çekerek, “Bakanlık 24 Kasım’da açıklama yaptığında olayın çözülecek olmasından dolayı ‘çok şükür’ diyerek mutlu olduk. Fakat sözleşme imzalamadan tebligatlar geldi. Bugüne kadar sözlü olarak anlaşma oranları yüzde 50 olarak ifade edildi. Bu sürecin bitmesi adına bu oranı kabul ettik. Ancak, hala yazılı olarak bildirim yapılmadı” diye konuştu.

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde tahliye anlaşmazlığı!

“Ek bedel çıkma riski var”

“Biz istiyoruz ki bize yazı verilsin, inşaat oranı, emsal oranı, kira bedeli şudur diye. Bunu yazılı olarak verdiklerinde sıkıntı kalmıyor” diye konuşan Gediz, “O zaman şu an yaşadığımız belirsizlik ortadan kalkar. Çünkü şu an boşalttığımızda başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Bize yapacaklarıyla ilgili yazılı bir belge verdiklerinde bir ay içinde buraları boşaltırız” dedi. Bölgede tamamlanan 17 projedeki gibi hakların sunulması gerektiğini dile getiren Gediz, “Fikirtepe’deki evler kaçak ya da gecekondu değil. Bedeli ödenerek alınan tapulu mallar. Buna karşın 6306 yasanın 6a maddesine göre yapılması durumu da var. Eğer öyle olursa ek bir bedel ödeme durumumuz var” ifadelerini kullandı. 

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde tahliye anlaşmazlığı!

“6a maddesiyle dönüşüm doğru değil”

Mayıs'taki tebligatla tahliye isteklerinin 1. etaba gelmeye başladığına vurgu yapan ‘Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği (Fİ- KENTDER) Başkanı Yasin Bektaş da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yasin Bektaş, “Bakanlıkla yaptığımız görüşmede bize hak kayıplarının olmayacağı, sadece ufak oranlarda küçülmeler olacağı söylendi. Biz de ufak küçülmeleri sorun yapmayarak süreci kabul ettik” şeklinde konuştu. Fakat 7 Mayıs tarihinde tapularının hazineye devredildiğine, bu sebeple eski sözleşmelerin feshedildiğine vurgu yapan Bektaş, “Bakanlıktan gelen tahliye yazısında dönüşümün 6306 sayılı yasanın 6a maddesine göre yapılacağı belirtiliyor. Halbuki bize yüzde 50 kat karşılığı dışında tüm haklarımızın korunacağı söylendi” ifadelerini kullandı. 

İnşaat maliyeti haricinde alt yapı, idari binalar ve okullar gibi binaların maliyetlerinin de kendilerine yansıtılacağını vurgulayan Bektaş, “Bunu ödeme imkanımız yok. Dolayısıyla insanlar bu bedeli ödeyemediği taktirde ipotekli tapular verilecek ve bu bedel ödenmediği taktirde arsa bedeliyle bu konutu satılıp ilişiği kesilecek” şeklinde konuştu.

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde tahliye anlaşmazlığı!

Kira desteği de maliyetlere eklenecek

Kira desteğinin de yine maliyetlerinin içine dahil edileceğini ileri süren Bektaş, “Konut sahibi kira desteğine başvurduğunda, buradaki binasının riskli olduğunu kabul etmiş oluyor. Halbuki zemini çok sağlam. O zaman hak iddia etmesi imkansız oluyor” diye konuştu. 

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne yazılı şekilde sorularını sorduklarını dile getiren Bektaş, yazılı olarak bir açıklamanın yapılmasını istediklerini, bunlar yapılmadığı takdirde ayrı bir sorun yaşanacağını da söyledi. Bektaş, haklarının yazılı şekilde güvenceye alınmasının ardından 1 ay içinde alanı tahliye edeceklerinin altını çizerek, problemleri çözüme kavuşmadığı halde Cumhurbaşkanına kadar ulaşmaya çalışacaklarını belirtti.

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde tahliye anlaşmazlığı!

Fikirtepeliler ne bekliyor?

-Vatandaşların arsası karşılığında alacağı net emsal oranı açıklanmalı.

-Şirketlerin vatandaşlarla gerçekleştireceği paylaşım oranı ifade edilmeli.

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işin sahibi ve üstlenicisi şekilde, resmi tahliye tebligatlarını yollamadan önce vatandaşların hangi projelerden, nasıl ve hangi usulle haklarının belirleneceği, teslime ilişkin detayları açık ve net bir şekilde belirtmeli.

Fikirtepe'de tahliyeler başladı!


Geri Dön