Fikirtepe'de projeleri Kiptaş ve İller Bankası tamamlayacak!
Fikirtepe’de yaşanan sıkıntılar hakkında en net çözüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığı ile getirişiyor. Bakanlık mevcut sıkıntılı projeleri Kiptaş ve İller Bankası aracılığıyla tamamlanacağını açıkladı.
Gazete Habertürk yazarlarından Erdem Aktürk bugünkü köşesinde ''Fikirtepe’deki dönüşüm krizine bakanlık el koyacak'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı..
Fikirtepe’de yaşanan sıkıntılar hakkında en net çözüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, mevcut uygulamayı genişleterek Kiptaş ve İller Bankası aracılığıyla projeleri tamamlamayı planlıyor.
1- BAKANLIK FİKİRTEPE’YE ÖZEL OFİS AÇACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen bilgilere göre, tamamlanamayan projeler için bakanlık devreye girerek, daha önce bölgedeki 3 sorunlu adada başlayan uygulamayı genişletip, Kiptaş ve İller Bankası aracılığıyla sıkıntılı projeleri bitirecek. Böylece projelerin dava süreciyle gecikmesinin engellenmesi hedefleniyor. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm faaliyetleriyle ilgili vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin hızlı şekilde çözüme kavuşturulması amacıyla irtibat ofisi açacaklarını açıkladı.
2- ‘KAMU GÜVEN UNSURU OLMALI’
GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, Fikirtepe’de hızlı bir çözüme ulaşılması için, bakanlığın bütün proje alanını tarayarak, tıkanan noktalara müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Vatandaşla müteahhitlerin karşı karşıya kalmaması gerektiğini aktaran Yetgin, “Kamu bir güven unsuru olarak devreye girebilir. Öte yandan bakanlık, devreye girip yarım kalan projeleri tamamlayabilir” diye konuştu.
‘ÖZEL KANUN ÇIKARILMASI GEREKİYOR’
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kat karşılığı ve hasılat paylaşımlı projelere özel bir kanunun çıkarılması gerektiğini söyledi. Kiraz, “İnşaat yüzde 90 seviyesine gelmeden firma batarsa tapu iptal oluyor. Fakat bu iptal edilmemeli. Vatandaşlar, inşaatın ilerleme seviyesine bağlı oranlarda tapuda hak sahibi olmalı. Öte yandan bina tamamlama sigortası 30 konuttan fazla projeler için değil tüm projelere zorunlu hale getirilmeli” dedi.
3- ‘HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI’
Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, Fikirtepe’de çözümün hukuki yollara başvurulmadan sağlanması gerektiğini söyledi. Hukuki sürecin uzun sürdüğünü belirten Tavukçuoğlu, “Herkes taşın altına elini koymalı. Paydaşlar, hisseleri oranında aldıkları konut sayısını düşürebilir. Kamu da projelerden konut satın alıp daha sonra ihaleyle satabilir. Projeden konut alanlar ise bir miktar daha fazla ücret ödeyerek projenin bitirilmesine katkıda bulunabilir. Müteahhitler de bankalardan kredi bulmalı” dedi.
61 ADANIN 36’SINDA YÜZDE 100 ANLAŞMA
Çevre Bakanlığı, dün Fikirtepe’deki 61 proje adasının 36’sında malikler ve firmalar arasında yüzde 100 oranında anlaşma sağlandığını, bu adalardan 25’inde yapı ruhsatı düzenlenerek uygulamaya başlandığını açıkladı. Açıklamada, 17 yapı adasında imza aşamasında üçte iki çoğunluğun sağlandığı ifade edildi.
ÇEVRE BAKANI ÖZHASEKİ, FİKİRTEPE’DEKİ DÖNÜŞÜM KRİZİNİ DEĞERLENDİRDİ: YAPMAYACAĞIMIZ İŞ ASLINDA AMA MÜTEAHHİTLİĞE BAŞLIYORUZ
Özhaseki, “Bakanlık olarak gittik şimdi müteahhitliğe başlıyoruz. Yapmayacağımız iş aslında ama ne yapalım, vatandaşın mağduriyetini engellemeye çalışıyoruz” dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘Kentsel Tasarım Semineri’nde, Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm krizine değinerek, bazı noktalarda uygulamada sıkıntıların yaşanabildiğini ve bütün bunlara mani olunması gerektiğini vurguladı. İstanbul’da 60 metrekarelik yere müteahhidin 2 milyon lira verdiğini ama vatandaşın çıkmak istemediğine de şahit olduklarını anlatan Özhaseki, Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm süreci için şöyle konuştu: “Emin olun bizim bu konuyla ilgili ne kadar düşünen arkadaşımız, akademisyenimiz varsa gitseler, inceleseler onlarca güzel örnek, ciltler dolusu kitap çıkar. Şimdi bir sürü insan batmış, evinden ayrılmış ve dışarıda insanlar artık kira yardımı da alamamaya başlamışlar. Bakanlık olarak gittik şimdi müteahhitliğe başlıyoruz. Yani yapmayacağımız bir iş aslında ama ne yapalım, çözüm ortağı olarak girip vatandaşın mağduriyetini engellemeye çalışıyoruz. Ortaya çıkmış olan yoğunluk, manzara, ilişki biçimi hoşumuza gidiyor mu, gitmiyor ama bir sıkıntı var, çamur deryası haline gelmiş. Kurutmaya, temizlemeye çalışıyoruz. Yaptığımız tek şey bu.”
‘ALAN BAZLI DÖNÜŞÜME GEÇİYORUZ’
Özhaseki, yoğunluk artışıyla ilgili belediye uygulamalarında da sıkıntıların bulunduğunu dile getirerek, “Bir başka yanlışlık, kıymetli mahallelerde bina bazlı dönüşümler başlıyor. Peki bina bazlı dönüşümleri bir iki kat daha yapınca müteahhit kurtarıyor, veriyor da nüfusu da artırıyor ve orada yaşanmaz bir şehir ortaya çıkıyor. Halbuki dönüşüm gerektiren mahallelere de kimse gidip, dönüp bakmıyor. Kimseyi mahallesinden, hatırasından koparmayacaksınız. Bina bazlı dönüşümden alan bazlı dönüşüme geçmek lazım. Bütün bunları tek tek yazıyoruz, artık kanuna da derç ediyoruz. Herkes de buna uymak zorunda kalacak” dedi.