23 / 12 / 2024

Fikirtepe'de sorunlar çözüldü!

Fikirtepe'de sorunlar çözüldü!

Kentsel dönüşümün "tam gaz" devam ettiği Fikirtepe'de, biten bazı projelerde "yeni yaşam" başladı. ölgedeki 61 yapı adasının 4'ünde inşaatlar biterken, diğer 52'sinde inşaat veya ruhsat süreci devam ediyor



Bir zamanlar çarpık yapılaşma ve kalitesiz yapılarıyla gündemde olan Fikirtepe'de, kentsel dönüşüm çalışmaları hızla sürerken, biten bazı projelerdeki konutların teslimi ile "yeni yaşam" da başladı.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1 milyon 300 bin metrekarelik Fikirtepe'de 61 yapı adasının 4'ünde inşaatlar bitti. İnşaat ve ruhsat işlemleri devam eden 52 yapı adasının 21'inde ruhsatlar alınırken, 31 ada için de ruhsat başvuruları yapıldı ve "küçük" pürüzler dışında sorun bulunmuyor.


Halihazırda sorunların devam ettiği 5 adada ise problemlerin hızla çözülmesi bekleniyor.


Yapımı biten 4 projede teslimatlar sürerken, bunların 2'sinde "yeni yaşam" da başladı. 


- "45 milyar TL'lik sinerji, yıllık 100 bin kişilik istihdam yaratıyor"


Fikirtepe de sorunlar çözüldü!


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fikirtepe'nin tarihinin milattan önce 4 bin yılına kadar gittiğini, Kadıköy'ün "Kalkedon" adıyla burada kurulduğunu, Osmanlı döneminde padişahların, paşaların bu bölgeyi avlak alanı olarak kullandığını anlattı. 


Durbakayım, bölgenin son 60-70 yılda ciddi göç almasıyla çarpık yerleşme, kalitesiz yapı ve gecekondulaşma sonrası bu hale geldiğini ifade ederek, Fikirtepe'de kentsel dönüşüme giden ve bölgenin riskli alan ilan edilmesi sürecine değindi.


Halihazırda bölgede 35 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Durbakayım, 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda 2 bin 500'ü ticari olmak üzere 40 bine yakın bağımsız birimin hayata geçirileceğini bildirdi. 


Durbakayım, "Fikirtepe'de sadece dönüşüm sürecinde 45 milyar liralık bir inşaat ekonomisi oluştu. 45 milyar TL'lik sinerji, yıllık 100 bin kişilik istihdam yaratıyor. Hükümetin burası ile yakından ilgilenmesinin sebeplerinden birisi de bu... Çünkü işsizliğin olduğu bir ülkede 100 binlik istihdam çok önemli." şeklinde konuştu. 


- "Bağdat Caddesi'nin pabucunu dama atacak"

Nazmi Durbakayım, Fikirtepe'de devam eden sorunlara değinirken, son dönemde yeni sorunların ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Durbakayım, "Mesela hak sahipleri ile yüzde 100 anlaşıyorsun ancak bir tane hak sahibi, hakkının bir kısmını yurt dışındaki bir tanıdığına veya yatırımcıya satıyor. O kişiye tebligat yapılamıyor ve bu yüzden süreç duruyor." ifadelerini kullandı. 


Vefatlar nedeniyle hak sahibi sayısının sürekli arttığını, anlaşmalardan sonra tapu değişikliği yapıldığını, bu ve benzeri sorunların ortaya çıkmaya devam ettiğini belirten Durbakayım, burada faaliyet gösteren firmaların, sorunları aşarak projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğini, altyapı ve yolların yapılmaya devam ettiğini, kaos ortamının yavaş yavaş dağıldığını kaydetti.  


Fikirtepe'nin Bağdat Caddesi'nin pabucunu dama atacak bir potansiyele sahip olacağını vurgulayan Durbakayım, "Finans merkezine, E-5'e, denize yakın, üç metro durağı bulunan Fikirtepe'de, Barselona'daki La Rambla Caddesi'ne benzer bir cadde yapılacak." dedi.


- "56 ada için 'iş tamam' diyebiliriz"

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım, yıl sonuna kadar Fikirtepe'deki 5 yapı adasında da problemlerin çözülmesini umduklarını ifade ederek, "56 ada için 'iş tamam' diyebiliriz. 61 yapı adasının 56'sında, yani yüzde 92'sinde sorunlar çözüldü. Çok küçük problemler kaldı. Kalan 5 ada için de çözümler süratle devreye girecek." diye konuştu. 


Durbakayım, ortaya çıkacak yeni Fikirtepe'nin tüm ülkenin değeri olacağını, yabancı yatırımcı çekeceğini ve Türkiye'ye değer katacağını söyledi. 


- "5 yıl içinde çok daha ciddi artışlar bekliyoruz"

Nazmi Durbakayım, Fikirtepe'de her ada için ortalama bin kişi ile muhatap olunduğunu belirterek, 0,75 metrekarelik hakkı olan kişilerin projelerin ilerleyişini kitlemek için çalışabildiğini iddia etti.


Hak sahiplerinin hiçbir şekilde mağdur edilmediğini, fırsatçılık yapanlara karşı uzun süren mücadele verdiklerini ifade eden Durbakayım, Fikirtepe'de dönüşümün 2010 yılında konuşulmaya başladığını, daha sonra gelen resmi dönemlerle birlikte bölgede ciddi değer artışı yaşandığını kaydetti. 


Durbakayım, "2010 yılında bölgede ortalama metrekare değeri bin TL iken, şu anda rakam 9 bin 500 lira seviyelerine yükseldi. Bu rakam ileride çok daha yüksek olacak. 5 yıl içinde çok daha ciddi artışlar bekliyoruz." diye konuştu. 


AA


Geri Dön