23 / 11 / 2024

Fikri Işık'tan yeni bir gayrimenkul ortaklığı müjdesi!

Fikri Işık'tan yeni bir gayrimenkul ortaklığı müjdesi!

Sanayi Bakanı Fikri Işık, sanayinin ve KOBİ’ lerin en önemli problemlerinden birinin finansmana erişim olduğunu belirterek, yeni bir gayrimenkul yatırım ortaklığı sisteminin müjdesini verdi....




Sanayi Bakanı Fikri Işık, sanayinin ve KOBİ’lerin en önemli problemlerinden birinin finansmana erişim olduğunu belirterek, yeni bir gayrimenkul yatırım ortaklığı sisteminin müjdesini verdi. Bakan Işık, “Diyoruz ki bir yatırımcı sermayesini arsaya ve binaya bağlamasın, başarabilirsek, fabrikayı bile biz yapacağız” dedi.


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şu anda sanayinin ve KOBİ’lerin en önemli problemlerinden birinin finansmana erişim olduğuna dikkati çekerek, “Diyoruz ki bir yatırımcı sermayesini arsaya ve binaya bağlamasın. Bir sanayi gayrimenkul yatırım ortaklığı sistemi geliştirelim, sanayici sermayesini makine teçhizatına ve işletmesine ayırsın, kazandıkça da kira ödesin. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, fabrikayı bile biz yapacağız. Bunu başarabilirsek, sermayeye erişimde bir nefes alma durumu olacak” diye konuştu.


TERSİNE GÖÇ ÖNEMLİ

Tersine beyin göçü konusunda TÜBİTAK olarak yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Işık, ister Türkiye’ye dönsün isterse de bulunduğu yerden ülkeye katkı yapacak her bilim insanını desteklediklerini söyledi. Son açıklanan eylem planlarının hazır olmadığına yönelik eleştirilere katılmadığını belirten Işık, bu konuda her şeyin kesin çizgilerle belirlendiğini ve planların hazır olduğunu ifade etti. Teşvik sistemiyle ilgili gelen soruları da yanıtlayan Işık, Türkiye’nin teknolojik sıçramaya ihtiyacı olduğunu dile getirdi. 


NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI BULMALIYIZ

Bunun da olmazsa olmazının nitelikli insan kaynağı olduğunu vurgulayan Işık, şunları kaydetti: “Bizim 5 veya 6. bölgede nitelikli insan kaynağı bulmamız çok kolay değil. O zaman nitelikli insan kaynağının yoğun olduğu yerlerde yüksek teknolojili ürünlere rakama bağlı kalmadan destek verebilmeliyiz. Eğer bir işletme, yüksek teknolojili bir ürün üretecekse, buna Türkiye’nin neresinde olursa olsun 5. bölge teşviki vermeyi önereceğiz. Şu anda çalışıyoruz. Bunun belirli limitleri var. Biz diyoruz ki 500 bin dolar bile olsa, yüksek teknolojili bir ürün üretecekse, gel kardeşim bunu illa 5 veya 6. bölgeye git diye zorlamayalım. Niye? Gitse de adam orada nitelikli insan kaynağı bulmakta zorlanacak. Bizim de teknolojik sıçramaya ihtiyacımız var. O zaman burada İstanbul’da da Bursa’da da İzmir’de de olsa buna biz rakama bağlı kalmadan 5. bölge teşviki verelim.


100 milyon dolardan fazla bilgi ihracı


Bilgi ihracatına ilişkin de açıklamalarda bulunan Işık, şu anda sadece bilgi satan şirketlerin olduğunu, şu anda 100 milyon doların üzerinde bilgiihracatı yapıldığını bildirdi. İthal edilen ürünlerin yerli ikamesi üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Işık, burada yasal değişiklikler dışında bir anlayış değişikliğinin de gerektiğini ifade etti.


Yenişafak


Geri Dön