20 / 11 / 2024

Fildişi'ndeki arsa sahipleri Türk müteahhitlerine olumlu yaklaşıyor!

Fildişi'ndeki arsa sahipleri Türk müteahhitlerine olumlu yaklaşıyor!

Dünyanın en büyük pazarlarından biri olan Afrika, Türk firmalarının markajında. Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde Afrika’ya çıkarma yapacak olan 130 kişilik heyet, tekstil ve inşaat başta olmak üzere birçok sektörde yeni iş fırsatlarını kollayacak.




130 kişiden oluşan Türk iş adamı heyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde bugün Afrika seferine çıkıyor. Heyet, 28 Şubat 2016-3 Mart 2016 tarihleri arasında, Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya’ya resmi ziyaretlerde bulunacak. DEİK’in ev sahipliğinde gerçekleşecek ziyaretle Türk iş adamları bölgedeki fırsatları keşfedecek, Afrika’daki yatırım ortamını ve potansiyelini yerinde görecek. Heyet, 29 Şubat 2016 Pazartesi günü Fildişi Sahili’nde; 1 Mart 2016 Salı günü Gana’da ve 2 Mart 2016 Çarşamba günü Nijerya’da iş forumları yapacak. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Afrika ziyaretiyle ilgili ülkelerin devlet başkanı, başbakan, bakan ve iş dünyası gibi üst düzey görüşmeler yapılacağını kaydetti.


ÜST DÜZEY GÖRÜŞMELER  


"Dünya ülkelerinin gözünü çevirdiği Sahra Altı Afrika’da Türk yatırımcıları ve ihracatçılarını bekleyen büyük fırsatlar olduğuna dikkat çeken Vardan şunları kaydetti: "Halihazırda Çin, ABD ve Avrupa ülkeleri Afrika'da çok fazla yol aldılar. Bizlerin bu saatten sonra çok daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Bu nedenle bu ziyareti çok önemsiyoruz." Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de, üstlenilen 55.2 milyar dolar tutarındaki bin 152 projeyle Afrika kıtasının, Türk müteahhitlerin yurtdışında üstlendikleri proje içinde yüzde 17 paya sahip olduğunu vurguladı.  


1 miyarlık nüfus 


Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Yardımcısı Süleyman Kocasert de, 1 milyarın üstünde nüfusa sahip Afrika'nın yüzde 10'luk üst gelir grubunun Türk ihracatçıları için önemli potansiyel barındırdığına dikkat çekti. 


10 ülkeye İş Konseyi yolda


DEİK, 2015 Faaliyet Raporu'na, Türkiye-Afrika İş Konseyleriyle ilgili tespitleri ve hedefleri yansıttı. 2015 yılında 5'i Cumhurbaşkanı, 4'ü bakan düzeyinde toplam 46 etkinlik gerçekleştirildiği belirtilen raporda, 2016 hedefi olarak 10 ülke ile daha İş Konseyi kuruluş çalışmalarının tamamlanması yer aldı.


Nijerya

Haftada 70 ton ürün gidiyor 


toplam 200 milyona yaklaşan nüfusuyla Türk ihraç ürünlerine büyük oranda ihtiyaç duyan Nijerya’da Türk yatırımcılar 2 bin 600'den fazla Nijeryalı’ya istihdam sağlıyor. Nijerya’da Türk tekstil ürünleri yüksek düzeyde rağbet görüyor. Öyle ki her hafta Nijerya'ya 70 ton ürün gidiyor. Perakende ve tekstil şu anda Türk yatırımcılar için cazip alanlar.  


Fildişi

400 bin konuta ihtiyaçları var 


2016 yılında yüzde 10’a yakın bir ekonomik büyüme hedefleyen Fildişi Sahili’nde de ağırlığı inşaat sektöründe olmak üzere aktif 25 Türk firması bulunuyor. Fildişi Sahili'nde, 200 bini Abidjan’da olmak üzere toplam 400 bin konut açığı var. Ülkedeki arsa sahipleri de Türk müteahhitlerine olumlu yaklaşıyor. 


Gana

400 milyon $ ihracat yapılıyor


Türkiye’nin 2015 yılında Sahraaltı Afrika’daki en büyük dördüncü ticaret ortağı olan Gana’ya yıllık 400 milyon dolar ihracat yapılıyor. Gana’da sanayi ve hizmetler sektörü tarıma kıyasla daha hızlı büyüyor. Ülkenin kalkınma ajandasında ilk sırada enerji sektörü yer alıyor.


Yatırımlar 6 milyar $'a ulaştı 


TÜRKİYE ile Afrika arasındaki ticaret hacmi 2003'te 5.47 milyar dolar seviyesindeyken, bu rakam 2014'te 4 katlık bir artışla 23.4 milyar doları aştı. 2003-2014 dönemi ticaret hacminde yıllık ortalama yüzde 15.6, ihracatta yüzde 20.9, ithalatta yüzde 10.7'lik artış görüldü. Türkiye'nin, Afrika'daki doğrudan yatırımı 6 milyar dolara ulaştı.


Akşam



Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Batı Afrika’ya çıkarma yapacak. Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine’ye gidecek olan Erdoğan’ın Fildişi Sahili ve Gine’ye yapacağı ziyaretler, ‘Cumhurbaşkanı’ düzeyinde ilk olacak. 150 iş adamının katılacağı ziyaretlerde önemli işbirlikleri yapılması bekleniyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün başlayacağı Batı Afrika gezisi kapsamında 4 ülkeyi ziyaret edecek. Çalışma seyahatinde Erdoğan başkanlığındaki Türk heyeti; 28-29 Şubat'ta Fildişi Sahili'ne, 29 Şubat-1 Mart'ta Gana'ya, 2-3 Mart'ta Nijerya'ya ve 3 Mart'ta da Gine'ye ziyaret yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iş seyahati boyunca 150 iş adamı eşlik edecek.

BİR İLK YAŞANACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde bir ilk de gerçekleşmiş olacak. Fildişi Sahili ve Gine ziyaretleri, Türkiye'den “Cumhurbaşkanı” düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaretler olarak tarihe geçecek. İkili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası konuların da ele alınacağı ziyaretler, geçen yıl yapılan Etiyopya, Cibuti ve Somali ziyaretlerini de pekiştirecek. Böylece, Türkiye'nin stratejik ortak olduğu Afrika Kıtası ile işbirliği derinleşirken, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) dört ülkeyle, ilişkiler de gelişecek.

 

GELİRLERİ ARTARSA DÜNYAYA UMUT OLACAKLAR

Komşu pazarlarda yaşanan sıkıntıları Afrika açılımının genişleterek aşmak isteyen Türkiye için bu iş gezisi; zamanlama açısından büyük önem taşıyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK'in organizasyonuyla seyahate dahil olan iş adamlarının önemli iş bağlantısı yapması bekleniyor. Özellikle Suriye, Irak, Ukrayna ve Kuzey Afrika'da yaşanan kaos süreçleri nedeniyle ticari ilişkileri etkilenen iş adamları, farklı coğrafyalara yönelik turlarla nefes alıyor. İşadamları, ziyaret öncesi bu pazarlarda yaşanan ulaşımdan bankacılığa, iletişimden mevzuata kadar sorunları rapor olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu. Dünyanın 'son işlenmemiş pazarı' olarak gösterilen Afrika'ya ilişkin beslenen umutlar, kıdadaki ülkelerde son yıllarda artmaya başlayan refah seviyesine dayandırılıyor.

 

ERDOĞAN KARA KITA'DA YAY ÇİZECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacağı Afrika gezisi ile adeta Kara Kıta'nın Batısı'nda bir yay çizecek. Ziyaret edilecek dört ülkeden biri olan Nijerya; sahip olduğu petrol dezervleriyle kıtanın kilit ülkesi. ABD'nin kıtadaki en büyük petrol tedarikcisi Nijerya'da Cumhurbaşkanı Müslüman Muhammed Buhari, Batı destekcisi rakiplerini yenerek iktidara geldiği için hedefte. İş yapmaması için köşe sıkıştırılan Buhari için Erdoğan'ın ülkesini ziyaret edecek olması büyük önem taşıyor.

DÜNYANIN GÖZÜ BURADA

Erdoğan'ın seyatinde yeralan 4 ülkenin ortak özelliklerinden biri sübtropikal iklimin yaşandığı Afrika ülkeleri olması. Bunun anlamı yaşlı ve zengin bir ormanlara sahip olan ülkeler olması. Bu bölgeler; dünyanın maden açısından en zengin bölgeleri olarak kabul ediliyor. Nijerya Kasım 1999'dan itibaren sıvılaştırılmış gaz (LNG) ithalatı yaptığımız ülke olarak dikkat çekiyor. Rusya'nın Türkiye'ye sattığı gazı kısmaya başladığı bir dönemde Nijerya ile yapılacak görüşmeler kritik önem arz ediyor. Görüşmelerde enerji ve yatırım konularının ağırlık kazanması bekleniyor.

25 MİLYAR $'LIK TİCARET

Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki toplam ticaret hacmi 2003 yılında 5.47 milyar dolar seviyesinde iken, bu rakam 2014 yılında 4 katlık bir artışla 23.4 milyar doları aştı. 2003-2014 dönemi ticaret hacminde yıllık ortalama yüzde 15.6, ihracatta yüzde 20.9, ithalatta yüzde 10.7'lik artış görüldü. Türkiye'nin, Afrika'daki doğrudan yatırımlarının da 6 milyar dolara ulaştığı hesaplanıyor. Kara Kıta'da bin 100'den fazla proje üstlenildiği belirtilirken, bunların toplam değerinin 54 milyar doları aştığı kaydediliyor.


Türkiye modeli 'Kazan-Kazan'

 

Türkiye, Afrika'da Avrupa ve Amerika'nın tersine tek taraflı bir ticaret yürütmüyor. 'Kazan Kazan' modeli ile Kara kıta'da ilişkilerini yürüten Türkiye, Batı ile ilişkilerinde hep kaybeden Afrika için özel bir anlam ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ismi de Afrika için özel bir öneme sahip. Batı ile ilişkilerinde mesafe alan ve ekonomik anlamda başarı gösteren Türkiye Afrika için adeta rol model.

AFRİKA'NIN DEĞERİNİ İYİ BİLİYORUZ

Erdoğan başkanlığındaki heyette önemli isimler yeralıyor. Bunlardan biri Büyükelçi Ömer Faruk Doğan. Heyette yeralan Fahri Konsolos. Yasin J. Erdem; Kanada, Kamerun ve Batı Afrika Ticaret Odası Başkanlığı'nı yürütüyor. Erdem, ziyarete ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: "Hükümetimiz Afrika'nın Türkiye için değerini anlamış durumda. Bu sebepten dolayı Afrikaya verdikleri önem çok çok iyi bir atılım. Afrika Türkiye açısından önemli bir pazar. Cumhurbaşkanımızla bu seyahatte olmaktan zevk ve gurur duydum. Çok faydası olacağına inanıyorum.Aynı zaman da Afrika'da Türkiye'nin öneminin bilincinde. Bu güne kadar Avrupa'daki ticaretlerinde genelde tek yönlü ticaret anlayışı hakim olmuş ve bu anlayış Avrupa'nın karına olmuş. Artık onlarda farkına varmış. Bu da bizim için büyük bir fırsat. Sağlık, inşaat, gıda v.b sektörlerde ilişkiler daha da arttırılabilir.


Yeni Şafak


Geri Dön