02 / 05 / 2024

Finans merkezlerinde ofis kiraları düştü

Finans merkezlerinde ofis kiraları düştü

Dünyada ofis kiralarının en yüksek olduğu şehirler listesinde Tokyo, rakipleri krizde inanılmaz değer kaybedince ilk sıraya çıktı



En pahalı ofis kirası sıralamasında Londra birincilikten, Moskova da ikincilikten oldu. Gayrimenkul danışmanlığı şirketi CB Richard Ellis'in (CBRE) yaptığı araştırmaya göre Tokyo'nun merkezinde metrekare başına ofis kiraları yıllık ortalama 1.996 dolarla ilk sırada yer aldı. Oysa Tokyo krizden hemen önce eylül ayında, ortalama 2003 dolarlık metrekare fiyatı ile Londra, Moskova ve Hong Kong'un gerisinde dördüncü sırada bulunuyordu.

Kriz Tokyo'nun merkezinde ofis kiralarında çok önemli bir değişiklik yaratmazken Londra'da yüzde 31'i, Hong Kong 'da yüzde 35'i, Moskova'da ise yüzde 27'yi bulan düşüşler yaşandı. Londra'da ofislerinde yıllık metrekare kirası 2 bin 700 dolarlardan 1.876 dolarlara kadar geriledi.

İstanbul da yüzde 28 düştü

CBRE yaptığı açıklamada finans merkezlerinin talep düşüşünden çok ciddi şekilde etkilendiğini ve son dönemde ofis kiralarında tarihin en büyük düşüşlerinin yaşandığını vurguladı. New York'un merkezindeki ofisler ise listede yüzde 30'luk gerilemeyle metrekareye 746 dolarla 21'inci sırada yer aldı. İstanbul Büyükdere Caddesi'nde ise ofis kiraları krizle ortalama yüzde 28 düştü. Eylül'de 700 dolar olan yıllık metrekare fiyatı, Mart ayında 500 dolara kadar geriledi.

Vatan


Geri Dön