Ekonomi

Finans piyasalarında müthiş gelişme! Dev banka Arapların oldu!

Dünya finans çevrelerinde önemli bir gelişme yaşandı. Dünyanın en büyük bankalarından biri Arap sermayesine geçti. Peki bu dev banka hangisi ve kimler tarafından alındı? İşte yanıtı… Yaklaşık 170 yıla yakın bir geçmişe sahip olan İsviçre ve dünyanın en büyük bankası ve finans kuruluşu Credit Suisse, Arap sermayesine geçti

1856 yılında kurulan ve merkezi Zürih’te bulunan, dünyanın en büyük bankalarından İsviçreli banka ve finans şirketi Credit Suisse, Araplar tarafından satın alındı.

Yaklaşık 170 yıla yakın bir geçmişe sahip olan İsviçre ve dünyanın en büyük bankası ve finans kuruluşu Credit Suisse, Arap sermayesine geçti.

Gelen bilgilere göre, Katar’ın varlık fonu Katar Yatırım Otoritesi, İsviçre Bankası Credit Suisse'deki payını artırmak suretiyle bankanın Suudi Varlık Fonu’nun ardından  ikinci büyük hissedarı oldu.

Körfez ülkesi Katar’ın varlık fonu olan Katar Yatırım Otoritesi (QIA), İsviçre Bankası ve finans şirketi Credit Suisse’deki hissesini yüzde 5,6’dan yüzde 6,87’ye çıkardığını duyurdu. Bu gelişmeyle, QIA Credit Suisse Grup’taki en büyük ikinci hissedar olmuş oldu

.Financial Times tarafından duyurulan haberle ilgili görüşleri sorulan Credit Suisse temsilcilerinin ise yorum yapmaktan kaçındığı bildirildi.

SAHİPLERİ SUUDİ VE KATARLILAR OLDU

Söz konusu satın almayla birlikte QIA, Credit Suisse’in aralık ayında tamamladığı 4,3 milyar dolara denk gelen 4 milyar İsviçre frangı sermaye artırımının bir parçası olarak yeni hisseler aldığı açıklandı.

Böylelikle bu operasyon ile QIA, Suudi Ulusal Bankası’nın hemen ardından İsviçre bankasının en büyük ikinci hissedarı olmuş oldu. Öte yandan, Suudi Ulusal Bankası, Suudi Varlık Fonu’nun da yüzde 37’sine sahip bulunurken, Suudiler ayrıca İsviçre Bankası’nda yaklaşık yüzde 10 hisseye sahip durumda.

Diğer yandan, daha önce yaklaşık yüzde 10 hisseye sahip olan ve İsviçreli bankanın uzun süre en büyük hissedarı konumunda bulunan Harris Associates ise sermaye artırımları ile birlikte hissesinin yüzde 3’ün altına düştüğünü bildirdi.

Credite Suisse’in artık en büyük hissedarları olan Ortadoğulu yatırımcılar, genellikle bankanın kritik dönemlerinde sermaye artırımı yapıyor.

Katarlı QIA daha önce, Credit Suisse’in Nisan 2021’de yaklaşık 2 milyar dolarlık dönüştürülebilir tahvil ihracına katılmış, bu dönemde banka, yatırım fonu nedeniyle 5,5 milyar dolar kaybetmişti.