29 / 04 / 2024

Finans uzmanları uyardı: 10 ABD bankası daha iflas edebilir!

Finans uzmanları uyardı: 10 ABD bankası daha iflas edebilir!

ABD’de 3 gün içerisinde iki bankaya kayyum atanması ile dünya borsalarında ciddi düşüşler yaşanırken uzmanlar domino etkisi ile en az 10 ABD bankasının daha iflas edebileceğini belirtti.



Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank’ın (SB) art arda iflasları, küresel piyasalarda “domino etkisi” endişesine neden olurken akıllara 2008 krizini getirdi.

ABD’de herkes “Mevcut durum, 2008’de yaşanan bankacılık krizine döner mi?” sorusunun cevabını arıyor. ABD Başkanı Biden’ın talimatı ile Beyaz Saray’ın ekonomi kurmayları toplantı üzerine toplantı düzenlerken; Amerika Merkez Bankası (Fed) SVB’nin müşterilerine ödeme yapılacağını belirtti. Ancak, SVB’deki mevduatların yüzde 85’inin sigortasız olması büyük endişe oluşturuyor.

DÜNYA Gazetesi’ne konuşan uluslararası finans uzmanları, Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) 2022 yıl sonu raporuna dikkat çekti..

“Sigortalanmamış mevduat oranı ne kadar yüksekse durum o kadar kötü” diyen finans uzmanları, kayyum atanan Signature Bank’ın durumunu örnek gösterdi. Bankalarını 2022 sonu itibarıyla güçlü olarak ilan eden SB’nin hisseleri geçtiğimiz perşembe yüzde 12, cuma günü de yüzde 24 oranında çakıldı.

Finans uzmanları uyardı: 10 ABD bankası daha iflas edebilir!

Bankanın bu durumu büyük bir endişe yaratırken dün sabah saatlerinde kayyum atandığı haberi geldi. Raporlara göre, SB’nin de sigortasız mevduat oranı yüzde 89.7! Amerika Birleşik Devletleri’nde bu durumda olup risk taşıyan 10 banka daha bulunuyor. Uzmanlar “Ortadaki rakamlar kötü ama bu durum bankaların tehlikede olduğu ve batacakları anlamına gelmez. Ancak bu bankaları dikkatle izlemek gerekiyor” diye temkinli konuştu.

İşte iflas riski taşıyan 10 banka

- Customers (Pensilvanya)

- First Republic (Kaliforniya)

- Sandy Spring (Maryland)

- New York Community Bank

- First Foundation

- Ally Financial (Delaware)

- Dime Community (New York)

- Pacific Premier (Kaliforniya)

- Prosperity (Teksas)

- Columbia (Washington)

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön