29 / 04 / 2024

Finansevim'den faizsiz finans sistemi!

Finansevim'den faizsiz finans sistemi!

Ayda 250 milyon liralık ev ve araba teslimatı gerçekleştiren Finansevim, faizsiz finans sistemiyle tasarrufu artırıyor ve kolay mülk sahibi olmayı sağlıyor.



Tasarrufa dayalı faizsiz finans sistemiyle ayda 250 milyon liralık ev ve araba teslimatı gerçekleştiren Finansevim'in Yönetim Kurulu Başkanı Emre Özkaya Finansevim sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. İşte Akşam Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberi...

1- Faizsiz finans sisteminden bahseder misiniz? 

Tasarrufa dayalı faizsiz finans sistemini gerçekleştiriyoruz. Uyguladığımız sistemde, kişiler imece usulü, tasarruf ederek ve yardımlaşarak mal sahibi oluyorlar. Günümüzde bunu kaybetmeye başladık. İnsanlar bir şeye sahip olduktan sonra parasını ödemeyi daha aktif ve kalıcı buluyorlar. ‘Önce alayım sonra ödeyeyim’ dünyanın gidişatı bu anlayışa gidiyor. Bizim dedelerimiz geçmiş dönemlerde tasarruf modeliyle, yardımlaşarak bir şeylerin sahibi olmuş. En basitinden ev yapacakları zaman eş dost bir araya gelip yardımlaşarak ev, araba sahibi olmuşlar. Ama günümüz şatlarında insanlar çok fazla beklemeyi tercih etmiyor. Bu sistemlerde şöyle bir kazanç elde ediyoruz; insanlar hem faize bulaşmamış oluyorlar hem de ceplerinden ekstra para ödemiyorlar. Bugün faiz oranlarına bakarsak 120 ay vadede ev sahibi olmak isteyen kişi 200 bin TL bir evin 623 bin TL bir geri ödemesi var. Sistemimiz için kaba bir tabir ile bayanların gün sistemi diyebiliriz. Bu gün sisteminde 10 tane bayan bir araya geliyor ve her ay sırasıyla bir kişi altın ya da küçük ev aletleri alıyor. Bu şekilde kendi aralarında yardımlaşıyorlar. Tabii bu modelde birisi ilk ay alırken birisi son ay alıyor. Biz de bayanların gün sistemi gibi insanları bir araya getiriyoruz. 12 ay’dan, 360 aya kadar insanları bir araya getiriyoruz. İnsanlar sırasıyla ev sahibi olurken en sonuncuyu beklemiyorlar. Diyoruz ki 120 aylık bir gruba dahil olursanız o grup içerisinde sizi en kötü 24 ayda ev sahibi yaparız diyoruz. 

2- Peki bu sistem nasıl çalışıyor? Kalan finansmanı siz mi finanse ediyorsunuz? 

Öz sermaye ile finansmanını biz sağlıyoruz. Şirketi kurduğumuzda bu işe yüzde 50 ortak bir yatırımcı ile başladık. Sektörde 10 yıl deneyimimiz vardı. Biz deneyimimizi, yatırımcımız ise sermayesini koydu, böylelikle de işe başlamış olduk. Sektörde olmasının gerekli olduğunu düşündüğümüz değişiklikleri bu sistemde uygulamaya koyduk. Nedir bunlar mesela? İnsanlar Finansevim sistemi ile iş kurabiliyor, düğün yapabiliyorlar ya da evinin eşyalarını değiştirebiliyorlar. Ayrıca bütün firmalar gibi bizde başlangıçta katılım bedeli alıyoruz. 

3- Katılım bedeli yüzde kaç? 

Katılım bedelimiz, yüzde 8 ila 10 arasında değişiyor. Örneğin 200 bin liraya ev almak isteyen bir kişinin 20 bin lira katılım bedelini ödemesi gerekiyor. 200 bin liralık bir daire almak isteyen kişinin kenarında katılım bedeli olan 20 bin lira bulunmayabiliyor. Katılım bedelini, lansmana çıktığımız dönemde, 60 aya kadar taksitlendirme imkanı sağlamıştık. Şu anda ise 24 aya kadar taksitlendirme yapıyoruz. 24 ay boyunca taksitlendirmemiz sayesinde kişinin ödeme yapması ve ev sahibi olması kolaylaşıyor.  Bir kişi bu sisteme aylık 1000 TL ödeyerek ev sahibi olabiliyor. Bugüne kadar 7 aylık bir süreç içerisinde takriben 100 civarında aileyi, ev, araba ve iş yeri sahibi yaptık. 

İMECE USULÜ UYGULANIYOR

4- Dolar ve faiz oranları yükseldi, bu size yansıdı? 

Doların ve faizlerin yükseldiği bu dönemde insanlarımızın hayallerine kavuşmasını faizsiz sistemimizle devam ettirdik. Günümüz şartlarında bir kişi ya bankadan kredi çekecek ya eski model kooperatif sistemine girecek ya da kendi biriktirecek. Başka bir alternatif yok. Kooperatif sistemlerine giriyorlar, mağdur oluyorlar. 17 yıldır ödüyorum daha hiçbir şey alamadım diyen insanlar var. Finansevim sistemi ile ev sahibi olmak gerçekten kolay. Ama bizim insanlarımızın burada öncelikle sabretmesi gerekiyor. Her ay kenara 1000 TL koyarak para biriktirmek isteseniz 100 ay beklemeniz gerekiyor. Ki günümüz şartlarında biriktirmek imkansız. 

Sistem işlevine devam ediyor

5- Diyelim ki sistem katılımcılarından biri ödemesini gerçekleştiremedi, bu durumda ne yaşanıyor? 

Biz onu üzmüyoruz, bizi de üzmemesini istiyoruz. Çünkü vermiş olduğumuz para bizim paramız değil, biz bu parayı kendi cebimizden ödemiyoruz. Nasıl yapıyoruz? Diyelim ki 100 kişi bir araya geldik, her ay bir kişiye veriyoruz. Size sıra geldiğinde biz size üç kişi ödemesini yapmadı biz size 97 bin TL verelim diyemeyiz. Aradaki açığı şirket tarafından finanse ediliyor. Böyle durumlarda siz bir ay ödemediniz mi? Siz bir ay geç alın. İki ay ödemediniz mi? İki ay geç alın. 

100 bin ile 300 bin TL’lik evler

Son dönemlerde birçok inşaat firması, müşterilerinizi bize yönlendirin diye geliyorlar. Ancak müşteri kitlemiz genellikle ikinci el konutları tercih ediyor. Müşterimiz 100 bin  TL ile 300 bin TL arasında ikinci el ev almayı tercih eden insanlar. 

Her bütçeye uygun ödeme koşulu var

6- Teslimat sırasını nasıl belirliyorsunuz? 

Şöyle bir örnekleme yapalım; 12 kişilik bir grup düşünelim, bu 12 kişi arasında noter huzurunda bir çekiliş yapılıyor. Yapılan çekilişte ilk kime çıktıysa o kişi evini alıyor. Kişi evini aldıktan sonra ödeme yapmaya devam ediyor. Her ay sırasıyla bir kişi otomobilini, evini, arsasını alıyor. Sistem içerisinde, 12 aydan 360 aya kadar gruplandırmalarımız var. Herkesi ödeme bütçesine, almak istediği evin, otomobilin fiyatına göre bir gruba dahil ediyoruz. Bazı şartlarımız var tabi; örneğin alınacak olan ev ise evin tapusu olmalı. Alınacak olan evin ekspertizi yapıldıktan sonra gün içerisinde parayı hesabına yatırıyoruz. Kişi aynı gün içerisinde tapusunu alıyor. Evi aldıktan sonra  üzerine satılmaz koyuyoruz. Böylelikle diğer üyelerimizin parası da garanti altına alınmış oluyor. 


Geri Dön