19 / 05 / 2024

Fındıkta yokluk senaryosu fiyatı yükseltti! Üreticiye 28 Şubat uyarısı

Fındıkta yokluk senaryosu fiyatı yükseltti! Üreticiye 28 Şubat uyarısı

Fındık fiyatları yükseliş trendini sürdürüyor. Son olarak 53 liraya yükselen fındıkta kuraklık etkisi ve ilerde oluşabilecek zirai don etkisi riski artırıyor.



Toprak Mahsülleri Ofisi'nin fındık satışı gündemimizde yok açıklaması ve tarımda yaşanan kuraklık, tarlaların yağışların en bol olması gereken aylarda bile sulanması kıtlık beklentilerini yükseltiyor.

TMO'NUN AÇIKLAMASI ETKİLİ OLDU

Yokluk senaryoları nedeniyle hızlı bir yükseliş trendine giren fındık fiyatları haftaya 63 liraya kadar yükseldi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 22 Ağustos 2022 tarihinde başladığı fındık alımını 31 Aralık 2022'de sona erdirmişti. TMO'nun alımlarından sonra fındık fiyatları yükseliş trendine girdi. Giresun’da serbest piyasada 53 randıman fındık fiyatının 63 TL’den alındığı kaydedilirken fındık fiyatlarının her hafta ortaya 3 lira yükseldiğine işaret edildi. TMO'nun fındık satışına ilişkin "Gündemimizde yok" açıklaması da fiyatların artışında etkili oldu.

FINDIK SOĞUKLAMA DÖNEMİ YAŞAMADI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan da Karadeniz'de havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin fındık üreticisinin aleyhinde bir durum olduğunu belirtti. Fındığın istenilen verim ve kaliteyi yakalaması için 350 ile 1000 saat soğuklama dönemi yaşaması gerektiğini kaydeden Soydan, beklenen kar yağışının olmaması nedeniyle fındığın bu süreyi yaşayamadığını kaydetti. Fındığın önümüzdeki süreçte de beklenen kar yağışını göremeyeceğini bunun da üretim açısından risk yarattığını kaydeden Soydan,  mart ayında kar yağışı olur ve devamında zirai don yaşanırsa belli rakımların üzerinde fındık bahçelerinin de bundan olumsuz etkileneceğini dile getirdi.

ÜRETİCİLER DİKKAT! SON BAŞVURU 28 ŞUBAT

Üreticilerin doğa olaylarının olumsuz sonuçlarına karşı güvencelerinin Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Bitkisel Ürün Sigortası olduğunu kaydeden Soydan, üreticilerin bahçelerine mutlaka sigorta yaptırması gerektiğini ifade etti. TARSİM başvuru sürecinin 28 Şubat 2023'te sona ereceğini kaydeden Soydan, geçmiş yıllarda da doğa olaylarından dolayı zarar gören çiftçilerin en azından zararlarını bu sigorta sayesinde tazmin ettiğini belirtti. Soydan bu sigorta kadar tarımsal kredilerin de üretici açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. (Kaynak: FındıkTV)

FINDIK FİYATLARI

Ordu 58 - 64 TL

Akçakoca  55-57 TL

Giresun     62-63 TL

 


Geri Dön