27 / 04 / 2024

Fırsatçı mülk sahipleri bu haber sizin için! Çok ağır cezalar geliyor!

Fırsatçı mülk sahipleri bu haber sizin için! Çok ağır cezalar geliyor!

Kahramanmaraş'ta başlayıp 11 şehri etkisi altına alan ve binler can kaybına neden olan deprem, binlerce kişiyi yerinden yurdundan etti. Binlerce kişinin evsiz kalması bölgede fırsatçılık yapılmasına neden oldu.  'Fırsatçı' mülk sahiplerine karşı sıkı denetim başladı.  



Afetin akabinde pek çok konutun çöktüğünü ve barınma hakkının temel gereksinimler listesinin başında geldiğini belirten Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, "Afetzedeler, özellikle konaklama, iletişim, eğitim-öğretim ve sağlık hakkı bakımından bazı zorluklarla mücadele ediyor.
 Zelzele akabi müdahale, iyileştirme ve tekrardan inşa çabalarına eşitlik ve insan hakları ilkelerinin dahil edilmesinin Ehemmiyetine dikkat çekmek istiyorum" dedi.

"BARINMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR"

Kılıç, afetzedelerden çok kira istenmesini 'dolaylı ayrımcılık' dahilinde değerlendirerek, "Bir gerçek veya tüzel kişinin, görünüşte ayrımcı olmayan her türlü icraat,  işlem ve uygulamalar neticesinde, hukuken tanınmış hak ve özgürlüklerden faydalanma bakımından nesnel olarak dezavantajlı konuma sokulması halinde dolaylı ayrımcılıktan söz edilir" sözlerini kullandı.

Fırsatçı mülk sahipleri bu haber sizin için! Çok ağır cezalar geliyor!

Özellikle zelzele bölgesine yakın şehirlerde fahiş kira yükselişleri yaşandığına dikkat çeken Kılıç, "Afetzedelerin yüksek kiralarla muhatap olması, sosyal haklar kapsamında barınma hakkının Bozulmasını gündeme getiriyor. Konut ve barınma hakkı, sosyal devletin en ehemmiyetli gereklerinden biri olarak şahıslara insan onuruna uygun asgari yaşam standardını sağlamanın en ehemmiyetli aracıdır" sözlerini ifade etti.

 


Geri Dön