27 / 04 / 2024

Fitch raporunda 'enflasyon' vurgusu: 2023 küresel büyüme tahminini açıkladı!

Fitch raporunda 'enflasyon' vurgusu: 2023 küresel büyüme tahminini açıkladı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini 2023 yılı için yüzde 2'den yüzde 2,4'e yükseltti.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun merakla beklenen haziran sayısını "Merkez Bankası Enflasyon Mücadelesi Devam Ediyor" başlığıyla yayımladı.

Söz konusu raporda, küresel büyümenin kısa vadede direnç gösterdiği, fakat çekirdek enflasyonun inatla yüksek kalmayı sürdürmesi durumunda, merkez bankalarının gelecek aylarda sıkılaştırma politikasını sürdürmek zorunda kalacağı kaydedildi.

Paylaşılan detaylara göre, para politikası düzenlemeleri ve bunların ekonomi üzerindeki etkisinin uzun sürmesiyle, 2024 yılı için küresel büyüme görünümünün kötüleştiğine değinilen söz konusu raporda, bu sene de ekonomik faaliyetlerin beklenenden iyi olduğu ve Fitch'in bir önceki raporunda yüzde 2 olan 2023 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,4'e yükselttiği kaydedildi.

Ayrıca söz konusu raporda, en büyük revizyonların, gelen verilerin beklenenden daha güçlü olduğu gelişmekte olan piyasalarda olduğuna değinilerek, Çin hariç gelişmekte olan piyasa büyüme beklentisinin yüzde 2'den yüzde 2,9'a çıkarıldığı, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Rusya'da önemli iyileşmeler görüldüğü bildirildi.

Yine verilen detaylara göre, Çin için 2023 tahmininin de yüzde 5,2'den yüzde 5,6'ya yükseltildiği kaydedilen raporda, toparlanmanın son aylarda biraz duraksadığı fakat tüketimin normalleşmeye devam ettiği ve makro politikanın gevşemeye başladığı bildirildi.

Fitch raporunda enflasyon vurgusu: 2023 küresel büyüme tahminini açıkladı!

ABD'de 2023 büyüme tahmini yükseltildi

Söz konusu raporda, tüketim ve istihdamdaki büyümenin güçlü kalmaya devam ettiği ABD için bu yıla ilişkin büyüme tahmininin de yüzde 1'den yüzde 1,2'ye çıktığı kaydedildi.

Paylaşılan bilgilere göre, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika sıkılaştırmasının ülkede hala hafif bir resesyona yol açmasının beklendiği fakat bunun zamanlamasının senenin son çeyreği ile 2024 yılının ilk çeyreğine ertelendiği bildirilen raporda, bu kapsamda gelecek seneye ilişkin büyüme tahmininin yüzde 0,8'den yüzde 0,5'e çekildiği kaydedildi.

Merakla beklenen raporda, 2023 yılı için yüzde 0,8 ve 2024 için yüzde 1,4 olan Avro Bölgesi büyüme tahmininde değişikliğe gidilmediği kaydedilerek Avrupa'da doğal gaz krizinin hafiflediği ancak Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasını daha agresif bir şekilde sıkılaştırdığı hatırlatıldı.

Daha yüksek faiz oranlarının hanehalkı borç yükünü artırdığına değinilen bu açıklamada, 2023 yılında Birleşik Krallık'ta resesyon beklendiği bildirildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön