10 / 05 / 2024

Fitch raporunda 'enflasyon' vurgusu: 2023 küresel büyüme tahminini açıkladı!

Fitch raporunda 'enflasyon' vurgusu: 2023 küresel büyüme tahminini açıkladı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini 2023 yılı için yüzde 2'den yüzde 2,4'e yükseltti.



ABD ve Avrupa'da bu sene faiz indirimi beklenmiyor

Merakla beklenen raporda, bir önceki raporda yüzde 2,4 olan 2024 için küresel büyüme tahmininin, yüzde 2,1'e çekildiği kaydedilerek, manşet enflasyonun düştüğü fakat çekirdek enflasyonun inatla yüksek kalmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının enflasyonun devam etmesinden daha fazla endişe duymaya başladığı bildirilen raporda, Fed ve ECB'nin gelecek aylarda iki defa daha faiz artırmasının beklendiği kaydedildi.

Hazırlanan bu raporda, Fed'in faizi yüzde 5,75 ve ECB'nin yüzde 4,5'e çıkarmasının, İngiltere Merkez Bankası'nın da yüzde 5,25'e yükseltmesinin beklendiği, gelecek seneye kadar da faiz oranlarında bir kesintinin öngörülmediği kaydedildi.

Ayrıa gelişmekte olan ülkelerde ise bunun aksine Çin'in oranları düşürdüğü hatırlatılacak, Brezilya ve Meksika'nın bu senenin sonlarında indirime gitmesinin beklendiği belirtildi.

Ayrıca söz konusu raporda, düşük işsizlik oranının büyüme direncine katkıda bulunduğu kaydedilerek fakat ivme kazanan son zamanlardaki parasal sıkılaştırmanın ABD ve Avrupa talebi üzerinde baskı oluşturduğu bildirildi.

ABD'de yaşanan bankacılık stresleri sonrasında ani bir kredi krizi olmadığına değinilen bu raporda, ancak banka fonlama maliyetlerinin arttığı ve kredi sıkılaştırmasının beklenenden daha keskin bir şekilde büyümeyi etkileme riski olduğu belirtildi.

Fitch raporunda enflasyon vurgusu: 2023 küresel büyüme tahminini açıkladı!

Türkiye'ye ilişkin büyüme tahmininde revizyona gidilmedi

Söz konusu raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesinden sonra yeni bir maliye bakanı ve merkez bankası başkanı atamasının daha ortodoks ekonomi politikalarına dönüş ihtimalini artırdığına da değinildi.

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'nin "rasyonel" politikalar benimseyeceğini ve "kurallara dayalı, öngörülebilir bir Türk ekonomisinin arzu edilen refaha ulaşmanın anahtarı olacağını" söylediği hatırlatılan raporda, ekonomide daha ortodoks bir yaklaşıma geçileceği vaadinin, daha sıkı para politikası beklentisini artırdığı bilgisi de yer aldı.

Söz konusu raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarınki toplantısında politika faizinde önemli bir artış gerçekleştirmesinin, 2023 yılı sonunda da politika faizinin yüzde 25'e yükseltmesinin beklendiği, TCMB'nin 2025 yılındaki faiz indiriminden önce de gelecek yıl faiz oranlarını sabit tutmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Türkiye'nin bu seneye ilişkin büyüme beklentisinin yüzde 2,5 ve gelecek seneye ilişkin beklentisinin de yüzde 3'te sabit bırakıldığı kaydedilen raporda, 2025 için de yüzde 3,8 oranında büyüme tahmin edildiğine değinildi.

Ayrıca raporda, Türk lirasında son zamanlarda görülen zayıflamanın ülkenin net ticaretini artıracağı, özel tüketimin de ücret artışları ve ekonomiye artan güvenle destekleneceği bildirildi.

Gözler Merkez Bankası faiz kararında! TCMB faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak?

Borsa İstanbul yeni güne yükselişle başladı!

2 yıl faizsiz 150 bin TL kredi desteği verilecek! Şartları karşılayanlar hemen alacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön