29 / 04 / 2024

Fitch’ten ‘Deprem’ raporu! Kahramanmaraş depremi Türk şirketlerinin kredi notunu nasıl etkileyecek?

Fitch’ten ‘Deprem’ raporu! Kahramanmaraş depremi Türk şirketlerinin kredi notunu nasıl etkileyecek?

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye ekonomisinde yaratacağı hasarların yanı sıra bölgedeki şirketlerin ticari faaliyetlerinin aksaması nedeniyle kredi notlarını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Uluslararası rating kuruluşu Fitch yayınladığı rapor ile bu konuları açıklığa kavuşturdu.



Kahramanmaraş merkezli depremler toplam 11 şehrimizde büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açarken, Türkiye ekonomisi açısından da önemli bir maliyeti beraberinde getirecek. Ekonomik faturasına ilişkin bugüne kadar çeşitli tahminler ileriye sürülürken, Türkiye’nin kredi notunu nasıl etkileyeceği ise bir diğer merak edilen konular arasında yer alıyor.

Fitch’ten ‘Deprem’ raporu! Kahramanmaraş depremi Türk şirketlerinin kredi notunu nasıl etkileyecek?

Türkonfed tarafından yayınlanan raporda, Kahramanmaraş başta olmak üzere toplam 11 ilimizi etkileyen depremlerin Türkiye ekonomisine maliyetinin 84 milyar doları bulabileceğine ilişkin tahminlerde bulunmuştu. Öte yandan depremden etkilenen bölgenin Türkiye ekonomisi ve ihracatından aldığı payın 1999 Marmara depremi ile karşılaştırılması halinde ise ekonomik maliyetinin daha sınırlı olabileceğine ilişkin farklı kurumlardan yapılan öngörüler de kamuoyuna yansıdı.

LOJİSTİK VE ALTYAPIDA HASAR VAR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, yaptığı açıklamada depremin Türk şirketlerinin kredi notunu nasıl etkileyeceğine ilişkin sorulara yanıt verdi. Fitch, ihraççı kuruluşlardan gelen ilk geri bildirimlere göre, şirketlerin ne üretim tesislerinde ne de operasyonel varlıklarında önemli bir hasarın sözkonusu olmadığına işaret etti. Ancak depremin ciddi bir hasara yol açmamasına rağmen lojistik ve altyapı açısından önemli hasarlara yol açtığına dikkat çeken Fitch, ihraççı şirketlerin operasyonlarını dolaylı olarak nasıl etkileyeceğini tam olarak belirlemek için henüz zamanlama açısından çok erken olduğunu kaydetti. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch aynı zamanda Kahramanmaraş deprem felaketlerinin makroekonomik açıdan etkisinin de henüz ölçülemediğini ifade etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön