07 / 01 / 2025

Fransız Apartmanı Borusan Müzikevi'ne dönüştü

Fransız Apartmanı Borusan Müzikevi'ne dönüştü

Hikaye olağanüstü. Beyoğlu'nda, Ada Müzik'in bulunduğu binanın yanında, 1875 tarihli metruk bir yapı...



Mimarı hakkında tek bilinen Fransız olduğu, bu yüzden ‘Fransız apartmanı' diye anılıyor. Üst katlarda kibarca ‘bekar evi' denebilecek, günlük kiralanan odalar. Horoz dövüştürenler, junkie'ler, şehrin her türlü belalısı bir arada!
2002'de bu binayı Borusan'ın patronu Asım Kocabıyık satın aldı. İçindekilerin tasfiyesi, aylar süren kanalizasyon temizliği derken yedi yıllık restorasyonun sonunda Borusan Müzikevi'ne dönüştü. Ortaya çıkan mekan elitist değil, aksine kapısı herkese açık.
Böyle hikayeleri dinleyip, şehrin kültür hayatına adanan bir mekan veya eseri gördüğümde, her türlü karanlık senaryoyu unutuyorum işte. Bir nevi ‘Türkiye'de güzel şeyler de oluyor' ruh hali bu. İstanbul'un bir bölgesinde, Odakule'den Şişhane'ye kadar uzanan ve dallanıp budaklanan bir kültür atılımı, eninde sonunda başka şehirlere de sıçrar diye umutlanıyorum.
İKSV'nin Deniz Palas'ı, Borusan'ın Müzikevi şehrin kültür hayatına büyük katkıları olacak projeler... Sırada, Müzikevi'nin karşısında Ömer Koç'un açacağı kütüphane var. Tek dileğim, diğer varlıklı ailelerin de heveslenip kültür ve sanata adam akıllı, doğru yatırımlar yapmaları.

Tarkan da var şan resitali de
Ocakta kapılarını İstiklal'den geçen herkese açacak Müzikevi'ni gezdim. İşte ilk izlenim ve faydalı bilgiler:
- Müzikevi 7-8 Ocak'ta özel gösteri ve partilerle açılacak. Mercan Dede çalarken iki semazen eşlik edecek, aynı zamanda Cirque de Soleil'in parti yaratıcısı Carlito Dalgeccio  da resim yapacak... Böylesi Türkiye'de bir ilk.
- Resmi açılış 16 Ocak, İstanbul 2010'un açılış günü. O gece jest olarak sabaha dek açık kalacak.
- Binanın dış cephesi orijinal, içerisi son derecede modern, endüstriyel tarzda.Toplam altı katlı ve yazın keyif yapılabilecek küçük bir terası var.
- Horoz dövüşü yapılan odalar, artık müzisyenlerin prova yapması için tasarlanmış, ses geçirmeyen bölmeler olmuş.
- Piyano taşımak için zemine gömülü ‘asansör' fikri harika...
- Mimari ‘müziğin emrinde'... Kerem Görsev'den konservatuar sanatçılarına, müzisyenlerin akustikle ilgili görüşleri alınarak tasarlanmış.
- Girişte Müzikevi için özel tasarlanmış ‘komisyon eser'ler göze çarpıyor: Binanın içinde en alttan en üste akan rengarenk LED tüplerinden oluşan ışık enstalasyonu hem çok modern, hem sıcak duruyor. Zaten sanatçı ‘İstiklal'in hareketliliği'nden esinlenmiş.
- Tavandan sarkan 36 adet eski akkor ampul, müziğe göre inip çıkıyor, ışığı azalıp artıyor. Christian Partos'un eseri, insanı resmen neşelendiriyor!
- Yine girişte üç adet ‘edisyon eser', yani numaralandırılmış ve sipariş üzerine yapılan işler var. Kopyası var diye burun kıvırmayın, her sipariş bir öncekinden pahalı olurmuş. Hem sonsuzluk hissi veren kaç esere bakma şansınız oldu? 
- En üst katlar workshop ve modern dans gösterilerine ayrılacak. Hiç bilmeyenler için ‘klasik müziği anlamak' üzerine Alper Maral atölye düzenleyecek, bizce kaçmaz: Herkese açık. 
- Borusan Filarmoni'ye katılmak isteyen genç sanatçıların seçmeleri de binada yapılacak.
- Burhan Öcal'dan şan resitaline,  hatta belki de Tarkan'a kadar müziğin her  rengine açık.
Mehveş Evin/Milliyet Cadde


Geri Dön