26 / 12 / 2024

FSM'de çalışma olunca, servis personeli denizden taşıdı!

 FSM'de çalışma olunca, servis personeli denizden taşıdı!

Haziran ayında bakıma giren Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki yoğun trafik, işe gidiş geliş için köprüyü kullananları zor durumda bıraktı. Çalışanları trafiğe takılan bazı firmalar çareyi denizde buldu.



Servis olarak vapur kiralayan şirketler mesai saatlerinin gecikmesini önledi. Her gün kısa da olsa Boğaz turu yapan çalışanlar bu uygulamadan oldukça memnun. İstinye'den Küçüksu'ya vapurla gidip gelmeye başlayan banka çalışanı Buket Okumuş, 2 saatte ulaşabildiği evine artık 1 saatte varıyor. Okumuş "İşe vapurla gelince hem stres yaşamıyoruz hem de Boğaz'ın güzelliklerinden faydalanıyoruz." diyor. Bir firmada ürün müdürü olarak çalışan Zeynep Alptekin ise öğleden sonraları başlayan "Bugün eve nasıl döneceğim?" stresini yaşamadan, hızlı bir şekilde akşam eve ulaşmanın verdiği huzurun paha biçilemez olduğunu söylüyor. Ercan Talaş ise "Sabah Murat Kazanasmaz'ı dinlemeden ve İBB Cep Trafik uygulamasına bakmadan işe gelmek son derece mutluluk ve huzur verici." diyor.


İstanbul'da köprü trafiğinden kaçanların çözümü denizde bulmaya çalışması deniz taşımacılığına olan bireysel taleplerin yanı sıra kurumsal kiralama taleplerini de artırdı. Deniz taşımacılığının kara taşımacılığına göre daha pahalı olmasına rağmen bazı firmalar çalışanları için alternatif çözümü denizde buluyor. Büyük ölçekli firmalar, çalışanlarının işe geliş ve işten dönüşlerinde saatlerce trafikte kalmamaları için servis olarak kullanmak üzere vapur kiralıyor. ING Bank, Vakıf Emeklilik, Arçelik, Türkiye Sınaî Kalkınma Bankası, İstinye - Küçüksu hattında tekne kiralayarak personelin trafikten etkilenmeden işyerine gelmesini sağlayan firmalardan birkaçı. Personelini İstanbul trafiğinden kurtaran firmalardan Vodafone Türkiye ise, Paşabahçe-İstinye, Beykoz-Yeniköy, Kanlıca-Emirgan motor seferleri hattını kullanan çalışanları için sabah ve akşam ring servis düzenlemesi yapıyor.


Dentur Avrasya Grubu İdari İşler Müdürü Hayrettin Dayıoğlu, köprülerin bakıma alınmasıyla birlikte 8 firmaya daha personel taşımacılığı hizmeti sunmaya başladıklarını söyledi. Firmaların personel sayısına göre gemi tahsis ettiklerini belirten Dayıoğlu, şirketlerin 200 kişi ile 600 kişi arasında değişen personel sayısına uygun tekneler kiraladıklarını anlattı. Dayıoğlu'nun verdiği bilgiye göre vapurla taşımacılığı daha çok banka ve sigorta şirketleri ile genel müdürlükleri tercih ediyor. Toplamda 40 adet gemiye sahip olan Dentur, toplu ulaşım hattında günde 650 sefer düzenliyor. Köprüdeki bakımın başlamasından sonra şirketin günlük taşıdığı yolcu sayısı 60 binden 70 bine çıkmış. Firmanın 100 kişi kapasiteli vapurlarının günlük kiralama ücreti ortalama 600 lira, bin kişilik vapurların ise 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında değişiyor. Şirketler personel servisi için en çok İstinye-Küçüksu hattını kullanıyor.


Bununla birlikte deniz taşımacılığının kara taşımacılığına nazaran pahalı olması sebebiyle bazı firmalar karayolu üzerinden alternatif çözüm üretiyor. İstanbul trafiğine çözümü mesai başlangıç ve bitiş saatlerini trafiğin en az olduğu saatlere kaydıran firmaların yanı sıra servis güzergâhını değiştirmek de firmaların başvurduğu yöntemlerden biri. Deniz taşımacılığı yoluyla üretilen çözümlerden biri de arabalı vapur seferleri. 65 araç ve 500 yolcu kapasiteli araba vapurları kullanılarak bir yakadan diğerine 10 dakikada varılabiliyor.


ZAMAN


Geri Dön